Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vankilaan heitetty turkkilainen päätoimittaja: EU on unohtanut perusarvonsa

Ulkomaat
 
Murad Sezer / Reuters
Cumhuriyetin päätoimittaja Can Dündar (kesk.) lehdistönvapautta puolustavalla marssilla Istabulissa lokakuussa.
Cumhuriyetin päätoimittaja Can Dündar (kesk.) lehdistönvapautta puolustavalla marssilla Istabulissa lokakuussa. Kuva: Murad Sezer / Reuters

Turkin hallitusta arvostelleen Cumhuriyet-lehden vangittu päätoimittaja arvostelee kovin sanoin Euroopan unionia omien arvojensa unohtamisesta.

Päätoimittaja Can Dündarin mukaan EU on unohtanut demokraattiset arvonsa vaalimalla hyviä välejä itsevaltiudesta syytetyn presidentin Recep Tayyip Erdoğanin ja hänen johtamansa hallintokoneiston kanssa. Vaikenemalla Turkin ihmisoikeusloukkauksista EU toivoo Turkin pysäyttävän maan kautta Eurooppaan tulevat siirtolaisvirrat, Dündar arvioi brittilehti Guardianin haastattelussa.

”Olemme aina ajatelleet Euroopan unionin olevan ikään kuin ankkuri, malli, jonka avulla demokratiaa voitaisiin kehittää Turkissa universaalille tasolle – – Samalla EU ummistaa silmänsä Erdoğanin harrastamalle demokratian, ihmisoikeuksien, sananvapauden sekä laillisuuden halveksunnalle. Tämä tarkoittaa sitä, että EU hylkää perusperiaatteensa suojellakseen omia lyhytaikaisia etujaan”, Dündar totesi Guardianille vankilasta kirjeitse käydyssä haastattelussa.

Marraskuussa EU lupasi avustaa kolmella miljardilla eurolla Turkkia, jotta se saisi pysäytettyä maan kautta Eurooppaan tulevan pakolaisvirran. Turkkia on kuitenkin syytetty saamattomuudesta sopimuksen jälkeen, ja yhä edelleen pakolaiset nousevat kumiveneisiin Turkin rannikolta viranomaisten heitä estämättä.

Dündar ja saman lehden journalisti Edem Gül pidätettiin marraskuussa sen jälkeen, Cumhuriyet oli julkaissut jutun Turkin tiedustelupalvelun MIT:n asekuljetuksesta Syyrian kapinallisille. Aselähetys oli lehden mukaan naamioitu avustuskuljetukseksi.

”Mitä väliä sillä on, oliko rekoissa aseita vai ei”, Erdoğan totesi ja kutsui uutisen julkaisemista petokseksi.

Erdoğan on nostanut syytteen Dündaria vastaan ja on vaatinut hänelle kaksinkertaista elinkautistuomiota. Dündaria syytetään vakoilusta sekä kuulumisesta aseelliseen terroristijärjestöön.

Turkin sananvapaustilanne on heikentynyt jatkuvasti. Toimittajia, akateemikkoja ja toisinajattelijoita pidätetään, jos he arvostelevat julkisesti maan johtoa ja sen politiikkaa.

”Aina kun hallituksen rikollinen toiminta lisääntyy, sitä enemmän toimittajia vangitaan. Näin on tilanne nytkin. Kun hämäräbisnes, korruptio, laiton asekauppa ja ihmisten tappaminen yleistyy, näistä asioista kirjoittavat toimittajat joutuvat maalitauluiksi. Heidän vangitsemisella pelotellaan muita. Heitä yksi vankilaan ja vaienna sata muuta”, Dündar kirjoitti Guardianille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat