Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin ulkoministerin asuntosotkusta aloitetaan lahjustutkinta

Ulkomaat
 
Juhani Niiranen / HS
Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström.
Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Tukholma. Ruotsissa syyttäjänviranomainen on päättänyt aloittaa esitutkinnan koskien ulkoministeri Margot Wallströmin asuntoasioita. Tarkoituksena on selvittää onko kyse ollut lahjusrikoksesta, kun Wallström otti vastaan vuokra-asunnon sitä hänelle tarjonneelta kunta-alan ammattiliitolta Kommunalilta.

Pääsyyttäjä Alf Johansson ilmoitti asiasta tiistaina lehdistötiedotteella.

”Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, onko asiassa tapahtunut rikosta ja onko olemassa joku tai joitakin, joiden voi katsoa olevan asiassa epäilty”, Johansson sanoo HS:lle.

Hänen mukaansa asuntoasiasta mediassa esiintyneet tiedot ovat riittävän konkreettisia esitutkinnan aloittamiseksi. Syyttäjä otti tapauksen käsittelyyn perustuen lievimpään epäilyn asteeseen, joka tarvitaan Ruotsissa tutkinnan aloittamiseksi, Johansson sanoo.

Wallströmin vuokra-asunnosta on nyt keskusteltu jo useamman päivän ajan Ruotsissa. Ministeri kertoi viime viikon lopulla viestimille, että hän on ottanut vastaan vuokra-asunnon kunta-alan ammattiliitolta Kommunalilta.

Asunto on Tukholman keskustassa, ja ministeri sai sen jonottamatta. Asunto on mediatietojen mukaan myös kokoonsa ja sijaintiinsa nähden verraten halpa. Tukholmassa on pitkät vuokrajonot, usein 10–20 vuotta, minkä vuoksi asia on herättänyt närää.

Wallström on kertonut useaan otteeseen viestimissä, että hän oli vaatinut ja saanut liitolta vakuutuksen siitä, ettei hän ohita ketään vuokrajonossa. Lisäksi hän oli saanut vakuutuksen siitä, että liitto jätti asuntoja kunnalliseen vuokrajonoon sääntöjen mukaisesti.

Vuokranantajilta Tukholmassa edellytetään, että puolet asunnoista jätettäisiin asuntojonoon.

Kommunal ei kuitenkaan ole tehnyt näin, mikä kävi ilmi Aftonbladetin liittoa koskevista tutkimuksista. Aftonbladet kertoi viime viikolla, että liitto on käyttänyt jäsentensä rahoja muun muassa johtonsa luksusmatkoihin ja edustukseen. Lisäksi se on on jaellut asuntoja muun muassa johtaville sosiaalidemokraateille ja ammattiliitto LO:n edustajille.

Wallström on syyttänyt Kommunalia valehtelemisesta. Liitto puolestaan on kertonut katsovansa, että Wallström on ymmärtänyt asian väärin. Julkisuudessa on kysytty laajasti, eikö Wallströmin olisi joka tapauksessa pitänyt ymmärtää, ettei Tukholman keskustasta tapaa saada asuntoja yhtä helposti.

”Toivotan tutkimuksen tervetulleeksi. Minulle ei ole mitään salattavaa, on vain hyvä, että asia selvitetään. Jatkan työni tekemistä”, Wallström viestitti tiistaina TT:lle.

Asuntokohut eivät ole uusia Ruotsin sosiaalidemokraattien historiassa.

Entinen puoluejohtaja Håkan Juholt joutui myrskyn silmään, kun kävi ilmi, että hän oli ottanut vastaan liian suuren summan valtiopäivien vuokratukea Tukholmassa sijaitsevan asuntonsa rahoittamiseksi. Asiasta syntynyt kohu yhdistettynä Juholtin muihin edesottamuksiin puoluejohtajana johti hänen eroonsa vuoden 2012 alussa.

Oikeusministeri Laila Freivalds puolestaan jätti paikkansa vuonna 2000 niin ikään asuntosotkujen takia. Freivalds oli ostanut yleishyödyllisen vuokra-asunnon, kun se muutettiin omistusasunnoksi. Tätä arvosteltiin laajasti. Hallitus oli juuri ajanut läpi lainsäädäntöä, joka vaikeutti vuokra-asuntojen muuttamista omistusasunnoiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat