Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

FT: EU:n pakolaissopimus romutetaan – turvapaikan­hakijoita ei enää palauteta rekisteröitymis­maahan

Ulkomaat
 
Umit Bektas / Reuters
Pakolaisia lähdössä ylittämään merta Turkista kohti kreikkaa viime marraskuussa.
Pakolaisia lähdössä ylittämään merta Turkista kohti kreikkaa viime marraskuussa. Kuva: Umit Bektas / Reuters

Tulevaisuudessa turvapaikanhakijoita ei enää palauteta Euroopan unionissa siihen jäsenmaahan, jossa he ovat ensi kertaa rekisteröityneet, jos sanomalehti Financial Timesin saamat tiedot uusista suunnitelmista hyväksytään.

Tähänkään mennessä niin sanottu Dublinin sopimus ei ole käytännössä oikein toiminut. Monet turvapaikanhakijoista ovat vältelleet eteläisemmän Euroopan viranomaisia ja rekisteröityneet turvapaikanhakijaksi vasta kohdemaassaan kuten Suomessa.

Sopimuksen heikko toimivuus on herättänyt närää jäsenmaiden kesken, koska eteläisemmän Euroopan jäsenmaat ovat ”päästäneet” turvapaikanhakijat jatkamaan matkaansa rekisteröitymättä kohti vauraampaa pohjoista.

Lisäksi esimerkiksi Kreikkaan ei ole vuosikausiin palautettu turvapaikanhakijoita, koska maa ei kykenisi millään vastaamaan valtaosasta Eurooppaan pyrkivistä. Palautuksia on toteutettu muutoinkin vähän.

FT:n mukaan komissio on todennut Dublinin sopimuksen olevan vanhentunut ja epäreilu. Siksi se aiotaan FT:n lähteiden mukaan haudata uudessa esityksessä, joka annettaneen maaliskuussa. FT perustaa tietonsa ehdotuksen nähneiden viranomaisten kertomuksiin.

EU:ssa on myös yritetty estää siirtolaisvirtojen tulo jo unionin ja Turkin rajalle.

Viime vuoden lopulla EU ja Turkki sopivat, että unioni antaa turkkilaisille kolme miljardia euroa pakolaisvirran tyrehdyttämiseksi. Turkkia on kuitenkin syytetty saamattomuudesta asian edistämisessä ja edelleenkin Turkin rannoilta lähtee kumiveneitä täynnä turvapaikanhakijoita kohti Kreikan saaria.

Denizhan Guzel / Reuters
Turkkilainen poliisi johdatteli joukon pakolaisia pois rannalta.
Turkkilainen poliisi johdatteli joukon pakolaisia pois rannalta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat