Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unkarissa synnyttäjä lahjoo yhä lääkärin: ”Hän piti minusta hyvää huolta, joten hän ansaitsi rahat”

Budapestilainen Anna Barnáné Gerstner pitää lääkärien keräämiä lahjuksia oikeutettuina.

Ulkomaat
 
Vessapaperit ja astiat mukaan - Unkarin terveydenhoidon rahapula näkyy synnyttäjän sairaalakassissa
Vessapaperit ja astiat mukaan - Unkarin terveydenhoidon rahapula näkyy synnyttäjän sairaalakassissa
Unkarin terveydenhuolto kärsii pahasta rahapulasta. Lääkärit saavat ison osan palkkiostaan lahjuksina.

Budapest. Kahdeksan tunnin tuska, muutama tikki ja lopulta sylissä 3,5-kiloinen terve tyttövauva. Budapestilainen Anna Barnáné Gerstner oli ensisynnytykseensä tyytyväinen.

Vauva ja äiti voivat hyvin, joten Barnáné viipyi sairaalassa unkarilaisittain lyhyen aikaa, vain kolme päivää. Ennen kotiinlähtöä lääkäri teki vielä lopputarkastuksen.

”Siinä yhteydessä annoin hänelle kirjekuoren.”

Periaatteessa synnytys olisi ollut hänelle maksuton. Käytännössä kaikki maksavat. Lahjusten maksaminen synnytyslääkärille on niin tavallista, ettei sitä pidetä korruptiona.

”Hän piti minusta hyvää huolta, joten hän ansaitsi rahat”, Barnáné kertoo kotonaan Budapestin keskustan laitamilla kaksi viikkoa synnytyksen jälkeen.

Melinda -vauva on kasvanut jo nelikiloiseksi. Barnáné on väsynyt, sillä Melinda nukkuu pätkissä ja vähiten öisin.

Koti on vähän sotkuinen, sillä sinne on murtauduttu. Varkaat tulivat parvekkeen kautta, kun perhe oli vielä synnytyssairaalassa.

Synnytyssairaalan tapahtumia Barnáné ei sen sijaan pidä rosvoamisena. Hänen mielestään lääkäreille on hyvä maksaa ylimääräistä, sillä heidän palkkansa ovat surkeita. Normaali palkka on noin tuhat euroa kuussa. Moni lääkäri on lähtenyt rahan perässä ulkomaille töihin.

Summasta keskusteltiin jo ennen Melindan syntymää. Lääkärin mielestä sopiva palkkio olisi ollut 100 000 forinttia, noin 330 euroa. Barnáné maksoi puolet tästä.

”Hän kiitti minua, ja siinä kaikki.”

Unkarin julkinen terveydenhoito on pahasti alirahoitettu ja velkainen.

Terveydenhuollon surullinen tila näkyi Barnánén sairaalakassin sisällössä. Vessapaperia, lusikka, muki, lautanen ja pyyhkeet – perustarvikkeet piti ottaa mukaan sairaalan. Hän synnytti omassa pyjamassaan.

Huonot palkat eivät ole ainoa selitys lahjuksille. Synnytyssalikorruptio on maan tapa.

”Kiitollisuusmaksu” oli käytössä jo kommunismin aikana, jolloin koko terveydenhoitosektori oli valtiollista. Samalla moni lääkäri pyöritti yksityistä sivuklinikkaa sairaalan tiloissa sairaalan välineillä ja sai palkkionsa potilailta.

Kommunismi kaatui, korruptio ei. Julkisissa sairaaloissa työskentelee edelleen ”vapaaehtoisia” lääkäreitä.

He käyttävät sairaalan välineitä, mutta eivät ole palkkalistoilla. Rahat tulevat kirjekuorissa potilailta.

Merkkejä muutoksestakin on. Joulukuussa ryhmä lääkäreitä käynnisti Facebookissa vetoomuksen, jossa he vastustivat kiitollisuusrahakäytäntöä ja vaativat sen lakkauttamista.

Lääkärien mielestä lahjukset rapauttavat lääkärien ja potilaiden välistä luottamusta. Myös työn oppiminen on vaikeaa, kun haastavimpiin – ja kovimpien kiitosrahojen – operaatioihin ei välttämättä pääse mukaan.

Tammikuun puolivälissä vetoomuksessa oli jo yli kaksituhatta nimeä.

Vastarinta alkaa olla jo nykyunkarilaiseksi harvinaisen laaja.

Unkarilaiset luottavat perinteisesti enemmän henkilökohtaisiin suhteisiin kuin instituutioihin, mikä pitää epävirallista järjestelmää yllä. Yhden selityksen mukaan unkarilaiset loivat oman rinnakkaisjärjestelmänsä jo aiempien valloittajien aikakausilla.

Totalitaarisen sosialismin aikana lahjuksilla sai ostettua vapauksia. Edes valtaapitävät eivät aina uskoneet Moskovasta saneltuun järjestelmään, joten kansalaiset pysyivät luovimaan sääntöviidakossa lahjusten ja vastapalvelusten avulla.

Maan tapa siirtyi kommunismista kapitalismiin, koska se kulkee sukupolvelta toiselle.

Barnáné sai ohjeita lahjusten maksamiseen omalta äidiltään. Äiti löysi myös synnytyslääkärin, jonka kanssa sovittiin hoidosta jo raskausaikana.

Luotto siihen, että lahjuksilla saa parempaa hoitoa, on vahva.

Mitä olisi tapahtunut, jos Barnáné ei olisi maksanut lääkärille?

”Ei mitään”, hän sanoo, kun Melinda on nukahtanut päiväunille.

Sitten hän kertoo synnytyssairaalassa tapaamastaan naisesta, jota oltiin painostamassa keisarinleikkaukseen, koska vauva ei ollut syntynyt laskettuna päivänä.

”Mutta hänellä ei ollut omaa lääkäriä.”

Barnan mukaan naisen toiveista ei välitetty, koska tämä ei ollut sopinut hoidosta ja kiitollisuusrahasta etukäteen.

Rio Gandara / HS
Budapestilainen Anna Barna maksoi ensisynnytyksestään 160 euro lahjukset. Kaksiviikkoinen Melinda-vauva on nukahtanut vanhempien sängylle.
Budapestilainen Anna Barna maksoi ensisynnytyksestään 160 euro lahjukset. Kaksiviikkoinen Melinda-vauva on nukahtanut vanhempien sängylle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat