Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiv leviää vauhdilla Venäjällä: Suomalaiset saavat ulkomailla tartuntoja eniten Thaimaasta

Venäjällä jo yli miljoona ihmistä on sairastunut hi-viruksesta. Venäjän aids-keskuksen johtajan mukaan hiv on kehittymässä tietyn ihmisryhmän epidemiasta laajemman kansanosan vaivaksi.

Ulkomaat
 
Diana Markosian / Reuters
Hi-viruksesta sairastunut heroiininkäyttäjä lepäsi vuoteellaan tuberkuloosisairaalassa Tverissä Venäjällä vuonna 2011.
Hi-viruksesta sairastunut heroiininkäyttäjä lepäsi vuoteellaan tuberkuloosisairaalassa Tverissä Venäjällä vuonna 2011. Kuva: Diana Markosian / Reuters

Venäjällä tehtiin torstaina kyseenalainen ennätys, kun maassa kirjattiin miljoonas hiv-potilas. Uutistoimisto Reutersin mukaan hän oli 26-vuotias Etelä-Venäjällä asunut nainen.

Maan kansallisen aids-keskuksen johtajan Vadim Pokrovskyn mukaan arvioiden perusteella tartuntojen määrä voi todellisuudessa olla paljon suurempikin, jopa 1,5 miljoonaa tartunnan saanutta.

”Epidemia kerää voimiaan. Valitettavasti valitsemamme keinot eivät ole olleet riittäviä”, hän sanoi Reutersille.

Pokrovsky varoittaa, että Venäjällä hiv on laajenemassa keskitetystä ja tiettyä väestönosaa laajasti koettelevasta sairaudesta yleisepidemiaksi, jossa tartuntojen määrä pääväestössä riittää taudin leviämiseen.

”Olemme muutosvaiheessa”, Pokrovsky varoittaa.

Suomessa Venäjän paheneva hiv-tilanne ei ole aiheuttanut toimenpiteitä eikä sitä tarvitse pelätä, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Kirsi Liitsola.

”Suomalaiset saavat yksittäisiä tartuntoja Venäjältä, sillä Venäjä on yksi niistä kolmesta maasta, joista suomalaiset tartuntoja saavat”, Liitsola sanoo.

Venäjän lisäksi suomalaiset saavat tartuntoja erityisesti Virosta ja Thaimaasta. Se voi johtua myös siitä, että kyseisissä maissa matkaillaan enemmän.

”Lisäksi tartuntoja saadaan jonkin verran Saharan eteläpuoleisesta Afrikasta, mutta siellä maita on useampia”, Liitsola sanoo.

Venäjällä matkailevilla suomalaisilla ei Liitsolan mukaan ole sen enempää syytä huoleen kuin ennenkään.

”Viimeisen viiden vuoden aikana suomalaiset ovat saaneet Venäjältä hiukan alle 20 tartuntaa. Se on noin 10 prosenttia suomalaisten ulkomailta saamista tartunnoista”, Liitsola sanoo.

Liitsola muistuttaa, että lähes kaikkialla Suomen rajojen ulkopuolella hiv-tilanne on huonompi kuin meillä, eikä mitään maata ole syytä nimetä riskialttiimmaksi kuin jotain toista.

Kaikkiaan suomalaiset ovat saaneet hiv-tartuntoja kymmenistä eri maista. Venäjä on tartuntalistalla itse asiassa vasta toisena, sillä kärkipaikkaa pitää hallussaan Thaimaa noin 70 tartunnalla.

”Jos matkaan liittyy alkoholinkäyttöä ja ehkä maksullista seksiä, niin riskit kasvavat”, Liitsola sanoo.

Venäjän hiv-tartunnat näkyvät Suomessa myös maahanmuuton vuoksi.

”Meille tulee Venäjältä jonkin verran ihmisiä, joilla on tartunta jo tullessaan”, Liitsola sanoo.

Venäjällä on kuollut 204 000 ihmistä hiviin vuoden 1987 jälkeen, jolloin maassa tilastoitiin ensimmäinen tartunta. Tänä vuonna maassa on odotettavissa Pokrovskyn mukaan ainakin 93 000 uutta tartuntaa, kun niitä viime vuonna oli 90 000. Toteutuessaan määrä on suurin 30 tilastoidun vuoden aikana.

Talousvaikeuksista muun muassa öljyn hinnanlaskun ja EU:n talouspakotteiden takia kärsivä Venäjä suunnittelee rahoittavansa hivin ja aidsin vastaista taistelua 40 miljardilla ruplalla. Pokrovskyn mukaan rahaa tarvittaisiin 100 miljardia ruplaa.

Joka viides huumeidenkäyttäjä ja joka kymmenes homomies on Venäjällä Pokrovskyn mukaan hiv-positiivinen.

Yli kymmenellä alueella virusta kantaa jopa prosentti väestöstä.

”On tiettyjä alueita, joilla voimme puhua jo hiv-epidemiasta”, Pokrovsky sanoo.

Pokrovskyn mukaan 55–60 prosenttia tapauksista liittyi huumeiden käyttöön ja 40 prosenttia heteroiden väliseen seksiin. Homoseksuaalisen seksin vaikutukset taudille ovat arvion mukaan vain 1,5 prosentin luokkaa.

Vuonna 2014 Venäjällä kuoli hiviin tai aidsiin 24 000 ihmistä, heistä noin puolet aidsiin.

Vuoden 2014 heinäkuussa Venäjällä oli noin 142 miljoonaa asukasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat