Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lännen vaikutusvalta vähenemässä Ukrainassa

Ukrainalaisen korruptionvastaisen järjestön johtaja vaatii länttä kiirehtimään Ukrainaa uudistuksiin.

Ulkomaat
 
Heikki Saukkomaa
Kiovalaisen Korruptionvastainen keskus -kansalaisjärjestön pääjohtaja Darja Kalenjuk puhui Ukrainan uudistuksia käsitelleessä seminaarissa Helsingissä keskiviikkona 20. tammikuuta.
Kiovalaisen Korruptionvastainen keskus -kansalaisjärjestön pääjohtaja Darja Kalenjuk puhui Ukrainan uudistuksia käsitelleessä seminaarissa Helsingissä keskiviikkona 20. tammikuuta. Kuva: Heikki Saukkomaa

EU:lla ja kansainvälisillä on järjestöillä alkaa olla kiire painostaa Ukrainaa tekemään tarvittavia uudistuksia esimerkiksi korruption kitkemiseksi, sillä niiden vaikutusvalta on vähenemässä.

Näin arvioi ukrainalaisen Korruptionvastainen keskus -kansalaisjärjestön toiminnanjohtaja Darja Kalenjuk keskiviikkona Ulkopoliittisen instituutin Ukraina-seminaariin Helsingissä.

”EU:n ja kansainvälisten järjestöjen vaikutusvalta on hyvin suuri, mutta se on vähenemässä”, hän sanoi.

EU menettää hänen mukaansa tärkeän keinonsa painostaa Ukrainan johtoa uudistuksiin, kun se antaa ukrainalaisille viisumivapauden. Viisumivapaus on presidentti Petro Porošenkon päätavoitteita, joka saattaa toteutua jo ensi kesänä. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n vaikutusvalta taas vähenee, kun se panee seuraavan apupakettinsa maksuun, hän sanoi.

Lännessä on jo jonkin aikaa suhtauduttu epäillen Porošenkon lupauksiin kitkeä korruptio, puhdistaa oikeuslaitos ja uudistaa muutenkin järjestelmä, jossa valta on Neuvostoliiton romahdettua rikastuneilla oligarkeilla.

Näyttää nimittäin, että valta on siirtynyt yhdeltä oligarkkiryhmittymältä toiselle. Tärkeitä uudistuksia on toki tehty, mutta niiden toteutus on yskinyt.

Lännessä tosin myönnetään, että uudistettavaa on paljon. Tilannetta on myös vaikeuttanut sota maan kaakkoisosissa Venäjän tukemia kapinallisia vastaan. YK:n mukaan keväällä 2014 alkaneessa sodassa on kuollut jo yli 9 000 ihmistä. Sota nopeutti Ukrainan muutenkin heikon talouden romahdusta. Talouskriisi on koskettanut lähes kaikkia ukrainalaisia ja syönyt presidentin ja hallituksen suosiota.

Myös kansalaiset näyttävät epäilevän presidentin ja hallituksen halua tehdä uudistuksia. Edellisen presidentin Viktor Janukovytšin helmikuussa 2014 kaataneissa mielenosoituksissa vaadittiin nimenomaan uutta poliittista kulttuuria, oligarkkeja kuriin ja oikeusvaltiota.

Nyt 4,8 prosenttia ukrainalaisista sanoo uskovansa täysin uudistusten toteutumiseen, kertoi seminaarissa puhunut johtaja Iryna Bekeškina Ilko Kutšerivin poliittisten aloitteiden säätiöstä. 30,3 prosenttia sanoo, ettei usko lainkaan niiden toteutumiseen.

Kalenjuk sanoi kuuluvansa uudistusten toteutumiseen uskovien ryhmään. Uudistukset vaativat kuitenkin lännen tukea, sillä länsi voi painostaa Ukrainan johtoa, hän lisäsi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat