Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan televisiosta tuli osa oikeuslaitosta

Ulkomaat
 
Mitro Härkönen
Kuva: Mitro Härkönen

Kiinan valtiollinen televisioyhtiö CCTV ei ole vain propagandaväline. Viikon mittaan on tullut selväksi, että se toimii myös osana Kiinan oikeusjärjestelmää.

Viime sunnuntaina hongkongilainen kirjankustantaja, Ruotsin kansalainen Gui Minhai pyyteli itkien televisiossa anteeksi vuosia sitten sattunutta auto-onnettomuutta, jossa nuori nainen kuoli. Poliisin kiinniottamana oleva Gui kertoi ajaneensa naisen päälle humalassa.

Tiistai-iltana ruutuun ilmestyi ruotsalainen ihmisoikeusaktiivi Peter Dahlin, joka on järjestöineen opastanut kiinalaisia vaatimaan oikeuksia lakiteitse erilaisissa kiistoissa. Niinikään vankina oleva Dahlin ilmoitti rikkoneensa Kiinan lakia ja pyysi anteeksi, että on loukannut Kiinan kansan tunteita.

Guin ja Dahlinin tapaukset eivät ole uusi ilmiö. Kiinaa hallitsevaa kommunistipuoluetta neljättä vuotta johtavan Xi Jinpingin kaudella televisioon on marssitettu vähintään toistakymmentä viranomaisten kiinniottamaa ihmistä tunnustamaan kuka mitäkin.

Hallitusta arvostellut tunnettu nettikirjoittaja on televisiossa ilmoittanut käyttäneensä prostituoituja ja osallistuneensa ryhmäseksiin. Useita toimittajia ja bloginpitäjiä on näytetty sanomassa, että heidän julkaisemansa tiedot ovat olleet keksittyjä. Arvostettu 70-vuotias toimittajanainen Gao Yu pantiin kertomaan, että hän vuoti salaisen asiakirjan ulkomaille.

Moni on verrannut televisiotunnustuksia edesmenneen Mao Tsetungin kulttuurivallankumoukseen, jonka aikana miljoonia ihmisiä nöyryytettiin ja pakotettiin tunnustamaan porvariuden syntejä toreilla ja työpaikoilla. Monet myös hakattiin hengiltä.

Julkisen nöyryyttämisen televisioversio on propagandatyökalu. Puolueelle kiusallisia asioita kertovilta viedään uskottavuus leimaamalla heitä rikollisiksi tai seksimaanikoiksi. Tunnustuksilla pyritään myös muokkaamaan vallitsevaa totuutta toivottuun suuntaan.

Thaimaasta oudosti kadonnut kustantaja Gui pantiin selittämään, että hän on viranomaisten huostassa rattijuopumuskolarin tuomien tunnontuskien vuoksi. Yleinen käsitys kuitenkin on, että hänet siepattiin Thaimaasta kiinaan kuulusteltavaksi, koska hän julkaisee työkseen Kiinan johdon kannalta noloja kirjoja.

Dahlinin tapauksessa luotiin kuvaa, että Kiinan viimeaikainen lakimiesten ja -naisten pidätysaalto johtuu ulkomailta rahoitetun, valtion vastaisen rikollisliigan toiminnasta eikä siitä, että Kiina haluaa vaientaa ihmiset, jotka asettuvat viranomaisia vastaan lakiteitse. Ulkomaiset salaliitot ovat muutenkin yksi Kiinan propagandan perusteemoista.

Yhteistä tunnustuksille on, että harva uskoo niiden olevan totta. Useat ihmisoikeus- ja sananvapausjärjestöt sekä Yhdysvallat ovat todenneet, että tunnustukset vaikuttavat pakotetuilta.

Kiinan poliisi saa painostamalla tai kiduttamalla ihmisiä tunnustamaan lähes mitä tahansa. Esimerkiksi Gao on kertonut myöhemmin oikeudessa, että hän myönsi asiakirjavuodon suojellakseen poikaansa, joka uhattiin pidättää.

Maolaiset julkiset tunnustukset sekä valtion median käyttäminen osana puolueen, poliisin ja tuomioistuinten muodostamaa koneistoa eivät tuo uskottavuutta Xi Jinpingin väitteille, että Kiinaa halutaan hallita lain nojalla. Kiinassa laki on työkalu, jolla toisinajattelijoista leivotaan kansan silmissä rikollisia

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat