Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusia vaaleja vaativat mielenosoitukset jatkuvat Moldovassa

Maan parlamentti sai keskiviikkona valittua uuden pääministerin ja hallituksen, mikä laukaisi protestit.

Ulkomaat
 

Opposition mielenosoitukset uutta hallitusta vastaan jatkuivat perjantaina Moldovan pääkaupungissa Chisinaussa, jossa tilanne on ollut tavallistakin kireämpi tällä viikolla.

Maan parlamentti sai keskiviikkona valittua uuden pääministerin ja hallituksen, minkä jälkeen ryhmä uusintavaaleja vaatineita mielenosoittajia ryntäsi parlamenttirakennukseen. Ainakin 15 ihmistä loukkaantui.

Euroopan köyhin valtio ja entinen neuvostotasavalta ehti olla vailla hallitusta lokakuun lopulta. Silloinen hallitus kaatui maan pankkisektorilta kadottua noin miljardi euroa, mikä romahdutti maan valuutan ja laski muutenkin matalaa elintasoa.

Moldova on jo pitkään jakaantunut EU-integraatiota ja lähempää yhteistyötä Venäjän kanssa vaativiin. Ryhmät ovat olleet parlamentissa niin tasavahvoja, että maan politiikka on ollut erilaisten määräenemmistösääntöjen vuoksi usein jumissa.

Nyt valtaan nousi EU-mielinen hallitus, jota johtaa kompromissiehdokas Pavel Filip. Häneen päädyttiin, kun presidentti Nicolae Timofti kieltäytyi nimittämästä pääministeriksi oligarkki Vladimir Plahotniucia, joka on maan vihatuimpia miehiä ja mielenosoittajien kiukun kohde.

Asialla oli kiire, sillä maassa olisi pitänyt järjestää uusintavaalit, jos hallitusta ei olisi tammikuussa saatu kokoon. Uusintavaaleissa Venäjä-mielisen opposition on ennustettu voittavan.

Moldovan politiikassa geopolitiikalla on aina merkittävä rooli, sillä Venäjä ei halua maan liukuvan liikaa länteen. Venäjällä on myös joukkoja kapinallismaakunta Transnistriassa.

Nyt mielenosoituksiin on kuitenkin osallistunut myös ainakin aiemmin länsimielisiä, jotka ovat kyllästyneet korruptioon. Monet ovat pitäneet pankkikriisiä vain yhtenä eliitin korruption näkyvänä symbolina.

Perjantaina 22. tammikuuta sivulla A 22 julkaistiin viime viikolla tehty uutinen Moldovan hallituskriisistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat