Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi ajeli parrat miehiltä – Tadžikistan taistelee radikalismia vastaan

Maallisessa valtiossa kiellettiin viime jouluna myös joulukuuset.

Ulkomaat
 
© Stringer . / Reuters
Tadžikistanilaismiehet rukoilivat poliisiaseman edessä maan pääkaupungissa Dushanbessa ennen presidentinvaaleja 2013.
Tadžikistanilaismiehet rukoilivat poliisiaseman edessä maan pääkaupungissa Dushanbessa ennen presidentinvaaleja 2013. Kuva: © Stringer . / Reuters

Viranomaiset ovat ottaneet käyttöönsä poikkeuksellisia toimia taistelussa radikalismia vastaan Tadžikistanissa.

Poliisi on ajellut muun muassa parran 13 000 mieheltä ja sulkenut 160 kauppaa, jotka myyvät perinteisiä muslimien alueella käyttämiä vaatteita, kertoo Al Jazeera. Lisäksi naisia on ”vakuutettu” siitä, ettei heidän tule pukeutua islamilaisittain.

Toimien tarkoituksena on virallisesti taistella ”ulkomaisia” vaikutteita vastaan. Erityisesti maassa on oltu huolissaan rajanaapurista Afganistanista tulevista perinteistä.

Tadžikistan on maallinen valtio, jossa sallitaan uskonnonvapaus. Kansalaisista lähes kaikki ovat muslimeja. Maan sunnimuslimien radikalisoituminen on näkynyt muun muassa siinä, että Al Jazeeran mukaan noin 2 000 tadžikistanilaista on lähtenyt sotimaan Syyriaan.

Tadžikistanissa on yritetty muutoinkin tehdä pesäeroa ”ulkomaisiin” vaikutteisiin. Maan parlamentti on esimerkiksi päättänyt, että arabiankielisiltä kuulostavat nimet sekä serkkujen väliset avioliitot kielletään. Maassa on laadittu noin 4 000 sopivan nimen lista, josta vanhemmat voivat valita nimen lapselleen.

Maan korkein oikeus on lisäksi kieltänyt maan ainoan islamilaisen puolueen toiminnan. Päätös tehtiin viime vuonna kuukausia jatkuneiden väkivaltaisuuksien jälkeen. Sekasorrosta hallinto syytti radikaalia islamismia.

Tadžikistan on vastustanut myös kristittyjä länsimaisia perinteitä. Viime vuonna maassa kiellettiin näkyvä joulunvietto kuten joulukuusen pystyttäminen, eikä uudenvuoden juhlinnassa saanut käyttää ilotulitteita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat