Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina pani jo toisen Ruotsin kansalaisen tunnustamaan väitettyjä rikoksia televisiossa

Vangittu ihmisoikeusaktivisti väitti valtiollisella televisiokanavalla rikkoneensa lakia.

Ulkomaat
 
CNTV
Peter Dahlinin tunnustuksen todenperäisyys herätti heti vahvoja epäilyjä. Kuvakaappaus CNTV:n lähetyksestä.
Peter Dahlinin tunnustuksen todenperäisyys herätti heti vahvoja epäilyjä. Kuvakaappaus CNTV:n lähetyksestä. Kuva: CNTV

Kiina on pannut tammikuun alussa kiinni ottamansa ruotsalaisen ihmisoikeusaktivistin tunnustamaan rikoksia televisiossa. Kyseessä on muutaman päivän sisällä jo toinen Ruotsin kansalainen, joka esiintyy valtiollisella televisiokanavalla katumassa asioita, joita Kiinan viranomaiset väittävät hänen tehneen.

Ruotsalainen Peter Dahlin, 35, on toiminut Kiinassa kansalaisjärjestössä, joka on tarjonnut lakiapua kiinalaisille. Kiinan viranomaiset ottivat hänet kiinni tammikuun alkupäivinä.

Kiina väittää Dahlinin vaarantaneen valtion turvallisuuden. Tapaus liittyy Kiinan valtiollisten viestimien kertomien tietojen perusteella laajaan operaatioon, jossa joukko kiinalaisia juristeja on epäiltyinä valtionvastaisesta toiminnasta. Rikoksista epäiltyinä on lakimiehiä ja -naisia, jotka ovat auttaneet kiinalaisia oikomaan kokemiaan vääryyksiä.

Dahlinin tunnustuksen todenperäisyys herätti heti vahvoja epäilyjä. Dahlinin järjestön China Urgent Action Groupin julkistaman lausunnon mukaan tunnustus vaikuttaa pakotetulta.

”Syytökset Peteriä kohtaan ovat perusteettomia”, järjestö toteaa.

Kiina on nykyisen presidentin Xi Jinpingin kaudella usein pannut toisinajattelijoita ja ihmisoikeusaktivisteja tunnustamaan rikoksia televisiossa. Tunnustuksia on pidetty painostamalla tai jopa kiduttamalla saatuina.

Ruotsalaisaktivistin tunnustuksesta kertoi valtiollinen uutistoimisto Xinhua, ja tunnustuksen näytti myös valtiollinen televisiokanava CCTV.

”Rikoin Kiinan lakia toiminnallani täällä. Olen aiheuttanut vahinkoa Kiinan hallitukselle ja loukannut Kiinan kansan tunteita. Pyydän tätä vilpittömästi anteeksi”, Dahlin sanoi televisiossa.

Dahlinin väitetään kuuluneen ulkomailta rahoitettuun rikolliseen järjestöön, joka pyrki ”tahallaan kärjistämään riitoja sekä lietsomaan ihmisten ja hallituksen välisiä vastakkainasetteluja”. Xinhuan mukaan poliisi katsoo Dahlinin järjestön palkanneen ja kouluttaneen ihmisiä ”tekaisemaan ja vääristelemään” tietoja Kiinasta. Xinhuan mukaan Dahlinin järjestö on saanut ”valtavia summia” rahaa ulkomaisilta järjestöiltä.

Dahlin on kiinalaisviestimien mukaan niin sanotussa asuntovalvonnassa. Kiinassa termi tarkoittaa, että häntä pidetään vangittuna salaisessa paikassa.

Viime sunnuntaina Ruotsin kansalainen Gui Minhai antoi televisiossa hieman saman tyyppisen tunnustuksen.

Hänen tapauksensa liittyy hongkongilaisten kirjankustantajien outoihin katoamisiin. Gui on yksi Kiinan kiinni ottamista, Hongkongissa toimivaan kirjakustantamo Mighty Currentiin liittyvistä ihmisistä.

Kiinalaissyntyinen Gui katosi Thaimaassa sijaitsevalta loma-asunnoltaan viime lokakuussa. Kiinan CCTV-kanavalla sunnuntaina hän väitti antautuneensa vapaaehtoisesti Kiinan viranomaisille, koska tunsi katumusta vuosien takaisesta rattijuopumuskolarista.

Guin osittain omistama Mighty Current on erikoistunut julkaisemaan sensaatiohakuisia paljastuksia Kiinan johtajista. Viisi kustantamossa ja se omistamassa kirjakaupassa työskennellyttä katosi viime vuoden lopulla. Sittemmin on ilmennyt, että ainakin kaksi heistä on Manner-Kiinan viranomaisten hallussa.

Muiden muassa Guin vaimo ja tytär ovat kertoneet pitävänsä epäuskottavana, että Gui olisi vapaaehtoisesta ilmoittautunut Kiinan viranomaisille. Thaimaan viranomaiset eivät ole löytäneet järjestelmistään tietoa Guin maasta poistumisesta, kertoi Hongkongilainen South China Morning Post –lehti keskiviikkona.

Guin asunnolla käynyt Time-lehti kertoi tällä viikolla löytäneensä merkkejä siitä, että Gui on siepattu asunnoltaan, eikä hän ollut sitä ennen aikeissa lähteä mihinkään. Asunnolla oli käynyt miehiä, jotka puhuivat kiinaa. Guin tilaamat ruokaostoksetkin saapuivat asunnolle vasta kun hän oli kadonnut, Time kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat