Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moldovan hallituskriisi jatkuu sekavana

Euroopan köyhimpänä maana pidetty Moldova on ollut käytännössä vailla hallitusta lokakuulta, kun edellinen hallitus kaatui.

Ulkomaat
 
Reuters
Moldovassa on osoitettu mieltä syksystä asti, jolloin hallitus kaatui miljardin euron kadottua pankkisektorilta.
Moldovassa on osoitettu mieltä syksystä asti, jolloin hallitus kaatui miljardin euron kadottua pankkisektorilta. Kuva: Reuters

Moldovan poliittinen kriisi paheni tällä viikolla, kun presidentti Nicolae Timofti kieltäytyi tukemasta miljardööri Vladimir Plahotniucia pääministeriksi epäillen tämän moraalia.

Euroopan köyhimpänä maana pidetty Moldova on ollut käytännössä vailla hallitusta lokakuulta, kun edellinen Valeriu Streletin hallitus kaatui. Hallituskriisin taustalla oli noin miljardin euron katoaminen maan pankkisektorilta, mikä heikensi maan valuuttaa ja laski monien elintasoa. Moni piti sitä symbolina eliitin korruptiosta.

Tämäkin hallitus ehti olla vallassa vain muutaman kuukauden. Sitä edeltävä hallitus kaatui, kun sen pääministeri Chiril Gaburici erosi väärennettyyn lukiotodistukseen liittyvässä skandaalissa.

Takalukko näytti jo ratkenneen joulukuussa, kun 14 kommunistien kansanedustajaa ilmoitti yllättäen loikkaavansa EU-myönteiselle puolelle.

Näin parlamenttiin muodostui enemmistö, joka mahdollisti uuden hallituksen muodostamisen.

Moldova on entisenä neuvostotasavaltana ollut pitkään jakaantunut niihin, jotka vaativat EU-integraatiota ja niihin, jotka haluavat lähempää yhteistyötä Venäjän kanssa. Se on näkynyt myös parlamentissa. Ryhmät ovat olleet niin erimielisiä ja tasavahvoja, että päätöksenteko on usein jumiutunut. Tilannetta ovat vaikeuttaneet erilaiset määräenemmistövaatimukset. Parlamentti ei pitkään saanut esimerkiksi valittua maalle presidenttiä.

Kommunistit ovat perinteisesti olleet Venäjän-mielisiä. Moldova on ollut taloudellisesti riippuvainen Venäjästä, minkä lisäksi Venäjällä on joukkoja Transnistrian kapinallisalueella, joka ei ole keskushallinnon alaisuudessa.

Loikanneiden kommunistien tukema EU-myönteinen Demokraattinen puolue ehdotti pääministeriksi Plahotniucia, joka on yksi maan rikkaimmista miehistä. Hänellä on merkittäviä omistuksia maan pankki-, media- ja öljysektorilla.

Uutistoimisto Reuters kertoi joulukuussa, että silloisessa mielipidemittauksessa 92 prosenttia moldovalaisista ei luottanut Plahotniuciin.

Keskiviikkona presidentti siis kuitenkin ilmoitti vastustavansa Plahotniucin valitsemista pääministeriksi, uutistoimisto AP kertoo.

Demokraattinen puolue ilmoitti esittävänsä uudelleen Plahotniucin nimittämistä, mutta torstaina seitsemän Plahotniucia tukevan koalition kansanedustajaa vaihtoi puolta. Näin koalition takaa katosi taas enemmistö.

Jos parlamentti ei saa valittua hallitusta 29. tammikuuta mennessä, on järjestettävä uudet parlamenttivaalit.

Mielipidemittausten mukaan Venäjän-mieliset puolueet menestyisivät niissä. Ne haluavat lähempää yhteistyötä Venäjän kanssa ja neuvotella EU:n kanssa tehdyt sopimukset uusiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat