Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian ja Venäjän välit kiristyivät vakavasti

Raportti jäljitti Litvinenkon murhan ”todennäköisin” syin presidentti Putiniin.

Ulkomaat
 
Toby Melville / Reuters
Aleksandr Litvinenkon haudalla Highgaten hautusmaalla Lontoossa oli eilen torstaina kukkia.
Aleksandr Litvinenkon haudalla Highgaten hautusmaalla Lontoossa oli eilen torstaina kukkia. Kuva: Toby Melville / Reuters

Lontoo

Britannian ja Venäjän suhteet kiristyivät torstaina pakkaslukemiin, kun riippumaton virallinen raportti yhdisti entisen KGB:n agentin Aleksandr Litvinenkon murhan Venäjän presidentti Vladimir Putiniin.

Torstaina Lontoossa julkistetun 320-sivuisen raportin mukaan Putin ”todennäköisesti” vahvisti Litvinenkon murhan. Litvinenko itse syytti Putinia jo kuolinvuoteellaan marraskuussa 2006.

Raportin mukaan murhan käytännön toteuttamisen takana oli kaksi entistä venäläistä agenttia eli Andrei Lugovoi ja Dmitri Kovtun. He toimivat kuitenkin muiden puolesta.

Murhan taustalla oli ”erittäin todennäköisesti” Venäjän turvallisuuspalvelu FSB, tutkinnasta vastannut entinen ylioikeuden tuomari Sir Robert Owen totesi raportissaan.

FSB:n orkestroiman murhan hyväksyivät taas ”todennäköisesti” FSB:n silloinen johtaja Nikolai Patrušev sekä presidentti Vladimir Putin.

Britannian sisäministeri Theresa May tuomitsi kovasanaisesti Venäjän toimet parlamentille antamassaan lausunnossa.

Mayn mukaan Venäjän valtion sekaantuminen Litvinenkon murhaan rikkoo räikeästi kansainvälistä oikeutta. Venäjän suurlähettiläs kutsuttiin välittömästi puhutteluun Britannian ulkoministeriöön.

May myös muistutti, että Lugovoin ja Kovtunin vastuuseen saattamiseksi on voimassaoleva eurooppalainen pidätysmääräys, jos kaksikko poistuu Venäjältä:

”Haluamme rikolliset Lontooseen oikeuden eteen.”

Lugovoi kommentoi torstaina raportin syytöksiä sanalla ”absurdi”, uutistoimisto Reuters kertoi Interfaxia lainaten.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov puolestaan syytti tutkimuksen ”myrkyttävän” Venäjän ja Britannian välit, Reuters sanoi. Peskov vakuutti Venäjän antavan kaikki tarvittavat tiedot diplomaattikanavia pitkin.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja piti brittiläistä tutkintaa läpinäkymättömänä sekä lähtökohdiltaan poliittisena.

Litvinenkon leski Marina Litvinenko ilmoitti torstaina olevansa tyytyväinen siihen, että Putinin osallisuus aviomiehen murhaan on todettu nyt brittiläisessä tutkinnassa.

Leski toivoo kohdistettuja rankaisutoimia, kuten matkustuskieltoa Putinille. Hän haluaa myös, että venäläinen tiedusteluväki karkotetaan Venäjän Lontoon-lähetystöstä.

Litvinenko perheineen pakeni Lontooseen vuonna 2000, kun entinen agentti alkoi tuntea olonsa uhatuksi Putinin noustua presidentiksi.

Tutkinta Litvinenkon murhan selvittämiseksi käynnistettiin lähes tasan vuosi sitten Lontoossa. Tarkoitus oli selvittää nimenomaan Venäjän valtion osuutta Litvinenkon kuolemaan.

Litvinenko murhattiin Lontoossa vuonna 2006 radioaktiivisella polonium-210:lla.

Litvinenko tapasi Lugovoin ja Kovtunin lontoolaisessa Millennium-hotellissa ja nautti heidän seurassaan teetä ennen myrkytysoireiden alkamista.

Myöhemmin noin 40 paikasta ympäri Lontoota löydettiin radioaktiivisia jäännöksiä. Rikostutkinnassa Lugovoin ja Kovtunin todettiin liikkuneen täsmälleen samoilla paikoilla.

Litvinenko kuoli kolmen viikon kuluttua myrkyttämisestä hänen elimistönsä luhistuttua.

Owenin raportin mukaan Lugovoilla ja Kovtunilla ei ollut henkilökohtaista syytä murhata Litvinenkoa. Jäljet johtavat sen sijaan Venäjän huipulle.

Putinille ja FSB:lle Litvinenko oli petturi, joka kampanjoi Putinia vastaan sekä auttoi brittitiedustelua. Litvinenkolla oli myös yhteyksiä muihin Putin-kriitikkoihin kuten Boris Berezovskiin ja Ahmed Zakajeviin.

Litvinenko ei ollut myöskään epäröinyt syyttää FSB:tä ja Putinia pommituksista, korruptiosta ja muista väärinkäytöksistä.

Raportin mukaan Litvinenkon ja Putinin välisissä vihamielisyyksissä oli myös kiistaton henkilökohtainen taso.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat