Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

YK: Eristetty Pohjois-Korea hankkii ”pakkotyöllä” valuuttaa ulkomailta

Monille sulkeutuneen maan kansalaisista harvinainen ulkomaankomennus voi tuoda myös merkittäviä lisäansioita.

Ulkomaat
 
Aly Song / Reuters
Pohjoiskorealaiset työntekijät valmistivat jalkapallokenkiä Dandongissa Kiinassa lokakuussa 2012.
Pohjoiskorealaiset työntekijät valmistivat jalkapallokenkiä Dandongissa Kiinassa lokakuussa 2012. Kuva: Aly Song / Reuters
Fakta

Pohjois-Korea ei ydinaseista luovu

 Kansainvälinen yhteisö on asettanut Pohjois-Korealle lukuisia talouspakotteita vuosien ajan, koska maa ei ole luopunut ydinaseiden rakentamisesta. Talouspakotteet koskevat aseteollisuuden tuotteiden lisäksi esimerkiksi luksustuotteita, jotka päätyvät diktatuurin eliitin edustajille.

 Pohjois-Korean surkeaan taloudelliseen tilanteeseen ovat vaikuttaneet myös muun muassa Neuvostoliiton romahdus sekä diktatuurin surkeana pidetty, eristäytynyt taloudenpito.

 Erityisen paljon rahaa Pohjois-Korealla kuluu ydinasevarusteluun sekä maan armeijan ja diktatuurin ylläpitoon.

Yhä kovempaan kansainväliseen puristukseen joutuva Pohjois-Korea yrittää aiempaa enemmän haalia ulkomailta valuuttatuloja lähettämällä kansalaisiaan ”pakkotöihin” ulkomaille. YK:n raportin mukaan jo yli 50 000 pohjoiskorealaista on hankkimassa valtiolle rahaa ulkomailla.

Raportissaan YK kuvaa ulkomaille lähetettyjen pohjoiskorealaisten kohtelua surkeaksi. Lähinnä pohjoiskorealaisia on lähetetty Kiinaan ja Venäjälle, mutta myös esimerkiksi Afrikkaan, Lähi-itään sekä Euroopassakin muun muassa Puolaan. Tavallisimmin pohjoiskorealaiset ovat töissä kaivoksilla, puuteollisuudessa, rakennustyömailla sekä tekstiiliteollisuudessa.

YK:n erikoislähettilään Marzuki Darusmanin mukaan ilmiö on kasvanut viime vuosina.

”Tämä heijastelee sitä todella tiukkaa taloudellista tilannetta, joka Pohjois-Koreassa on”, Darusman totesi lokakuussa julkaisemansa raportin jälkeen.

Ydinkokeiden vuoksi Pohjois-Korean kauppapakotteita ollaan kiristämässä entisestään. Viimeksi tammikuun alussa Pohjois-Korea ilmoitti tehneensä neljännen ydinkokeen, jolla tällä kertaa testattiin maan oman ilmoituksen mukaan vetypommia. Koe herätti välittömästi kansainvälisiä vaatimuksia Pohjois-Korean pakotteiden kiristämisestä.

Ulkomaille lähetetyillä työntekijöillä Pohjois-Korea saa valuuttatuloja, sillä työntekijöiden palkasta valtaosaa menee valtiolle. Työntekijöille palkasta maksetaan YK:n mukaan vain 120–150 dollaria kuukaudessa.

Raportin mukaan työntekijät voivat joutua tekemään jopa 20 tunnin mittaisia työpäiviä, ja lepopäiviä on vain yksi tai kaksi kuukaudessa. Elleivät työntekijät täytä kiintiöitä, voidaan palkka pidättää kokonaan.

Ulkomaille lähetettyjä ”pakkotyöntekijöitä” myös pidetään tiukasti vartioituna, eikä heidän työoloistaan huolehdita, raportissa kerrotaan. Pohjoiskorealaiset ovat useissa yhteyksissä kertoneet, että heidän loikkaamisen komennusmaassa estää kotimaahan ikään kuin pantiksi jääneet perheenjäsenet, joita voidaan loikkauksesta rangaista.

Aikaisempiin selvityksiin perustuen YK arvioi, että Pohjois-Korea ansaitsee vuosittain työntekijöiden avulla 1,2–2,3 miljardin dollarin edestä valuuttatuloja. Tuloja käytetään muun muassa asevarusteluun, maan massiivisen armeijan ylläpitoon sekä Pohjois-Korean eliitin etuihin.

Pohjois-Korea on ansainnut tuloja myös muun muassa mineraalien ja aseiden kaupalla sekä huumeilla. Verrattain uusi tulonlähde on ollut myös harmaan yksityistalouden kauppamiesten verottaminen. Uutistoimisto Reutersin mukaan bisnesmiehiltä on kerätty erityistä veroa ydinkokeita varten.

Tarkkoja tietoja ulkomaille lähetetyistä pohjoiskorealaisista on maan sulkeutuneisuuden vuoksi mahdotonta saada. Eteläkorealaiset ovat esimerkiksi arvioineet, että lähettyjä työntekijöitä olisi jopa yli 100 000. Pohjoiskorealaisista loikkareista tietoa keräävän NKDB-järjestön mukaan Pohjois-Korea ansaitsisi työntekijöillä muutamia satoja miljoonia dollareita vuosittain.

Pakkotyön vuoksi NKDB vaatiikin lehdistötiedotteessaan, että isäntämaiden olisi pidettävä huolta pohjoiskorealaisten työntekijöiden oikeuksista.

”Ulkomailla olevien pohjoiskorealaisten tulisi noudattaa sen maan työlakeja, missä he asuvat ja käyvät töissä”, järjestö vaatii. NKDB on hiljattain selvittänyt erityisesti Puolassa ja Mongoliassa työskentelevien pohjoiskorealaisten olosuhteita.

Pohjois-Koreaa pitkään seuranneen Andrei Lankovin mukaan väitteet ulkomaille lähetettyjen pohjoiskorealaisten ”orjuudesta” eivät pidä sikäli paikkaansa, että ulkomaankomennukset ovat hyvin tavoiteltuja. Jotta ulkomaille pääsee työskentelemään, pitää hakijan lahjoa oikeita viranomaisia tai hänellä pitää olla hyvät suhteet.

”Kahden vuoden jälkeen ulkomailla pohjoiskorealainen voi tuoda kotiinsa summan, jolla hän voi elättää perheensä kohtuullisen hyvin viidestä kymmeneen vuotta. Kun esimerkiksi amerikkalainen tienaa vuodessa 50 000 dollaria, niin moniko heistä lähtisi ulkomaille pariksi vuodeksi töihin, jos voisivat palata komennukselta 250 000-500 000 dollaria rikkaampana”, Lankov kirjoittaa.

Kaiken kaikkiaan Pohjois-Korean ihmisoikeusraportoija Darusman on huolissaan siitä, ettei maan ihmisoikeustilanne ole parantunut lainkaan. 2014 YK julkaisi laajan raportin, jonka johtaja Michael Kirby luonnehti Pohjois-Korean ihmisoikeusloukkausten olevan ”hämmästyttävän samankaltaisia” natsien tekoihin verrattuna.

”Valitettavasti ihmisoikeustilanne ei ole Pohjois-Koreassa parantunut, ja rikokset ihmisyyttä vastaan näyttävät jatkuvan”, Darusman totesi marraskuussa.

Aly Song / Reuters
Pohjoiskorealaiset työntekijät valmistivat jalkapallokenkiä esimiestensä tarkassa valvonnassa Dandongissa Kiinassa lokakuussa 2012.
Pohjoiskorealaiset työntekijät valmistivat jalkapallokenkiä esimiestensä tarkassa valvonnassa Dandongissa Kiinassa lokakuussa 2012.
Pohjois-Korea oli sodan seuraus - opi maa kahdessa minuutissa
Pohjois-Korea oli sodan seuraus - opi maa kahdessa minuutissa
Koreaa miehittäneiden japanilaisten hävittyä toisessa maailmansodassa Neuvostoliitto ja Yhdysvallat jakoivat maan omiin etupiireihinsä. Pohjois-Koreaa hallitsi Neuvostoliitto, etelää amerikkalaiset. HSTV kertoo Pohjois-Korean historian pähkinänkuoressa. Toimittaja: Petteri Tuohinen HS, leikkaus: Esa Juntunen HS, kuva: Reuters.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat