Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikkaan saapuvien siirtolaisten määrä on 30-kertaistunut vuodessa

Tammikuussa meren yli tulleista lähes puolet on Syyriasta.

Ulkomaat
 
GIORGOS MOUTAFIS / REUTERS
Turkista meren yli saapuneet siirtolaiset hyppäsivät pois veneestä Lesboksen saaren rantavedessä Kreikassa viime marraskuussa.
Turkista meren yli saapuneet siirtolaiset hyppäsivät pois veneestä Lesboksen saaren rantavedessä Kreikassa viime marraskuussa. Kuva: GIORGOS MOUTAFIS / REUTERS

Kreikkaan on saapunut kuluneen tammikuun aikana 21-kertaisesti siirtolaisia viime vuoden koko tammikuuhun verrattuna, kertoi Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM tiistaina. Tammikuun loppuun mennessä luku saattaa siis kasvaa jopa yli 30-kertaiseksi.

IOM arvioi, että vuoden alusta lukien Kreikkaan on tullut meren yli jo 31 244 pakolaista ja siirtolaista. Viime vuoden tammikuussa heitä tuli 1 472.

IOM:n mukaan tänä vuonna Kreikkaan tulleista 48 prosenttia on syyrialaisia, 29 prosenttia afganistanilaisia ja 12 prosenttia irakilaisia. He kaikki pääsevät ainakin toistaiseksi Kreikasta eteenpäin Makedoniaan, jonka rajaviranomaiset seulovat tulijoita lähtömaiden mukaan. Makedonia listaa Syyrian, Afganistanin ja Irakin maiksi, joissa väkivaltaisuudet ovat todennäköinen peruste ihmisten pakomatkalle.

Tuoreet luvut vihjaavat jo tässä vaiheessa, että meren yli Kreikan kautta Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten määrä saattaa tänä vuonna ylittää viime vuoden ennätyslukemat. Tuolloin heitä saapui yli 850 000, ja kaikkia epävirallisia reittejä pitkin Eurooppaan tuli yli miljoona siirtolaista.

Kreikan ja Länsi-Balkanin maiden läpi kulkevan reitin suosio moninkertaistui viime vuoden aikana. Samalla Afrikan pohjoisrannikolta Italiaan suuntautuvan reitin suosio jopa laski hieman.

Eurooppa-neuvoston puolalainen puheenjohtaja Donald Tusk varoitti tiistaina kovin sanoin, että vitkastelu pakolaiskriisin hoitamisessa voi johtaa Euroopan luhistumiseen hyvin nopeasti.

”Meillä ei ole kuin kaksi kuukautta aikaa saada asiat hallintaan”, Tusk sanoi EU-parlamentille uutistoimisto Reutersin mukaan.

Jos kriisiä ei saada hallintaan, Tuskin mukaan vapaan liikkuvuuden Schengen-alue kaatuu ja EU poliittisena projektina epäonnistuu.

Myös Kansainvälinen valuuttarahasto IMF varoitti tiistaina Eurooppaa pakolaiskriisin seurauksista. Se kehotti eurooppalaisia työskentelemään kovemmin siirtolaisten kotouttamiseksi.

”Toimet siirtolaisten integroimiseksi työvoimaan ovat kriittisiä, jotta huoli sosiaalisesta syrjäytymisestä ja pitkäaikaisista rahallisista kustannuksista vähenee”, IMF sanoi tilannekatsauksessaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat