Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obaman autosaattue oli jumissa puolitoista tuntia parin lumisentin takia

Washingtonissa viisas suomalainen oppii pelkäämään lunta.

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski
CARLOS BARRIA / REUTERS
Washingtoniin keskiviikkona satanut lumi johti koulujen sulkemiseen ja liikennekaaokseen.
Washingtoniin keskiviikkona satanut lumi johti koulujen sulkemiseen ja liikennekaaokseen. Kuva: CARLOS BARRIA / REUTERS

Suomalaisena en ole ottanut Washingtonin talvia vakavasti. Pari astetta pakkasta, korkeintaan pari viikkoa lunta vuodessa. Lapsikin otti talvitakin käyttöön vasta tällä viikolla.

Olen naureskellut paikallisille, jotka suhtautuvat lumihiutaleeseen kuin arvovieraaseen: Taivas varjele, mitä sieltä tulee?

Keskiviikkoiltana ajoin lapset tavalliseen tapaan futisharkkoihin. Kesken tunnin yksi poika ryntäsi sisään: ”Sataa lunta!” Lapset ryntäsivät joukolla katsomaan.

Kello oli varttia yli seitsemän illalla, kun lähdimme ajamaan 15 kilometrin matkaa kotiin. Suuria hiutaleita leijaili alas, mutta pyyhkijöille riitti verkkaisa tahti.

Kiitämme: bensaa oli kolmannes tankista. Kukaan perheessä ei ole vaipoissa.

Moitimme: Lapset olivat lähteneet harkkoihin sortseissa, t-paidoissa ja huppareissa. Kännykän laturikin oli jäänyt kotiin.

Washingtonissa ei vaihdeta talvirenkaita. Ensimmäisen pari tuntia matelimme katuja, joilla oli autoja poikittain. Retostelin lapsille, että äitipä on harjoitellut oikealla jäällä.

Yhdeksältä panin kotiin tekstarin, että vielä tunti menee. Sitten akku simahti.

Sukeltajia varoitetaan, että väsyneenä tekee helposti virhearvioita. Kahden ison tien risteyksessä seisoimme valoissa puoli tuntia. Päätin, että kierretään moottoritien kautta. Päätös maksoi meille kuusi tuntia.

Moottoritie oli parkkipaikka. Tuntiin ei liikuttu lainkaan. Sata metriä, ja toinen tunnin pysähdys. Kolmas.

Lumisade lakkasi, ja perävalot muodostivat punaisen maton kaupungin halki. Olo ei ollut juhlallinen. Yksi lapsi nukkui, toinen itki. Radiossa kerrottiin Odinin sotureista.

Puolenyön aikaan ohi käveli tiehuollon mies. Liikenne oli pysähtynyt ylämäkeen, koska ”tiellä on jäätä”, ja ”joku tekee jotain”. Tuli ikävä Pekka Saurin lumipäivityksiä.

Bensiinimittarin palkit harvenivat: viisi, neljä, kolme. Sammutin moottorin, kunnes lapsille tuli kylmä. Mietin, kenen autoon pyrkisimme. Ottaisiko musta turkisrouva meidät mieluummin kuin mies pick-upissa?

Soimasin itseäni. Olisinpa ollut lumen suhteen yhtä hysteerinen kuin naapurini. Miksi en ollut täyttänyt tankkia? Miksi autossa ei ollut laturia, vilttejä ja välipalaa?

En tiennyt sitä silloin, mutta myös presidentti Barack Obaman autosaattue oli jumissa puolitoista tuntia parin lumisentin takia.

Sujuisiko Obamalta skrapaaminen?

Kahden jälkeen yöllä matelimme ulosmenoluiskalle. Tiellä oli rekka poikittain, ja penkereet täynnä tyhjiä autoja, joista oli ilmeisesti kävelty kotiin. Peltikolareita oli ollut tuhatkunta.

Kotipihaan saavuimme kolmen maissa. Matka kaupungin halki oli kestänyt yhtä kauan kuin lento Helsingistä New Yorkiin. Kotiväki oli ehtinyt soittaa poliisit.

Varsinainen lumimyrsky iskee Washingtoniin perjantaina. Katson tulleeni varoitetuksi. Hamstraan vilttejä, välipalaa ja lukemista. Herättäkää aikaisintaan maanantaita.

JONATHAN ERNST / REUTERS
Presidentti Barack saapui Air Force One -koneella Marylandiin 20. tammikuuta.
Presidentti Barack saapui Air Force One -koneella Marylandiin 20. tammikuuta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat