Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilian uusi keskiluokka kärsii kriisistä

Rio de Janeiron kesäolympialaisiin valmistautuva Brasilia on talous­vaikeuksissa. Taantuma ahdistaa uutta alempaa keskiluokkaa.

Ulkomaat
 
Ricardo Moraes / Reuters
Nainen käveli lapsensa kanssa Rocinhan favelassa hallituksen rakennuttamissa uusissa asuinkortteleissa Rio de Janeirossa vuonna 2011.
Nainen käveli lapsensa kanssa Rocinhan favelassa hallituksen rakennuttamissa uusissa asuinkortteleissa Rio de Janeirossa vuonna 2011. Kuva: Ricardo Moraes / Reuters

Rocinha on Rio de Janeiron suurin favela. Sen toinen toisensa kylkeen rakennetut talot kohoavat jyrkällä rinteellä kaupungin etelälaidalla.

Favelat, köyhät asuinalueet, ovat symboloineet ulkomaailman silmissä usein vaaraa ja kurjuutta. Mutta Rocinhassa vierailija kohtaa nykyään kodinelektroniikkakauppoja, sushiravintoloita, vaateliikkeitä, pankkeja ja hammaslääkäriasemia.

Brasilian talouskasvu, hyvä työllisyystilanne ja sosiaaliohjelmat nostivat viime vuosikymmenellä kymmeniä miljoonia ihmisiä köyhyydestä. Kohonnut ostovoima näkyi myös faveloissa, joihin perustettiin lisää liikeyrityksiä.

Antônio Costa perusti Rocinhaan matkatoimisto Vai Voandon vuonna 2010. Tuolloin Brasilian talous kasvoi 7,5 prosenttin vuosivauhtia. Vaurastuneet kuluttajat tahtoivat myös päästä lentämään.

”Monet asiakkaistamme ovat lentäneet ensi kertaa. Jotkut kysyvät tarkkaan kaikesta: mitä pitää tehdä lähtöselvityksessä, mihin matkalaukku laitetaan, entä jos on turbulenssia, entä jos toimimme väärin”, Costa kertoo.

Nyt talousnäkymät ovat muuttuneet huonommiksi, ei vain matkatoimistoyrittäjälle vaan koko Brasilialle.

Vuoden 2016 piti olla Brasilian hieno vuosi.

Elokuussa järjestetään Rio de Janeiron kesäolympialaiset, joiden oli määrä kruunata Brasilian arvonnousu kansainvälisellä näyttämöllä. Kun kisat myönnettiin, entinen presidentti Luiz Inácio Lula da Silva itki ilosta. Hän sanoi Brasilian vihdoin nousseen ensimmäisen luokan maiden joukkoon.

Nykyään Brasilia on kuitenkin kriisissä.

Brasilian talous on vaikeassa taantumassa toista vuotta. Inflaatio on yli kymmenen prosenttia ja poliittinen kriisi syvä.

Brasilian hallitus vierittää syytä ongelmista kansainväliselle tilanteelle. Raaka-aineiden halpeneminen ei kuitenkaan selitä kunnolla Brasilian vaikeuksia. Monissa vahvemmin vientiriippuvaisissa Latinalaisen Amerikan maissa talous kasvaa yhä.

Vuosituhannen alussa Brasilia hyötyi paljon Kiinan vahvasta kasvusta. Soijan ja rautamalmin kysyntä vauhditti vientiä.

”Brasilia ei osannut hyödyntää suotuisaa tilannetta ja sille annettua lottovoittoa”, taloustieteilijä Estêvão Kopschitz Xavier Bastos Ipea-tutkimuslaitoksesta sanoo puhelimitse.

Työväenpuolueen johtama hallitus helpotti luotonantoa, nosti minimipalkkoja ja lisäsi sosiaaliohjelmia. Kulutus kasvoi, mutta monet rakenteelliset ongelmat pysyivät.

Vuoden 2008 kansainvälinen talouskriisi antoi hallitukselle tekosyyn luopua aiemmasta budjettikurista, Bastos sanoo.

Valtion menot ja velka kasvoivat. Vasemmistolainen presidentti Dilma Rousseff tuntui uskovan vahvasti valtiovetoiseen talouskehitykseen ja sääntelyyn.

”Hallituksen rahankäyttö ei auttanut talouskasvua. Nyt se tekee isoja leikkauksia, ja talous supistuu. Hallitus maksaa aiemmista virheistään”, sanoo taloustieteilijä Mauro Rochlin FGV-tutkimusinstituutista.

Varsinkin vasemmistosta osa tahtoisi leikkausten sijaan elvytystä. Suuret korruptioskandaalit lisäävät ihmisten ärtymystä ja syventävät taantumaa.

Kriisi osuu voimakkaasti Brasilian niin sanottuun uuteen keskiluokkaan. Viime vuosikymmenellä se kasvoi kymmenillä miljoonilla ihmisillä.

Jopa faveloiden asukkaista kaksi kolmasosaa kuuluu Data popular -tutkimuskeskuksen mukaan uuteen keskiluokkaan. Käytännössä heidän tulonsa ovat yhä hyvin pienet.

Viime vuonna lähes neljä miljoonaa brasilialaista putosi uudesta keskiluokasta takaisin köyhyyteen.

Matkatoimistoyrittäjä Antônio Costa huomasi jo jonkin aikaa sitten, että ihmiset alkoivat miettiä kulutustaan tarkkaan. Favelan asukkaista monet työskentelevät muualla esimerkiksi kauppojen kassoilla, kotiapulaisina, ovimiehinä ja rakennuksilla. Työttömyys kasvaa nopeasti, mikä näkyy Rocinhassakin.

Costa ei silti ole loputtoman huolissaan. Monet hänen asiakkaistaan ovat kotoisin Koillis-Brasiliasta, mikä on faveloissa tyypillistä. He ostavat lentolipun osamaksuilla vuoden aikana päästäkseen lentämään juhlapyhinä kylään suvun luo.

“Bussilla perille menee monta päivää. Eivät he tahdo enää vaihtaa takaisin siihen”, hän arvioi.

Talousvaikeudet voivat kuitenkin pakottaa hallituksen muuttamaan aiempaa linjaansa.

“Brasilia on yhä hyvin suljettu talous. Teollisuus on tehotonta. Siihen auttaisi kaupan avaaminen ja integraatio muun maailman kanssa”, Bastos sanoo.

Ajattelutavan muutoksesta on hänen mukaansa jo pieniä merkkejä. Hallitus on ilmaissut haluavansa solmia uusia kauppasopimuksia ja lisännyt yksityisiä investointeja lentokentillä sekä tiehankkeissa.

Poliittinen kriisi vaikeuttaa kaikenlaisten päätösten tekemistä. Parlamentissa on yhä vireillä prosessi presidentti Rousseffin viraltapanemiseksi.

Taantumasta näyttää tulevan pidempi kuin kertaakaan 1930-luvun jälkeen. Kriisejä brasilialaiset ovat kokeneet useasti.

”Eräs entinen ministeri sanoi, että Brasilia on hyvä ylittämään kriisejä, mutta huono hyödyntämään mahdollisuuksia”, Bastos sanoo.

Ricardo Moraes / Reuters
Rocinhan pienet tiilitalot levittäytyvät rinteellä Rio de Janeiron eteläpuolella. Takana näkyy São Conradon vauras asuinalue.
Rocinhan pienet tiilitalot levittäytyvät rinteellä Rio de Janeiron eteläpuolella. Takana näkyy São Conradon vauras asuinalue.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat