Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhan kilpikonnan kuolema varjostaa Vietnamin puoluekokousta

Pyhän konnan poismenon pelätään olevan huono enne tänään alkavalle kommunistipuolueen kokoukselle.

Ulkomaat
 
Nguyen Huy Kham / Reuters
Hanoin Hoan Kiem -järven pyhä kilpikonna vuonna 2011.
Hanoin Hoan Kiem -järven pyhä kilpikonna vuonna 2011. Kuva: Nguyen Huy Kham / Reuters

Peking

Kaakkois-Aasiassa sijaitsevassa yksipuoluemaassa Vietnamissa alkaa tänään torstaina kokous, jossa kommunistipuolue valitsee tärkeät johtajat ja määrittelee Vietnamin suuntaa lähivuosiksi.

Vain kerran viidessä vuodessa pidettävää puoluekokousta varjostaa suru-uutinen pyhän kilpikonnan Cu Ruan kuolemasta. Myyttinen ja harvoin nähty konna löydettiin tiistaina iltapäivällä kellumassa kuolleena asuinpaikassaan Hoan Kiem -järvessä Hanoissa, kertovat Vietnamin valtiolliset viestimet.

Vietnamilaisilla internetpalstoilla ja blogeissa monet pelkäsivät, että lähes pyhänä pidetyn kilpikonnan kuolema on paha enne puoluekokouksen kannalta, kertoo uutistoimisto AFP.

Vietnamilaisen legendan mukaan kilpikonna vartioi 1400-luvulla eläneen, kiinalaiset valloittajat kukistaneen johtajan Le Loin taikamiekkaa. Kilpikonnan nimi Cu Rua tarkoittaa ”isoisoisäkilpikonnaa”. Nimestään huolimatta eläin oli naaras.

Reuters
Vuonna 2011 pelastustyöntekijät ottivat pyhän kilpikonnan kiinni, koska he olivat huolissaan sen terveydestä.
Vuonna 2011 pelastustyöntekijät ottivat pyhän kilpikonnan kiinni, koska he olivat huolissaan sen terveydestä.

Vaikka Vienamissa virallisesti uskotaan lähinnä kommunismiin, vanhalla legendalla on merkitystä monille vietnamilaisille.

Tieto kilpikonnan kuolemasta oli niin pysäyttävä, että Hanoin puoluejohtaja Nguyen Duc Chung kiirehti henkilökohtaisesti paikalle kuultuaan asiasta. Hän haluaa konservoida kilpikonnavainajan.

”Ensin siirrämme kilpikkonnan Ngoc Sonin temppeliin säilytettäväksi. Lähipäiviänä paikalliset viranomaiset keskustelevat tiedemiesten kanssa tavoista, joilla sen ruumiin voisi täydellisesti taltioida”, Chung sanoi valtiollisen Tuoi Tre -sanomalehden mukaan.

Kilpikonnan arvellaan olleen yksi vain neljästä jäljellä olleesta lajinsa edustajasta, Jangtsejoen pehmeäkuorisesta jättiläiskilpikonnasta. Kaksi muuta on kiinalaisessa eläintarhassa, ja kolmas on nähty viimeksi vuonna 2007 Dong Mo -järvessä lähellä Hanoita, kertoi Asian Turtle Program -järjestö tiedotteessaan viime toukokuussa.

Kilpikonna painaa noin kaksisataa kiloa ja sen iäksi on arveltu vähintään 80 vuotta, mahdollisesti yli sata vuotta. Eläimen kuolinsyytä ei toistaiseksi tiedetä.

”Se oli selkeästi ikivanha eläin. Sanoisin, että helposti yli satavuotias”, kertoi Asia Turtle Programin edustaja Tim McCormack AFP:lle.

Torstaina alkavassa kahdeksanpäiväisessä puoluekokouksessa on määrä muun muassa valita kommunistipuolueen seuraava pääsihteeri sekä Vietnamin presidentti ja pääministeri.

Niistä tärkein on puolueen pääsihteerin virka. Se, kenet valitaan pääsihteeriksi, saattaa ratkaista, kulkeeko Vietnam lähivuosina avautumisen ja uudistusten suuntaan. Sulkeutuneen puolueen sisällä on tiettävästi meneillään valtatakamppailu konservatiivien ja uudistusmielisten välillä.

Pitkään veikkailtiin, että uudistusmielisenä pidetyllä pääministeri Nguyen Tan Dungilla olisi mahdollisuus nousta pääsihteeriksi, mutta Yhdysvaltojen rahoittaman Radio Free Asian nimeämättömien puoluelähteiden mukaan hänet on hiljattain sysätty syrjään ehdokaslistalta.

Valtakamppailua ei kuitenkaan välttämättä ole vielä ratkaistu. Hongkogin City-yliopiston professori, Vietnam-tutkija Jonathan London arvelee The Diplomat -verkkolehden julkaisemassa kirjoituksessaan, että puolueen vaikutusvaltainen keskuskomitea näyttäisi vastustavan ehdokaslistaa, josta Dung puuttuu.

On myös arveltu, että nykyinen, konservatiivinen pääsihteeri Nguyen Phu Trong saattaa vielä jatkaa virassaan osan seuraavaa viisivuotiskautta.

Puolueen suljetun sisäpiirin ulkopuolella Vietnamin kuumimpia poliittisia kysymyksiä on naapurimaa Kiina, jonka kanssa kiistat Etelä-Kiinan meren alueiden hallinnasta ovat viime aikoina kärjistyneet. Dungilla on maine tiukkana Vietamin puolustajana kiistassa Kiinan kanssa.

KHAM Reuters
Vietnamin kommunistipuolueen pääsihteeri Nguyen Phu Trong (vas.) ja pääministeri Nguyen Tan Dung saapuivat puoluekokoukseen Hanoissa torstaina.
Vietnamin kommunistipuolueen pääsihteeri Nguyen Phu Trong (vas.) ja pääministeri Nguyen Tan Dung saapuivat puoluekokoukseen Hanoissa torstaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat