Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntija: Unkarin korruptiossa raha pyörii vallanpitäjien ympärillä

Ulkomaat
 
Fakta

Korruptio pahenee Unkarissa

 Unkarin saamat pisteet ja sijoitus ovat pudonneet korruptiota mittaavassa Transparency Internationalin (TI) tutkimuksessa vuodesta 2012.

 Vuonna 2014 se oli sijalla 47. TI:n seuraava maailmanlaajuinen korruptiomittaus julkistetaan ensi viikolla.

 Vuonna 2014 Yhdysvallat määräsi kuudelle Unkarin hallituksen lähellä toimivalle virkamiehelle ja yritysjohtajalle maahantulokiellon korruptioepäilyjen vuoksi. Veroviraston johtaja ilmoitti myöhemmin olevansa yksi listan henkilöistä.

Budapest. Unkarissa korruptio on kehittynyt kahteen suuntaan. Katutasolla esimerkiksi poliisien keräämät lahjukset ovat vähentyneet. Sen sijaan politiikan ja talouselämän huipulla korruptio on sulautunut osaksi järjestelmää, kansalaisjärjestö Transparency Internationalin Unkarin-osasto kertoo.

”Vuodesta 2010 Unkaria on kehitetty itäisen kapitalismin suuntaan, missä henkilökohtaiset suhteet vaikuttavat eniten [crony capitalism]”, järjestön Unkarin-johtaja József Péter Martin sanoo HS:lle.

Isot valtion urakat menevät hänen mukaansa pääsääntöisestä poliittista eliittiä lähellä olevalle liikemieseliitille. Unkarin kuuluisan piikkilanka-aidan Serbian-vastaiselle rajalle rakennutti puolustusministeriötä lähellä oleva yhtiö, unkarilaislehdet kertovat.

Martinin mukaan korruption luonne on muuttunut pääministerin Viktor Orbánin vuonna 2010 alkaneella valtakaudella. Ennen oli useampia poliittisia tahoja, jotka hyötyivät korruptiosta ja pitivät järjestelmää yllä. Raha virtasi oikealle ja vasemmalle.

Orbánin valtakaudella valtapuolue on kiristänyt otettaan muun yhteiskunnan ohella myös korruptiomarkkinoista, Martin sanoo.

Samaan aikaan yhteiskunnallisista instituutioista, kuten oikeusjärjestelmästä, on tullut hänen mukaansa valtapuolueen työkaluja. Riippumatonta valvontaa ei ole.

Rahan keskittyminen vallan lähipiiriin alkaa muistuttaa jo Venäjää.

”Emme ole vielä samassa jamassa, mutta matkalla sinne. Unkari on jossain Berlusconin Italian ja Putinin Venäjän välillä”, Martin sanoo.

Pääministeri Orbánin kanslia ei vastannut HS:n pyyntöön kommentoida Transparency Internationalin tietoja.

Vessapaperit ja astiat mukaan - Unkarin terveydenhoidon rahapula näkyy synnyttäjän sairaalakassissa
Vessapaperit ja astiat mukaan - Unkarin terveydenhoidon rahapula näkyy synnyttäjän sairaalakassissa
Unkarin terveydenhuolto kärsii pahasta rahapulasta. Lääkärit saavat ison osan palkkiostaan lahjuksina. Toimittaja: Suvi Turtiainen, kuvaus ja leikkaus: Rio Gandara
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat