Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Polonium tappoi Venäjän hallinnon arvostelijan muutamassa viikossa

Aleksandr Litvinenko uskoi kuolinvuoteellaan, että Putin oli henkilökohtaisesti määrännyt hänen murhaamisestaan.

Ulkomaat
 
Cathal McNaughton / Reuters
Aleksandr Litvinenkon hautajaiset pidettiin 7. joulukuuta 2006 Lontoossa.
Aleksandr Litvinenkon hautajaiset pidettiin 7. joulukuuta 2006 Lontoossa. Kuva: Cathal McNaughton / Reuters

Presidentti Vladimir Putinin kärkevä arvostelija, entinen Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n agentti Aleksandr Litvinenko myrkytettiin Lontoossa vuonna 2006. Litvinenko, 43, kuoli kolme viikkoa sen jälkeen, kun hän oli juonut radioaktiivisella poloniumilla myrkytettyä vihreää teetä kahden muun entisen Venäjän tiedustelupalvelun miehen kanssa hotelli Millenniumissa.

Myrkytyksen oireet alkoivat näkyä jo samana iltana. Litvinenko oksenteli yön. Sitten alkoivat hengitysvaikeudet ja verenvuoto. Kolmantena päivänä Litvinenko otettiin sairaalaan. Potilaalta lähti tukka, ja hän muuttui kellertäväksi, kun maksa ja muut sisäelimet pettivät. Kolmen viikon kuluttua uupui sydän.

Kuolinvuoteellaan Litvinenko uskoi, että Putin oli henkilökohtaisesti määrännyt hänen murhaamisestaan. Venäjä on toistuvasti kiistänyt kaikki syytökset osallisuudestaan Litvinenkon kuolemaan.

Litvinenkon tapaus ei ole ainoa laatuaan, sillä useat Venäjän hallinnon arvostelijat ovat kuolleet hämärissä olosuhteissa. HS:n jutun aiheesta voit lukea täältä.

Britanniassa on aiemmin epäilty, että murhaajat olivat Andrei Lugovoi ja Dmitri Kovtun ja että mukana oli myös Venäjän valtio. Asiasta ei ole saatu järjestettyä oikeudenkäyntiä, koska Venäjä ei ole suostunut luovuttamaan miehiä.

Britit ovat kuitenkin pystyneet todistetamaan, että helposti jäljitettävää poloniumin isotooppia 210 on löytynyt samoista paikoista, joissa Lugovoi ja Kovtun ovat kulkeneet. Juuri heidän kanssaan Litvinenko tapasi hotelli Millenniumissa.

”Radioaktiivinen materiaali, kuten polonium, on valtion hallussa. Sitä ei voi käyttää ilman tietämystä ja lupaa. Tiesin heti alusta, että Putinilla on jotain Sašaa [Aleksandria] vastaan. Saša oli Venäjällä vankilassa Putinin vuoksi”, arvioi Litvinenkon leski Marina Litvinenko HS:n haastattelussa vuonna 2013.

Venäjällä on arveltu olleen useita motiiveja Litvinenkon murhaamiseen.

Britanniaan loikannut venäläisagentti syytti Kremliä korruptiosta, ja hänen on sanottu tehneen loikkaamisensa jälkeen töitä Britannian tiedustelupalvelulle. Litvinenko auttoi brittiviranomaisia tiettävästi myös Venäjän järjestäytyneen rikollisuuden tutkimisessa.

Peter Nicholls / Reuters
Aleksandr Litvinenkon leski Marina Litvinenko sekä heidän poikansa Anatoli Lontoossa viime kesänä.
Aleksandr Litvinenkon leski Marina Litvinenko sekä heidän poikansa Anatoli Lontoossa viime kesänä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat