Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaimo, hipsteri ja krapula selitettyinä

Aikuisille kieli poskessa kirjoitetut lastenkirjat keikkuvat Brianniassa myyntilistan kärjessä.

Ulkomaat
 
Ladybird Books
Aikuisille sovitetut vanhat opettavaiset Ladybird-lastenkirjat ovat saavuttaneet Britanniassa suuren suosion.
Aikuisille sovitetut vanhat opettavaiset Ladybird-lastenkirjat ovat saavuttaneet Britanniassa suuren suosion. Kuva: Ladybird Books

Lontoo

Mitä meidän pitää tietää aviomiehestä?

”Aviomies voi näyttää monimutkaiselta, mutta hän on hyvin yksinkertainen. Hän toimii makkaralla ja oluella.”

Entä mitä meidän tulee tietää vaimoista?

”Tämä tässä on vaimo. Hän näyttää onnelliselta, eikö totta. Se johtuu siitä, hän juo jo toista viinilasillistaan.”

Britannian viime kuukausien kirjailmiö on ollut 60–70-luvun lastenkirjojen kuvitusten yhdistäminen uusiin, aikuisille tarkoitettuihin sarkastisiin teksteihin.

Kuvitus on otettu vanhoista Ladybird-kirjoista, joiden opettavaiset tarinat ovat tuttuja kaikille keski-ikäisille briteille. Raflaavat tekstit ovat kirjoittaneet tv-komedioitakin käsikirjoittaneet Jason Hazeley ja Joel Morris.

Lopputuloksena on alun perin kahdeksan kirjan sarja, joka myy Britanniassa kuin häkä.

Peräti seitsemän lokakuussa ilmestyneestä kahdeksasta kirjasta keikkui Britannian kymmenen eniten myydyn ei-fiktiivisen teoksen joukossa tammikuun puolivälissä. Kirjat ovat myyneet yhteensä jo 1,5 miljoonaa kappaletta.

Mikä kirjoissa vetoaa? Ne takovat mustaa huumoria nykyajan ongelmista.

Kuten krapulasta.

”Tämä kissa halveksii sinua. Nousisit ylös lattialta. Ja panisit alusvaatteet päälle.”

Tai hipstereistä.

”Tämä on hipsteri. Hänellä ei ole lapsia, hän on käsittämättömän varakas ja aina tyylikkästi pukeutunut. Hän pitää taiteesta, puurosta ja huiveista, sekä kaikesta ranskalaisesta, kuten tästä koirahäkistä.”

Sanailu on toki taitavaa, mutta vasta tekstien yhdistäminen lapsille tarkoitettuihin nostalgisiin piirroskuviin nostaa vitsailun uudelle tasolle.

Aikuisten Ladybird-kirjat osa samaa ilmiötä kuin aikuisten värityskirjat. Huumorikirjojakin ostetaan lahjaksi etenkin keski-ikäisten piirissä – mutta nyt mukaan ei tarvitse laittaa värikyniä.

Tekijöistä ja oikeudenomistajista kirjat ovat tehneet rikkaita.

Kirja-alan The Bookseller -lehden sunnuntaina julkistamien tilastojen mukaan aikuisten Ladybird-kirjojen myyntulot ovat jo 7,3 miljoonaa puntaa eli lähes kymmenen miljoonaa euroa.

Ladybird-nimike kuuluu Penguin-kustantamolle.

Idea Ladybird-kuvien ja modernin tekstin yhdistämisestä ei ole kuitenkaan aivan uusi. Sitä teki aiemmin jo taiteilija Miriam Elia, jolla meni sukset ristiin Penguin-yhtiön kanssa.

Aviomiehen, vaimon, hipsterin ja krapuloinnin lisäksi aikuisten Ladybird-kirjat pilkkaavat klišeistä mindfulness-tietoisuusharjoittelua, deittailua, keski-iän kriisiä ja miehen tarvetta omaan tilaan eli vajaan.

Kaikkeen tähän tiivistyy keski-ikäisen ja keskiluokkaisen britin elämä. Kuva ei ole kaunis – eikä kovin kaukana suomalaisesta.

Parisuhdepaineita ei pääse pakoon:

”Aviomiehelle on tärkeää teeskennellä, että hänellä ei ollut elämää ennen avioliittoa, etenkin jos hän oli naimisissa ennen kuin oli naimisissa.”

Ja pikkumainen asenne voittaa elämästä nauttimisen:

”Vaimoista on mukavaa olla oikeassa. Sara on odottanut aviomiestään Tomia jo puoli tuntia. Sara on mielissään. Tiesihän hän, että näin tässä kävisi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat