Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Israel valtaa uutta aluetta Länsirannasta – YK tuomitsee

Ulkomaat
 
MOHAMAD TOROKMAN / REUTERS
Palestiinalaismies katseli torstaina Jerikon lähistöllä Länsirannalla Jordaninlaaksoon, josta Israel on valtaamassa uuden alueen käyttöönsä.
Palestiinalaismies katseli torstaina Jerikon lähistöllä Länsirannalla Jordaninlaaksoon, josta Israel on valtaamassa uuden alueen käyttöönsä. Kuva: MOHAMAD TOROKMAN / REUTERS

Israel on valtaamassa käyttöönsä uuden siivun miehittämästään Länsirannasta. Poliittinen päätös alueen julistamisesta Israelin valtiolle kuuluvaksi on jo tehty, kertoo Israelin puolustusministeriön alainen virasto COGAT, joka vastaa muun muassa juutalaissiirtokuntien kaavoituksesta.

Jerikon kaupungin liepeillä Jordanian rajan ja Kuolleenmeren pohjoispään lähellä sijaitseva alue on hyvää maanviljelysmaata ja kooltaan runsaat puolitoista neliökilometriä. Se on suurin Israelin Länsirannalta valtaama alue sitten elokuun 2014, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kansainvälinen yhteisö YK:n johdolla pitää Länsirannan juutalaissiirtokuntia laittomina. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon tuomitsi heti Israelin uudet toimet.

”Siirtokuntatoiminta rikkoo kansainvälistä lakia ja on ristiriidassa Israelin hallituksen julkilausumien kanssa, jotka tukevat kahden valtion mallia konfliktin ratkaisemiseksi”, Ban sanoi tiedotteessaan Reutersin mukaan.

Israel on miehittänyt palestiinalaisalueita vuonna 1967 käydystä kuuden päivän sodasta lähtien. Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa asuu yli kolme miljoonaa palestiinalaista ja 550 000 israelilaista siirtokunnissa.

Palestiinan hallinto, joka ajaa maataan YK:n jäsenvaltioksi, haluaa valtioon koko Länsirannan, Itä-Jerusalemin ja Gazan. Israel toivoo ratkaisua, jonka myötä se saisi pitää merkittävän osan siirtokunnistaan.

Israelin ja Palestiinan rauhanneuvottelut kariutuivat kesällä 2014, mikä osaltaan on johtanut viime kuukausien väkivaltaisuuksiin.

Selvä enemmistö YK:n jäsenmaista on tunnustanut Palestiinan valtion virallisesti, mutta suurin osa EU-maista ei. Ruotsi on, Suomi ei.

YK on nimennyt Palestiinan tarkkailijavaltioksi, mikä vastaa Vatikaanivaltion asemaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat