Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksankin viranomaiset takavarikoivat rahaa turvapaikanhakijoilta

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Michaela Rehle / Reuters
Poliisi tutki Itävallasta saapuneiden maahanmuuttajien papereita Passaun raja-asemalla Saksassa lokakuussa 2015.
Poliisi tutki Itävallasta saapuneiden maahanmuuttajien papereita Passaun raja-asemalla Saksassa lokakuussa 2015. Kuva: Michaela Rehle / Reuters

Myös Saksan poliisi takavarikoi rajan yli tulevilta turvapaikanhakijoilta käteisen rahan pois, kertoo Spiegel Online -verkkolehti. Aiemmin vastaavista käytännöistä ovat kertoneet Tanska ja Sveitsi.

Saksan käytäntö perustuu viranomaisten mukaan sosiaalietuuksia koskevaan lainsäädäntöön, jossa tuen hakijan omat varat pitää käyttää ennen kuin hän saa julkista tukea. Poliisit toimivat näin ainakin Saksan eteläisissä osavaltioissa Baijerissa ja Baden-Württembergissä.

On kuitenkin epäselvää, kuinka usein turvapaikanhakjoilla on näin paljon käteistä ja kuinka usein poliisi takavarikkoja tekee.

Baijerissa turvapaikanhakijoilta voidaan takavarikoida käteistä 750 euron summaan saakka. Baden-Württembergissä turvapaikanhakijoiden omavastuusumma on määritelty matalammaksi: se on 350 euroa. Sveitsissä takavarikoidaan tuhat frangia, mikä on noin 910 euroa.

Saksan hallituksen integraatiovaltuutettu Aydan Ögoguzin mukaan turvapaikanhakijoiden kohtelu perustuu tasa-arvoon saksalaisten toimeentulotuen hakijoiden kanssa.

”Turvapaikkahakemuksen jättäneen täytyy ennen tuen saamista käyttää omat tulonsa ja omaisuutensa”, hän sanoi Bild-lehdelle.

Tanskan hallitus on valmistellut lain, jonka mukaan turvapaikanhakijoilta voidaan takavarikoida rahaa, jos he saapuvat maahan yli 10 000 kruunun eli 1 340 euron kanssa. Tämän summan yli menevä omaisuus on määrä käyttää turvapaikanhakijan elämän rahoittamiseen. Tanskan hallitus perustelee myös käytäntöä sillä, että turvapaikanhakijoita pitää kohdella samoin kuin tanskalaisia sosiaalituen hakijoita.

Tanska ei aio takavarikoida koruja kuten vihkisormuksia, joilla on turvapaikanhakijoille tunnearvoa. Turvapaikanhakijoiden korujen takavarikoinnista syntyi kohu Tanskassa joulukuussa.

Tanska otti vuonna 2015 vastaan 20 000 turvapaikanhakijaa. Suomen vastaava määrä oli 32 478 ja Saksan 1,1 miljoonaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat