Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksan ulkoministeri kommentoi EU:n ja Puolan kiistaa: ”Itä-Eurooppa ei saa eristäytyä”

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier menee torstaina Puolaan sovittelemaan maiden välille kehittynyttä jännitettä.

Ulkomaat
 
LEONHARD FOEGER / Reuters
Torstaina Puolaan matkustava Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier korosti, että hän aikoo lähestyä puolalaisia sovinnollisesti.
Torstaina Puolaan matkustava Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier korosti, että hän aikoo lähestyä puolalaisia sovinnollisesti. Kuva: LEONHARD FOEGER / Reuters

Puolan EU-komissiolta saama kritiikki sai tiistaina lepytteleviä sävyjä, kun Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier otti asiaan kantaa Berliinissä.

Steinmeier matkustaa torstaina Varsovaan ja tapaa siellä niin Puolan hallituksen ministereitä, kansalaisyhteiskunnan ja kirkon edustajia.

Siellä hän ottaa esiin Saksan hallituksen huolen Puolan hallituksen tekemistä uudistuksista. EU-komissio päätti viime viikolla selvittää, toteutuvatko Puolassa oikeusvaltioperiaatteet uuden konservatiivinationalistisen hallituksen lakiuudistusten jälkeen.

”Oletan, että puolalaiset näkevät nyt vaivaa vastatakseen komission kysymyksiin”, Steinmeier sanoi.

Steinmeier korosti, että hän aikoo lähestyä puolalaisia sovinnollisesti.

”Saksalla ei ole minkään muun naapurimaan kanssa yhtä herkkää suhdetta traagisen historian takia. Historia vaikuttaa siihen tapaan, jolla keskustelen puolalaisten kanssa”, Steinmeier sanoi kansainvälisille toimittajille.

Traagisella yhteisellä historialla hän tarkoittaa muiden muassa toista maailmansotaa. Saksa aloitti toisen maailmansodan hyökkäämällä Puolaan vuonna 1939, ja natsit perustivat useita keskitysleirejä miehitetyn Puolan puolelle.

”Menen nyt Puolaan ja oletan, että kumpikaan osapuoli ei kyseenalaista 25 vuotta rakennettuja ystävällisiä suhteitamme”, Steinmeier sanoi.

Viime viikolla Puola ulkoministeri Witold Waszczykowski kutsui Saksan Puolan-suurlähettilään keskustelemaan, kun useat saksalaispoliitikot olivat arvostelleet Puolan median ja oikeuslaitoksen uudistuksia.

Suomen ulkoministeri Timo Soini sanoi maanantaina, että Puolan ja EU:n riita on ”myrsky vesilasissa”.

Saksan sosiaalidemokraattien tämän hetken näkyvin ministeri Frank-Walter Steinmeier pohti tiistaina Berliinissä Euroopan kehitystä ylipäätään.

”Itä-Eurooppa ei saa nyt eristäytyä EU:n sisällä”, hän sanoi.

Euroopan pakolaiskriisiin Steinmeier ei näe nopeaa eikä yhtä ratkaisua, sen sijaan hän näkee osaratkaisuja. Poliitikoilta hän vaati ainakin kahden kolmen vuoden aikaväliä. Hän moitti Euroopan unionin hitautta muun muassa hotspot-alueiden eli EU:n järjestelykeskusten perustamisessa Etelä-Euroopan maihin.

”Pakolaiskriisissä kaikkein keskeistä on vaikuttaa pakosyihin. Lähi-idässä ne ovat edelleen sota ja väkivalta.”

Steinmeier korosti, että Iranin kanssa tehty ydinsopimus toi yhden rakentavan kumppanin Lähi-itään. ”Se on voitto”, hän sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat