Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Svenska Dagbladet: Venäjän hävittäjä jahtasi Ruotsin tiedustelukonetta

Ulkomaat
 
MAKSIM ZMEJEV / Reuters
Suhoi SU-27-hävittäjä lentonäytöksessä Moskovan lähellä elokuussa 2015.
Suhoi SU-27-hävittäjä lentonäytöksessä Moskovan lähellä elokuussa 2015. Kuva: MAKSIM ZMEJEV / Reuters

Venäjän ilmavoimien Suhoi SU-27-hävittäjä jahtasi Ruotsin ilmavoimien tiedustelukonetta Bornholmin lähellä viime viikolla, kertoo Svenska Dagbladet.

Tapaus tuli lehden mukaan ilmi Ruotsin parlamentin puolustusvaliokunnan kokouksessa torstaina.

Ruotsin puolustusvoimien komentajan Micael Bydénin mukaan Venäjän hävittäjän käyttäytyminen oli sen verran poikkeavaa, että tapauksesta katsottiin aiheelliseksi raportoida ja julkistaa asia.

Tapaus sattui, kun Ruotsin ilmavoimien tiedustelukone ASC 890 lensi viime viikolla Itämerellä lähellä Tanskalle kuuluvaa Bornholmin saarta. Tarkkaa päivää Svenska Dagbadet ei artikkelissaan kerro.

On tavallista, että vastaavissa tilanteissa toinen kone käydään tunnistamassa, mutta tässä tapauksessa Venäjän ilmavoimien SU-27 lähti seuraamaan Ruotsin tiedustelukonetta.

Svenska Dagbladetin mukaan tilanne kesti joitakin minuutteja. Se päättyi, kun tilanteeseen puuttui kaksi jo valmiiksi lennolla ollutta, paikalle hälytettyä Jas Gripen -hävittäjää.

Venäjän sotilaskoneiden toiminta Itämerellä on viime vuosina muuttunut julkeammaksi ja lentoreitit liippaavat kansainvälisestä ilmatilasta kansallisten ilmatilojen tietyville varsin usein.

Venäjän sotilaskoneita on myös viime vuosina moitittu useamman kerran siitä, että sen sotilaskoneet lentävät transponderit eli lennonjohtojen tarvitsemat tutkatunnistimet suljettuina. Näin lennonjohto ei voi välittää tietoa niiden liikkeistä esimerkiksi siviili-ilmailulle, jotta lentoreittien kohtaaminen ei aiheuttaisi vaaraa lentoliikenteelle.

Tästä syystä esimerkiksi maaliskuussa 2014 Kööpenhaminasta noussut, 132 matkustajaa Italiaan kuljettanut SAS:n kone oli vähällä törmätä venäläiseen tiedustelukoneeseen.

Joulukuun puolivälissä SAS:n matkustajakone ja venäläinen sotilaskone olivat törmäyskurssilla Malmön ulkopuolella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat