Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvi jäädytti Euroopan

Järviä on jäätynyt jopa Etelä-Italiassa. Siirtolaisille pakkanen tarkoittaa entistä karumpia olosuhteita.

Ulkomaat
 
MICHAELA REHLE / REUTERS
Lapsi veti toista pulkalla Theresienwiesen aukiolla Münchenissä keskiviikkona.
Lapsi veti toista pulkalla Theresienwiesen aukiolla Münchenissä keskiviikkona. Kuva: MICHAELA REHLE / REUTERS

Tavanomaista kylmempi talvisää on paikoin ilahduttanut ja toisaalla hankaloittanut eurooppalaisten arkea.

Lunta on satanut jopa Etelä-Italiassa. Sadat autoilijat jäivät tiistaina jumiin moottoritiellä Cosenzan kaupungin eteläpuolella Calabriassa. Vuoristoisella lähiseudulla lunta kertyi pahimmillaan kymmeniä senttejä ja suurimmatkin järvet jäätyivät umpeen, kertoi uutistoimisto Ansa keskiviikkona.

Britanniassa ilmatieteenlaitos varoitti etukäteen viime päivien ankarasta talvisäästä, joka toi maan pohjoisosiin ohuen lumipeitteen ja paikoin yli kymmenen asteen pakkasia. Lontoossa kantakaupungin pohjoisosia halkova kanava Regent’s Canal oli keskiviikkoaamuna poikkeuksellisesti jäässä, kertoi London Evening Standard -lehti.

Lähes koko Saksassa on ollut pikkupakkasia ja lumisateita. Wasserkruppevuorella Hessenin osavaltiossa Saksassa talvinen sää innoitti viime lauantaina maailmanennätykseen, kun 416 pulkkailijaa tuli rinnettä alas kytkettynä peräkkäin, kertoi sanomalehti Frankfurter Allgemeine.

Eurooppaan matkustavien siirtolaisten oloista pakkanen on tehnyt entistäkin karummat.

Balkanilla oli keskiviikon vastaisena yönä paikoin toistakymmentä astetta pakkasta. Esimerkiksi Belgradissa ja Zagrebissa pakkasta on luvattu tuleviksikin öiksi, eivätkä päivälämpötilat nouse monta astetta nollan yli.

”On liian kylmä, mutta mitä voin tehdä? Kaikki vaatteeni ovat ylläni, mutta silti on liian kylmä”, sanoi irakilaismies Amr, 22, uutistoimisto Reutersille Sidin kaupungissa Serbiassa Kroatian rajalla.

YK varoitti tiistaina, että Syyrian pakolaisten pääreitillä Välimeren itäosassa ja Balkanilla on odotettavissa tavallista kylmempiä säitä kahden tulevan viikon ajaksi.

Balkanilla viranomaiset ja avustusjärjestöt ovat tarjonneet siirtolaisille lämmitettyjä telttoja ja järjestäneet lisää bussikyytejä, mutta siirtolaisten suuren määrän takia moni jää säiden armoille.

Kreikkaan on saapunut meren yli tammikuun aikana jo 31 244 siirtolaista, kertoi Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM tiistaina. Se on noin 21-kertainen määrä viime vuoden koko tammikuuhun verrattuna.

Kylmä uhkaa erityisesti lapsia.

”Monella matkaa tekevällä lapsella ei ole kunnon vaatetusta tai mahdollisuutta syödä kunnolla”, YK:n lastenrahaston Unicefin edustaja Christophe Boulierac sanoi tiistaina Reutersin mukaan.

”Avustustyöntekijät vastaanottokeskuksessa Preševossa [Serbiassa] sanovat, että maassa on kuusi senttiä lunta ja lapsia saapuu huulet sinisinä, onnettomina ja kylmästä tärisevinä”, Pelastakaa lapset -järjestö kertoi tiedotteessaan tiistaina.

Lämpötila on laskenut lähes nollaan jopa Kreikan saarilla. Keskiviikkona Lesboksella nainen ja viisivuotias tyttö kuolivat hypotermiaan, kun heidät oli pelastettu merihädästä kahdessa eri tapauksessa.

Hyytävät säät eivät vastaa maailmanlaajuista kehityssuuntaa.

Viime vuosi oli maailman lämpimin 1800-luvulle ulottuvassa tilastohistoriassa, kertoi Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA keskiviikkona.

Vuosi 2015 oli keskimäärin 0,90 celciusastetta lämpimämpi kuin 1900-luvun keskiarvo.

Edellinen ennätyslämmin vuosi oli 2014. Vuosi 2015 rikkoi ennätyksen 0,13 asteella, suuremmalla erolla aiempaan ennätykseen kuin kertaakaan aiemmin.

MARKO DJURICA / REUTERS
Siirtolaiset patikoivat jäätyneen pellon halki ylitettyään rajan Makedoniasta Serbiaan Miratovacin kylän liepeillä maanantaina.
Siirtolaiset patikoivat jäätyneen pellon halki ylitettyään rajan Makedoniasta Serbiaan Miratovacin kylän liepeillä maanantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat