Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terroristit tappoivat lähes 20 suositulla rannalla Mogadishussa – presidentiksi pyrkivä suomalainen uskoo olleensa kohde

”Tämä oli barbaarinen ja brutaali hyökkäys viattomia siviilejä vastaan”.

Ulkomaat
 
Laura Oja
Fadumo Dayib
Fadumo Dayib Kuva: Laura Oja
Kuka?

Fadumo Dayib

 Syntynyt Keniassa somalialaisille vanhemmille vuonna 1972 tai 1974. Kun somalialaisia alettiin ajaa ulos Keniasta, perhe muutti takaisin Somaliaan.

 Oppi lukemaan 14-vuotiaana.

 Muutti Suomeen vuonna 1990.

 Opiskeli aluksi lähihoitajaksi, sitten sairaanhoitajaksi. Työskenteli muun muassa Lastenklinikalla ja Unicefilla.

 Valmistunut terveystieteen maisteriksi Kuopion yliopistosta ja tekee väitöskirjaa Helsingin yliopiston kehitysmaatutkimuksen oppiaineeseen.

 Valmistui toukokuussa Harvardin yliopistosta maisteriksi julkishallinnon alalta.

 Naimisissa, neljä lasta.

Ääri-islamistisen al-Shabaab-järjestön asemiehet räjäyttivät kaksi autopommia ja hyökkäsivät suosittuihin rantaravintoloihin Somalian pääkaupungissa Mogadishussa torstai-iltana. Poliisin mukaan iskussa kuoli ainakin 19 ihmistä, kertoo uutistoimisto AFP.

Turvallisuusviranomaiset saivat taltutettua hyökkäyksen vasta aamuyöllä. Terroristien tarkoituksena oli poliisin mukaan tappaa enemmänkin ihmisiä.

”He tappoivat lähes 20 ihmistä, joiden joukossa on naisia ja lapsia. Tämä oli barbaarinen ja brutaali hyökkäys viattomia siviilejä vastaan”, poliisi Mohamed Abdirahman kertoi uutistoimistolle perjantaina.

Suomalainen somalialaistaustainen Fadumo Dayib, joka pyrkii Somalian presidentiksi, oli Liido-nimellä tunnetulla rannalla vain noin puolitoista tuntia ennen terroristien hyökkäystä. Hän uskoo olleensa iskun kohde.

”Kävimme rannalla ottamassa kuvia. Yksi seurueemme jäsen kysyi, menisimmekö vielä ravintolaan. Onneksi emme menneet vaan lähdimme suoraan autollemme”, Dayib kertoo hotellistaan puhelimitse HS:lle.

”Se, mitä tapahtui Liidossa, ei ollut sattumaa.”

Dayib on arvostellut Somalian klaanijärjestelmää ja painottaa turvallisuutta, talouskasvua ja tasa-arvoa. Hän ei ollut varsinaisella kampanjamatkalla mutta vieraili esimerkiksi vammaisten keskuksessa ja rauhankeskuksessa sekä otti osaa paneelikeskusteluun.

Dayibin mukaan hänet tunnetaan jo hyvin Somaliassa, ja rannallakin ihmiset tulivat juttelemaan hänelle.

”Al-Shabaab oli varmasti kuullut, että olen Mogadishussa. Kiertelin aiemmin kaupungilla, ja al-Shabaab olisi hyvin voinut seurata minua. Kolmen hengen seurueessamme oli myös korkean profiilin ihmisiä. Al-Shabaabille olisi ollut iso voitto saada heidät pois päiväjärjestyksestä.”

Dayib saapui Mogadishuun tiistaina ja lähtee perjantaina. Hän ei enää palaa lentokenttäalueella sijaitsevasta hotellistaan kaupungille.

Kampanjamatka Dayibilla on edessä mahdollisesti huhtikuussa.

”Olin oikein hämmentynyt, miten paljon kannattajia täällä on ilmaantunut tämän matkan aikana.”

Somaliassa on ollut määrä järjestää vapaat vaalit myöhemmin tänä vuonna, mutta se on epätodennäköistä muun muassa turvallisuushuolien takia.

Liido-ranta on suosittu ajanviettopaikka nuorten mogadishulaisten ja kotimaassaan vierailevien ulkosomalialaisten keskuudessa. Dayibin mukaan rannalla oli illalla arviolta parisataa ihmistä ja rantaravintoloissa paljon lisää.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi, että arviolta viisi rannalta lähestynyttä asemiestä hyökkäsi ensimmäisen autopommin räjähdettyä. Toinen autopommi räjähti puoli tuntia myöhemmin.

Al-Shabaabin taistelijat linnoittautuivat Beach View -kahvilaan.

”Olemme sisällä, ja kahvila on hallussamme”, al-Shabaabin edustaja Sheikh Abdiasis Abu Musab kertoi uutistoimisto Reutersille.

”Kahvilan sisällä ja ulkopuolella makaa useita uhreja.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat