Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jäätävä suhde heijastuu koko EU:hun

Britannian ja Venäjän suhteet jäätyivät entisestään.

Ulkomaat
 

Sir Robert Owenin torstaina julkistama Litvinenko-tutkimus ei pitänyt ensisilmäyksellä sisällään suuria yllätyksiä. Aleksandr Litvinenkon murhanneiden Andrei Lugavoin ja Dmitri Kovtunin nimet ovat olleet yleisessä tiedossa jo kauan. Samoin murhan taustatekijöistä ja mahdollisista yhteyksistä Kremliin on puhuttu jo pitkään, lähes kymmenen vuotta. Litvinenko itsekin ehti syyttää Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ennen kuolemaansa.

Spekulointi entisen KGB-agentin kuolemasta ja sen syistä on kuitenkin aivan eri asia kuin saman asian toteaminen arvovaltaisessa riippumattomassa raportissa. Nyt Putin on nimetty ”todennäköisesti” henkilöksi Litvinenkon murhan takana.

Valtiopäämiehen nimeäminen osalliseksi murhaan ei ole jokapäiväinen asia. Ei siis ihme, että Britannian ja Venäjän kahdenväliset suhteet jäätyivät torstaiaamupäivän aikana aivan uusille pakkaslukemille. Britannian pääministeri David Cameron ja sisäministeri Theresa May ilmaisivat ymmärrettävästi järkytyksensä siitä, että Venäjän valtio lähettää agenttejaan Britanniaan tappamaan vihollisiaan ja vaarantamaan radioaktiivisella poloniumilla koko Lontoon turvallisuuden.

Täysin poikki Britannian ja Venäjän suhteet eivät ole.

May muistutti torstaina Britannian parlamentin alahuonetta, että Venäjää tarvitaan Syyrian tilanteen ratkaisemisessa ja jihadistijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa.

Britannia aikookin jatkaa rajoitettua yhteistyötä Venäjän kanssa silloin kun se on Britannian kansallisten etujen vuoksi välttämätöntä. Isisin lyöminen ei saa vaarantua edes Litvinenkon takia.

Jäätävä suhde Briannian ja Venäjän välillä ei voi olla kuitenkaan vaikuttamatta myös muuhun Eurooppaan. EU-mailla on jo nyt kädet täynnä pakolaiskriisin takia. Tilanne pahenee entisestään, jos Syyriaa ei saada vakautettua. Litvinenko-tutkinnan tulos vaikeuttaa kuitenkin edelleen yhteistyötä Venäjän kanssa. Samalla tutkinta antaa muillekin jäsenmaille – jälleen kerran – kylmäävän muistutuksen Venäjän poliittisesta tilasta.

Britannian ja Venäjän välinen retoriikka tulee kovenemaan, mutta samalla täytyy pitää silmällä sitä, millaisiin käytännön toimiin kovat puheet johtavat. Britannia jäädytti jo Lugavoin ja Kovtunin varat. Brittihallitus harkitsee parhaillaan lisätoimia.

Demokratian perinteitä vaalivassa Britanniassa Putinin Venäjä on kauhistus. Uhkaavassa maailmantilanteessa Britannian ja EU tarvitsevat kuitenkin Venäjää kumppanikseen. Se on yhtälö, jossa Eurooppa tuntuu häviävän koko ajan.

Oikaisu 22.1. kello 20:00: Litvinenkoa ei murhattu plutoniumilla vaan poloniumilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat