Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltalaisdiplomaatti: Venäjän noudatettava ohjussopimusta – ”Kärsivällisyytemme ei ole loputonta.”

Ulkomaat
 
Outi Pyhäranta / HS
Suomessa vieraillut Yhdysvaltain ulkoministeriön asevalvonta-osaston päällikkö Frank Rose sanoo olevansa huolissaan löysän ydinasepuheen lisääntymisestä Venäjällä.
Suomessa vieraillut Yhdysvaltain ulkoministeriön asevalvonta-osaston päällikkö Frank Rose sanoo olevansa huolissaan löysän ydinasepuheen lisääntymisestä Venäjällä. Kuva: Outi Pyhäranta / HS
Kuka?

Avaruuden asiantuntija

 Senaatti nimitti Frank A. Rose asevalvonnasta vastaavaksi apulaisulkoministeriksi joulukuussa 2014.

 Aiemmin hän työskenteli avaruus- ja puolustuspolitiikasta vastaavana vara-apulaisulkoministerinä vuodesta 2009.

 Hän on työskennellyt aiemmin edustajainhuoneessa, puolustusministerin kabinetissa ja nykyisen ulkoministerin John Kerryn esikunnassa Senaatissa.

 Rose on parhaillaan laajalla Euroopan-kierroksella. Helsinkiin hän tuli Kiovasta ja jatkoi Tukholmaan.

Yhdysvallat ei sulje pois sotilaallisia toimia, jos Venäjä ei suostu noudattamaan keskimatkan ohjuksia rajoittavaa INF-sopimusta, Yhdysvaltain ulkoministeriön asevalvontaosaston päällikkö Frank Rose sanoo.

”Diplomatia on edelleen pääkeinomme saada Venäjä taas noudattamaan sopimusta, mutta kärsivällisyytemme ei ole loputonta”, hän sanoo Helsingin Sanomille Suomen-vierailullaan.

Hän toistaa kaksi kertaa, ettei mitään päätöstä sotilaallisista toimista ole tehty. Molemmilla kerroilla mukana on mutta-sanalla alkava sivulause, jossa hän korostaa Yhdysvaltain kärsivällisyyden rajoja.

Sotilaalliset toimet tarkoittaisivat todennäköisesti sitä, että Yhdysvallat päättäisi olla noudattamatta sopimusta.

Yhdysvallat ja Neuvostoliitto sopivat vuonna 1987 luopuvansa maasta laukaistavista, kantamaltaan 500–5 500 kilometrin ballistisista ohjuksista ja risteilyohjuksista.

Venäjä on pysynyt sopimuksessa ja kiistää rikkomukset, vaikka esimerkiksi presidentti Vladimir Putin on arvostellut sitä. Venäjän mukaan keskimatkan ohjuksilla on paljon isompi merkitys sen puolustukselle kuin Yhdysvalloilla.

Yhdysvallat on kuitenkin jo pitkään epäillyt Venäjän kiertävän sopimusta. Heinäkuussa 2014 se syytti Venäjää sopimusrikkomuksesta julkisesti.

Artikkeliin liittyvät

INF on toki vain yksi vanha kiista Yhdysvaltain ja Venäjän väleissä, jotka Ukrainan sota jäädytti toissa vuonna. Vähintään yhtä merkittävä on sotilasliitto Naton Eurooppaan rakenteilla oleva ohjuskilpijärjestelmä.

Venäjä vastustaa sitä voimakkaasti, sillä se pitää järjestelmää uhkana itselleen ja omalle ydinpelotteelleen. Yhdysvallat on vakuutellut, että järjestelmällä varaudutaan Euroopan ulkopuolisiin uhkiin.

Tilanteen odotetaan kiristyvän tänä vuonna, sillä virkamieslähteiden mukaan Nato ilmoittaa seuraavassa huippukokouksessaan heinäkuussa Varsovassa järjestelmän olevan alustavasti käyttövalmis. Suomen kannalta merkittävämpää on se, että järjestelmän rakentaminen etenee tänä vuonna Puolaan, mikä lisännee jännitystä Itämerellä.

”En ala spekuloida Venäjän mahdollisilla reaktioilla. Sitä pitää kysyä venäläisiltä. Haluan vain korostaa, että Yhdysvallat on tehnyt viimeisen 20 vuoden aikana hyvin selväksi, ettei ohjuspuolustuksemme kohdistu Venäjään”, Rose sanoo.

Hän huomauttaa, etteivät kilpijärjestelmään Eurooppaan tulevat ohjukset ole edes teknisesti kyvykkäitä tuhoamaan venäläisten ydinkärkiä.

Rose arvioi, että Venäjä vastustaa järjestelmää sekä poliittisista että strategisista syistä. Venäjää häiritsee se, että järjestelmän mukana Itä-Eurooppaan tulee lisää Yhdysvaltain asevoimia.

”Teknisti Venäjä ei ole kovin huolestunut Yhdysvaltain ja Naton nykyisistä järjestelmistä vaan mahdollisista tulevista.”

Venäjä onkin vaatinut ”laillisesti pitäviä rajoitteita” kilpeen kuuluvien ohjusten määrästä, sijainnista ja kyvyistä eli käytännössä uutta versiota ABM-sopimuksesta.

Tällä 1972 solmitulla sopimuksella kiellettiin ohjuspuolustusjärjestelmän, koska niiden rakentamisen pelättiin johtavan pelotteiden epätasapainoon ja siksi kilpavarusteluun.

Yhdysvallat vetäytyi sopimuksesta 2001, eikä ole suostumassa mihinkään uuteen versioon. Syynä on Rosen mukaan uhkan ”dynaamisuus”, millä hän tarkoittaa yllätyksellisyyttä, esimerkiksi Pohjois-Korean toimintaa.

Rose sanoo olevansa huolestunut ”löysän ydinasepuheen” lisääntymisestä Venäjällä. Vuoden 1962 Kuuban kriisin jälkeen Moskova puhui vuosikymmeniä ydinaseista hyvin kurinalaisesti, mutta nyt niiden käytöstä puhutaan varsin vapaasti.

Jotain hyvääkin silti on. Venäjän ja Yhdysvaltain vuonna 2010 solmimaa uutta Start-sopimusta noudatetaan hyvin, Rose sanoo. Se rajoittaa strategisten ydinaseiden, laukaisualustojen ja ydinkärkien määrää.

”Nämä ennustettavuutta lisäävät käytännöt ovat nyt huonojen kahdenvälisten suhteiden aikana tärkeämpiä kuin koskaan, kun puhutaan strategisista ydinasekysymyksistä. Sanoisin, että uusi sopimus on lisännyt Yhdysvaltain ja Venäjän välistä strategista vakautta selvästi.”

OIKAISU (HS 26.1.2016): Keskimatkan ohjuksia rajoittava INF-sopimus kattaa kantomatkaltaan 500-5500 kilometrin ohjukset, ei 500-1500 kilometrin, kuten lauantaina 23. tammikuuta kerrottiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat