Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhan kilpikonnan kuolema huolettaa Vietnamia

Pyhän konnan poismenon pelätään olevan huono enne eilen alkaneelle kommunistipuolueen kokoukselle.

Ulkomaat
 
Nguyen Huy Kham / Reuters
Hanoin Hoan Kiem -järven pyhä kilpikonna vuonna 2011.
Hanoin Hoan Kiem -järven pyhä kilpikonna vuonna 2011. Kuva: Nguyen Huy Kham / Reuters

Peking

Vietnamissa alkoi eilen torstaina kokous, jossa kommunistipuolue määrittelee Vietnamin suuntaa lähivuosiksi.

Vain kerran viidessä vuodessa pidettävää puoluekokousta varjostaa suru-uutinen pyhän kilpikonnan Cu Ruan kuolemasta. Myyttinen ja harvoin nähty konna löydettiin tiistaina kellumassa kuolleena asuinpaikassaan Hoan Kiem -järvessä Hanoissa, kertovat Vietnamin valtiolliset viestimet.

Vietnamissa monet pelkäsivät, että lähes pyhänä pidetyn kilpikonnan kuolema on paha enne puoluekokouksen kannalta, kertoo uutistoimisto AFP.

Legendan mukaan kilpikonna vartioi 1400-luvulla kiinalaiset valloittajat kukistaneen johtajan Le Loin taikamiekkaa. Konnan nimi Cu Rua tarkoittaa ”isoisoisäkilpikonnaa”, mutta eläin oli itse asiassa naaras.

Hanoin puoluejohtaja Nguyen Duc Chung kiirehti paikalle kuultuaan asiasta. Hän ilmoitti haluavansa konservoida kilpikonnavainajan.

Kilpikonnan arvellaan olleen yksi vain neljästä jäljellä olleesta lajinsa edustajasta, Jangtsejoen pehmeäkuorisesta jättiläiskilpikonnasta. Kaksi muuta on kiinalaisessa eläintarhassa, ja kolmas on nähty viimeksi vuonna 2007, kertoi Asian Turtle Program -järjestö viime toukokuussa.

Kilpikonna painoi noin kaksisataa kiloa, ja sen iäksi on arveltu vähintään 80, mahdollisesti yli sata vuotta. Kuolinsyytä ei toistaiseksi tiedetä.

”Se oli selkeästi ikivanha eläin. Sanoisin, että helposti yli satavuotias”, kertoi Asia Turtle Programin edustaja Tim McCormack AFP:lle.

Torstaina alkavassa kahdeksanpäiväisessä puoluekokouksessa on määrä muun muassa valita kommunistipuolueen seuraava pääsihteeri, Vietnamin presidentti ja pääministeri.

Tärkein on puolueen pääsihteerin virka. Pääsihteerivalinta saattaa ratkaista, kulkeeko Vietnam lähivuosina avautumisen ja uudistusten suuntaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat