Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Libyalle nimitettiin yhteishallitus väkivaltaisuuksien lopettamiseksi – tuki asejoukoilta hyvin epävarma

Ulkomaat
 
ZOUBEIR SOUISSI / Reuters
Libyan yhteishallituksen pääministeriksi nimitettiin Fayez al-Seraj.
Libyan yhteishallituksen pääministeriksi nimitettiin Fayez al-Seraj. Kuva: ZOUBEIR SOUISSI / Reuters

Libyalle nimitettiin tiistaina yhteishallitus, kertovat uutistoimistot. Sen tarkoitus on lopettaa väkivaltaisuudet ja kesästä 2014 kestänyt maan kahtiajako.

Yhteishallituksen nimittämisen taustalla on YK:n välittämä sopimus, jonka allekirjoitti kumpikin Libyan kilpailevista hallinnoista. Silti on epäselvää, kuinka laaja tuki päätöksellä on eri hallinnoissa ja niitä tukevien vaikutusvaltaisten asejoukkojen keskuudessa.

Yhteishallituksen ensimmäisiä tehtäviä onkin suostutella eri osapuolet antamaan tukensa. Edes yhteishallituksen nimittänyt erityinen neuvosto ei ollut päätöksessään yksimielinen, mikä tekee hallituksen muodostamisesta perustuslaillisesti kyseenalaisen.

Kansainvälisesti tunnustetulla Libyan parlamentilla on kymmenen päivää aikaa hyväksyä nimitetty yhteishallitus, mutta parlamentin johtohahmoja on jo ilmoittautunut sen vastustajaksi.

Yhteishallituksen pääministeriksi nimettiin tripolilainen liikemies Fayez al-Seraj, 55, joka oli kantava voima osapuolten saattamisessa neuvottelupöytään, kertoo uutistoimisto AFP.

Vaikka uusi hallitus saisi laajan hyväksynnän, ei tiedetä, miten nopeasti se voisi siirtää käytännön toimivallan itselleen. Libyan turvattomuuden takia se toimii toistaiseksi hotellissa Tunisian pääkaupungissa Tunisissa, kertoo The Guardian.

Libya ajautui sekasortoon vuonna 2011 tapahtuneen diktaattori Muammar Gaddafin syrjäyttämisen jälkeen, kun kapinallisryhmät eivät laskeneetkaan aseitaan vaan alkoivat taistella toisiaan ja maan väliaikaishallintoa vastaan.

Taistelut ovat johtaneet humanitaariseen kriisiin. Yli satatuhatta ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.

Kesällä 2014 vaalitulokseen tyytymättömät, pääasiassa islamistiset aseryhmät valtasivat pääkaupunki Tripolin, jossa valtaan astui niiden tukema hallinto. Kansainvälisesti tunnustettu, keskimäärin maallistuneempi hallinto pakeni Itä-Libyaan syrjäiseen Tobrukin kaupunkiin.

Eri hallintoja tukevien asejoukkojen lisäksi Libyassa ovat saaneet jalansijaa ääri-islamistit. Libya on Syyrian ja Irakin lisäksi ainoa maa, josta Isis on vallannut alueita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat