Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliittisessa kriisissä rypenyt Moldova sai hallituksen – mielenosoittajat ryntäsivät parlamentti­rakennukseen

Vaikka tilanne rauhoittui keskiviikkoiltana, moni pelkäsi maan olevan ajautumassa kohti pahempaa kaaosta. Mielenosoitukset ovat jatkuneet torstaina.

Ulkomaat
 
Reuters
Mielenosoittajat ja poliisi ottivat yhteen Moldovan parlamenttirakennuksella keskiviikkona.
Mielenosoittajat ja poliisi ottivat yhteen Moldovan parlamenttirakennuksella keskiviikkona. Kuva: Reuters

Poliittisessa kriisissä jo pitkään rypenyt Moldova sai keskiviikkona vihdoin uuden hallituksen, kun parlamentti hyväksyi EU-myönteisen koalition ehdokkaan Pavel Filipin pääministeriksi.

Sovulla alkoi olla kiire, sillä hallituksen muodostamisen takaraja oli ensi viikolla. Muuten edessä olisivat olleet uusintavaalit.

Uuden pääministerin vahvistuksen jälkeen joukko uusintavaaleja vaatineita mielenosoittajia ryntäsi keskiviikkoiltana parlamenttirakennukseen. Kaaoksessa loukkaantui uutistoimisto AFP:n mukaan 15 ihmistä, myös EU-mielisiä kansanedustajia.

Vaikka tilanne rauhoittui myöhemmin keskiviikkoiltana, moni pelkäsi maan olevan ajautumassa kohti pahempaa kaaosta. Tätä pelkoa lisäsi epäselvyys siitä, kuinka spontaani tempaus parlamentin valtausyritys oli.

Torstaina noin kymmenentuhatta mielenosoittajaa kokoontui parlamenttirakennukselle, jota suojeli kuusirivinen poliisien ketju.

”Meitä huijattiin eilen. He polkivat demokratiaa, vapauksia, ihmisoikeuksia ja lakeja”, oppositiojohtaja Andrei Nastase sanoi AFP:n mukaan.

Euroopan köyhimmän maan politiikka ajautui tuoreimpaan kriisiinsä syksyllä, kun maan pankkisektorilta katosi yli 900 miljoonaa euroa. Tämä romahdutti valuutan ja ennestään heiveröisen talouden, mikä johti laajoihin mielenosoituksiin.

Niiden seurauksena Valeriu Streletin hallitus kaatui lokakuussa. Hän oli ehtinyt olla pääministerinä vain muutaman kuukauden, sillä edellinen pääministeri joutui eroamaan lukiotodistukseensa liittyvien epäselvyyksien vuoksi.

Maa on ollut siitä asti vailla hallitusta, sillä riitaisassa parlamentissa ei ole saatu enemmistöä kasaan. Joulukuussa EU-puoli sai enemmistön, kun 14 kommunistia yllättäen loikkasi sen puolelle.

Sen jälkeen EU-myönteinen Demokraattinen puolue pyysi presidentti Nicolae Timoftita nimittämään pääministeriksi Vladimir Plahotniucin, joka on yksi maan rikkaimmista oligarkeista.

Reutersin mukaan mielipidemittauksissa 92 prosenttia moldovalaisista ei luota Plahotniuciin. Viime viikolla presidentti kieltäytyikin nimeämästä Plahotniucinia. Samalla enemmistö näytti olevan taas sortumassa.

Keskiviikkona nimetty Filip oli presidentin ehdotus ja kompromissiehdokas. Vastustajat ovat korostaneet hänen läheisiä suhteitaan Plahotniuciin.

Taustalla on iso riita maan suunnasta. Pienen entisen neuvostotasavallan politiikka on ollut jo kauan jakaantunut EU-jäsenyyttä haluaviin ja niihin, jotka kannattavat lähempiä suhteita Venäjään. Epävakautta lisää Transnistrian jäätynyt konflikti, jonka vuoksi Moldovan hallitus ei hallitse koko maata. Venäjällä on joukkoja Transnistriassa.

Ryhmät ovat olleet niin erimielisiä ja tasavahvoja myös parlamentissa, että päätöksenteko on usein jumiutunut. Tähän ovat usein vaikuttaneet myös erilaiset määräenemmistövaatimukset. Parlamentti ei pitkään saanut valittua maalle presidenttiä.

Venäjän roolia vahvistaa myös se, että Moldovan talous on hyvin riippuvainen Venäjästä. Venäjän talouden viimeaikaiset ongelmat ovatkin näkyneet selvästi myös Moldovassa.

Vuonna 2014 silloinen hallitus kuitenkin solmi yhteistyösopimuksen EU:n kanssa, Venäjän vastustuksesta huolimatta.

Maan poliittinen kriisi on lisännyt Venäjän-mielisen opposition suosiota. Sen olikin arveltu voittavan, mikäli maa olisi ajautunut uusintavaaleihin, joita parlamenttiin keskiviikkona rynnänneet mielenosoittajat vaativat.

Opposition suosiota on lisännyt erityisesti pankkikriisi, joka monille symboloi eliitin korruptoituneisuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat