Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin kutsuu Euroopassa antisemitismiä pelkääviä juutalaisia muuttamaan Venäjälle

Ulkomaat
 
Alexei Nikolsky / Kacper Pempel
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Euroopan juutalaiskongressin puheenjohtaja Moshe Kantor.
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Euroopan juutalaiskongressin puheenjohtaja Moshe Kantor. Kuva: Alexei Nikolsky / Kacper Pempel

Venäjän presidentti Vladimir Putin kutsuu Euroopan juutalaisia muuttamaan Venäjälle. Asiasta kertovat muiden muassa Jerusalem Post, verkkolehti Politico ja Euronews-kanavan sivut. Kutsu esitettiin Euroopan juutalaiskongressin johdon vierailulla Kremlissä tiistaina.

Euroopan antisemitismistä huolestuneet juutalaiset ovat virallisesti tervetulleita, Putin sanoi Euroopan juutalaiskongressin puheenjohtajalle Moshe Kantorille.

”Neuvostoliiton aikana heitä lähti maasta, nyt heidän on aika palata”, Putin sanoi Politicon mukaan.

Puheenjohtaja Kantor jakoi Putinille huolensa Euroopassa kasvavasta juutalaisvastaisuudesta. Politicon mukaan myös Putin kertoi nähneensä uutisia siitä, että juutalaiset pelkäävät pitää perinteistä kalottipäähinettä julkisilla paikoilla.

Esimerkiksi Ranskan Marseillessa teini-ikäinen nuorukainen hyökkäsi viime viikolla viidakkoveitsen kanssa juutalaisten uskonnollisen koulun opettajan kimppuun. Opettaja onnistui puolustautumaan mukanaan olleella toorakirjalla ja potkuilla.

Politico kertoi alkuviikosta, että ainakin Ranskasta juutalaisten muuttovirta Israeliin on kiihtymässä. Asiaan ovat vaikuttaneet Ranskassa tehdyt terrori-iskut, joista yksi kohdistui juutalaiseen kouluun vuonna 2012. Myös Belgian pääkaupungissa Brysselissä hyökättiin juutalaiseen museoon keväällä 2014. Hyökkäyksessä kuoli neljä ihmistä, vuoden 2012 kouluiskussa kolme.

Euroopan juutalaiskongressin puheenjohtaja Moshe Kantor sanoi Putinille, että antisemitismi Euroopassa ei ole ollut yhtä voimakasta sitten toisen maailmansodan. Se on Kantorin mukaan johtanut suorastaan uuteen exodukseen pois Euroopasta.

Raamatullisessa merkityksessä exodus sisältää ajatuksen suuresta kansanvaelluksesta, joka vie pois orjuudesta vapauteen palvella jumalaa.

Neuvostoliiton perustajan Vladimir Leninin mukaan juutalaisten sionismiliike, joka tavoitteli omaa valtiota, edusti ”porvarillista nationalismia”. Useat historioitsijat ovat epäilleet, että vähän ennen kuolemaansa 1953 Stalin suunnitteli vielä Neuvostoliiton juutalaisten joukkokarkotuksia.

Tosin antisemitismiä esiintyy myös nyky-Venäjällä. Moskovassa synagogaan on vietiin vuonna 1999 pommi, ja vuonna 2006 uusnatsi puukotti lehtitietojen mukaan yhdeksää ihmistä samassa synagogassa. Viime kesänä Moskovan juutalaisen historian museon perustajaa ja johtajaa Sergei Ustinovia ammuttiin tuntemattomasta syystä kaulaan.

Myös presidentti Putin kirvoitti heinäkuussa 2014 juutalaisilta happamia kommentteja kutsuttuaan natsijohtaja Adolf Hitlerin kansanvalistus- ja propagandaministeri Joseph Goebbelsiä ”lahjakkaaksi mieheksi”. Putin tosin viittasi asiasta puhuessaan Goebbelsin teoriaan ihmisten halusta uskoa mitä epätodennäköisimpiin valheisiin ja tarkoitti holokaustin eli juutalaisten joukkomurhan kieltäjiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat