Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vangitulla huumeparoni El Chapolla on koira koemaistajana – viranomaiset pelkäävät myrkytysyritystä

Vankilan kameravalvontaa on lisätty. Kaksi erikoissotilasta vartioi El Chapoa kypäräkameroiden kanssa ympäri vuorokauden.

Ulkomaat
 
EDGARD GARRIDO / Reuters
Guzmánin asianajaja Jose Luis Gonzalez Meza (vas) saapui tiistaina oikeustalolle vastustamaan julkisesti päämiehensä luovuttamista Yhdysvaltoihin.
Guzmánin asianajaja Jose Luis Gonzalez Meza (vas) saapui tiistaina oikeustalolle vastustamaan julkisesti päämiehensä luovuttamista Yhdysvaltoihin. Kuva: EDGARD GARRIDO / Reuters

Paluu vankilaan on ollut meksikolaiselle huumeparoni Joaquin ”El Chapo” Guzmánille koettelemus, uutistoimisto AFP kertoo.

Hänen kerrotaan olevan masentunut, ja hänen ruokansa maistatetaan koiralla ennen sen tarjoamista Guzmánille mahdollisen myrkytyksen estämiseksi.

Tammikuussa kiinni jäänyt Guzmán on viety takaisin Altiplanon turvavankilaan, josta hän karkasi tunnelia pitkin puoli vuotta aiemmin.

Koirayksikkö vartioi nyt vankilan osastoa, jossa Guzmania ja muita Meksikon etsityimpiä rikollisia pidetään. Radiossa puhuneen Meksikon rangaistuslaitoksen päällikön Eduardo Guerreron mukaan koirayksikkö on osa kolme kuukautta sitten käyttöön otettua uutta toimintatapaa.

”Koira maistaa ruokaa, koska haluamme turvata hänen fyysisen koskemattomuutensa ja estää ketään myrkyttämästä häntä”, Guerrero sanoi.

Guerreron mukaan koiria käytetään kaikkien vangittujen huumeparonien ruokien koemaistajina, ei pelkästään Guzmánin.

Varotoimenpiteenä Guzmánia myös siirretään sellistä toiseen siitä etukäteen ilmoittamatta. Viranomaisten mukaan hänet on siirretty jo 11 kertaa.

”Hän oli saapuessaan masentunut ja väsynyt, hän oli hyvin väsynyt pakenemiseen”, Guerrero sanoi.

Viranomaiset antoivat Guzmánille vankilassa luettavaksi Don Quijoten.

”Se on mielestämme erinomainen kirja. Mielestäni meidän pitää antaa hänelle tällaista luettavaa, että hän alkaisi lukemaan”, Guerrero sanoi.

Asianajajien mukaan Guzmánia pidetään eristyksissä ja häntä kohdellaan kaltoin.

Viranomaisten mukaan maan vaikutusvaltaisimpiin huumeparoneihin kuuluvan Guzmánin yhteydenpito on rajoitettua. Hän voi kuitenkin pitää yhteyttä asianajajiinsa.

Ennen pakoaan Guzmán sai yli vuoden mittaisen vankeutensa aikana tavata jatkuvasti vieraita. Heidän joukossaan oli myös väärän henkilötodistuksen kanssa esiintynyt nainen. Yhden hänen lakimiehistään epäillään myös auttaneen paossa.

Viranomaiset eivät nähtävästi halua toistaa virheitään, joten edes Guzmánin kaksostyttöjen äitiä, entistä kauneuskuningatar Emma Coronelia, ei ole päästetty tapaamaan miestä.

Yleinen luulo on ollut, että Guzmán meni Coronelin kanssa naimisiin jo kymmenen vuotta sitten. Guerreron mukaan näin ei ole, vaan Guzmán on yhä virallisesti naimisissa aiemman vaimonsa kanssa.

Jotta Coronel pääsisi tapaamaan Guzmánia, pitäisi viranomaisille toimittaa erotodistus ja todistaa parin olevan naimisissa.

Vaikka Guzmania odottaa mahdollinen luovutus Yhdysvaltoihin, Meksikon hallitus on ottanut poikkeuksellisen keinot käyttöön estääkseen uuden paon Altiplanon turvavankilasta. Kukaan ei ollut paennut vankilasta ennen kuin Guzmanin apulaiset auttoivat hänet pakoon kaivamalla 1,5 kilometriä pitkän tunnelin vankilaan vuoden 2015 heinäkuussa.

Vankilan johtaja ja monia muita viranomaisia hyllytettiin tapauksen vuoksi, ja muun muassa vankilan lattiaan asennettiin metallivahvikkeita. Lisäksi valvontakameroita lisättiin niin, ettei katvealueita enää ole.

Guzmania valvoo ympäri vuorokauden myös kaksi erikoissotilasta. Heillä on kamerat kypärissään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat