Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin ulkoministerin asunnosta lahjustutkinta

Ministeri sai vuokra-asunnon liitolta ja vältti pitkät asuntojonot.

Ulkomaat
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Ruotsin ulkoministerin Margot Wallströmin on epäilty saaneen vuokra-asuntonsa ohi jonon.
Ruotsin ulkoministerin Margot Wallströmin on epäilty saaneen vuokra-asuntonsa ohi jonon. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

Poliitikot ovat kompastelleet ennenkin asuntoasioissa

 Sosiaalidemokraattien entinen puheenjohtaja Håkan Juholt sai valtiopäivien vuokratukea koko asuntonsa vuokraan, vaikka hän jakoi asuntonsa puolisonsa kanssa. Asiasta syntyi mittava keskustelu, yhdistettynä muihin tekijöihin se johti Juholtin eroon 2012.

 Oikeusministeri ja sosiaalidemokraatti Laila Freivalds jätti tehtävänsä vuonna 2000. Freivalds oli ostanut yleishyödyllisen vuokra-asuntonsa, kun yhtiö muutettiin omistusasunnoiksi. Hallitus oli samanaikaisesti laatinut lainsäädäntöä, jonka tarkoituksena oli vaikeuttaa vuokra-asuntojen muuttamista omistusasunnoiksi.

Tukholma

Saiko Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström ottaa vastaan vuokra-asunnon kunta-alan ammattiliitolta? Vai saattoiko kyse olla lahjuksen ottamisesta tai sen antamisesta?

Siitä keskustellaan Ruotsissa kiivaasti.

Syyttäjänviranomaisen korruptiosta vastaava yksikkö kertoi tiistaina aloittavansa esitutkinnan sosiaalidemokraatteja edustavan Wallströmin asuntoasioista. ”Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, onko asiassa tapahtunut rikosta ja onko olemassa joku tai joitakuita, joiden voi katsoa olevan asiassa epäiltynä”, sanoo pääsyyttäjä Alf Johansson.

Syyttäjä otti tapauksen käsittelyyn perustuen lievimpään epäilyn asteeseen, joka tarvitaan Ruotsissa tutkinnan aloittamiseksi, Johansson sanoo.

Wallströmin vuokra-asunnosta on keskusteltu ruotsalaisessa mediassa laajasti jo viime viikosta alkaen. Ministeri kertoi tuolloin, että hän on ottanut vastaan vuokra-asunnon kunta-alan ammattiliitolta Kommunalilta.

Asunto on 89 neliömetrin kokoinen, ja se sijaitsee Tukholman keskustassa. Ministerin ei ole tarvinnut seisoa vuokra-asuntojonossa. Asunto on median tietojen mukaan kokoonsa ja sijaintiinsa nähden verraten halpa.

Wallströmin toiminta on herättänyt arvostelua muun muassa siksi, että Tukholmassa on pitkät asuntojonot, usein 10–20 vuotta, ja asuntojen saannin vaikeudesta käydään jatkuvaa keskustelua. Ministerin voi epäillä saaneen huomattavan edun suhteessa tavallisiin kaupunkilaisiin. Kysymys on, onko ministerin sopivaa ottaa tällaista etua vastaan ammattiliitolta.

”Toivotan tutkimuksen asiasta tervetulleeksi. Minulle ei ole mitään salattavaa, on vain hyvä, että asia selvitetään”, Wallström viestitti uutistoimisto TT:lle.

Wallström on kertonut useaan otteeseen viestimissä, että hän oli vaatinut ja saanut liitolta vakuutuksen siitä, ettei hän ohita ketään vuokrajonossa. Lisäksi hän oli saanut vakuutuksen siitä, että liitto jätti asuntoja kunnalliseen vuokrajonoon alalle laajasti vakiintuneen eettisen käytännön mukaisesti.

Vuokranantajien järjestö suosittelee jäsenilleen kovan asuntopulan takia, että vuokranantajat jättäisivät puolet asunnoista jonoon. Kommunal ei kuitenkaan ole toiminut näin moneen vuoteen, Aftonbladet kertoi. Liitto ei tosin ole vuokranantajien liiton jäsen.

Koko asuntojupakan taustalla on laajempi Kommunaliin liittyvä keskustelu, joka alkoi, kun Aftonbladet paljasti epäselvyyksiä liiton jäsenmaksurahojen käytöstä. Wallström on syyttänyt Kommunalia valehtelemisesta asuntojonon suhteen. Liitto taas on kertonut katsovansa, että Wallström on ymmärtänyt asian väärin.

Tapaus on herättänyt myös laajempia kysymyksiä pitkistä vuokrajonoista, vuokrasääntelystä ja siitä, miten suhteita niiden vuoksi käytetään.

Wallströmille ja hallitukselle asuntokohu tulee ikävään aikaan. Ulkoministerin toimintaa on jo tätä ennen seurattu suurennuslasilla useampien diplomaattisten puhurien takia.

Valtio-opin professori Peter Esaiasson Göteborgin yliopistosta katsoo, että tapaus on hallitukselle ja Wallströmille haitaksi, muttei toistaiseksi äärimmäisen vakava. Hänen mielestään keskustelu asuntoasiasta on paisunut mediassa. ”Mittasuhteet ovat kohtuuttomat.”

”On kuitenkin kaikille osapuolille hyvä, että asia selvitetään juridisesti. Silloin saamme neutraalia tietoa kolmannelta ja riippumattomalta taholta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat