Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n itärannikko varautuu hurjaan lumimyrskyyn – ”On kansallinen häpeä, että olemme niin huonoja lumen suhteen”

Washingtonin pormestari nimittää viikonlopun yli jatkuvaa ”Snowzilla”-myrskyä ”hengenvaaralliseksi”.

Ulkomaat
 
Washingtonia koettelee voimakas lumimyrsky
Washingtonia koettelee voimakas lumimyrsky
Yhdysvaltalaismedia kutsuu itärannikon lumimyräkkää "hirviöksi". Washingtonin pormestari on nimittänyt sitä hengenvaaralliseksi. Kuva: Reuters.

Washington. ”Unohtakaa Isis. Maailman mahtavin kaupunki ei kestä lumen pöläystä.”

Näin kommentoi The Washington Post -lehden toimittaja Paula Dvorak sitä täydellistä liikennekaaosta, jonka lumi aiheuttaa Washingtonissa.

Perjantai-iltana Suomen aikaa Yhdysvaltain itärannikolla alkoi lumisade, jonka ennustettiin kiihtyvän myrskyksi ja kestävän sunnuntaiaamuun asti. Erityisen rankaksi sateen arvioidaan yltyvän lauantaiaamulla paikallista aikaa. Uutiskanava CNN:n mukaan ainakin kahdeksan ihmistä on jo kuollut lumimyräkän aiheuttamissa onnettomuuksissa.

Myrskyn alueella asuu ainakin 30 miljoonaa ihmistä.

Pelkästään Washingtonin ympäristöön on määrä sataa yli puoli metriä lunta, mikä tekisi myrskystä pahimman 20 vuoteen. Yksi meteorologi nimesi myrskyn ”Snowzillaksi” Godzilla-hirviön mukaan.

Poliitikot ja media olivat varoittaneet amerikkalaisia, että näiden pitää valmistautua pysymään seuraavat kaksi vuorokautta siellä, missä ovat. Washingtonin pormestari Muriel Bowser julisti Washingtoniin hätätilan, kutsui paikalle kansalliskaartin ja pyysi perjantaina iltapäivällä, että kaikki ihmiset menisivät kaduilta sisätiloihin.

”Emme ole nähneet tällaista sääennustetta 90 vuoteen”, Bowser sanoi The Washington Post -lehden mukaan.

Jopa presidentti Barack Obama peruutti perjantai-iltapäivän ohjelmansa lähestyvän lumimyrskyn takia. Hänen oli määrä jakaa Valkoisessa talossa mitaleita ansioituneille tiedemiehille, mutta seremonia siirrettiin hamaan tulevaisuuteen.

Koulut, liittovaltion rakennukset ja metro suljettiin, ja kuusi tuhatta lentoa New Yorkin, Washingtonin, Baltimoren ja Philadelphian kentille peruttiin. Myös Finnairin vuoro New Yorkiin lauantaina oli peruttu.

NHL:n perjantaiksi suunniteltu peli Washington Capitalsin ja Anaheim Ducksin välillä siirrettiin myöhemmäksi. Myrskyn takia siirrettiin myös kaksi NBA-peliä, yksi Washingtonissa ja toinen New Yorkissa.

Viranomaiset kehottivat kaikkia varaamaan ruokaa kolmeksi vuorokaudeksi. Torstaina ja perjantaiaamuna Washingtonin ruoka- ja viinikauppoihin olikin pitkät jonot. Kaupaksi menivät erityisesti lumilapiot, taskulamput ja alkoholi.

Suomalaisen näkökulmasta median suhtautuminen lumimyrskyyn lähenteli hysteriaa. ”Tämä on hirviö”, sanoi uutiskanava CNN:n uutisankkuri näyttäessään sääkartalta, miten myrsky lähestyi Washingtonia. Pormestari Bowser kutsui lumimyrskyä ”hengenvaaralliseksi”.

Energiayhtiö Pepco soitti kaikille asiakkailleen ja varoitti, että sähköt saattavat katketa, eikä niitä pidä alkaa korjata omatoimisesti. The Washington Post -lehti neuvoi, ettei auton tuulilasiin kannata kaataa kiehuvaa vettä, vaikka pyyhkimet olisivat jäätyneet kiinni.

Vielä perjantaina iltapäivällä lunta satoi Washingtonin esikaupungissa hiljalleen kuin minä tahansa talvipäivänä Helsingissä.

Washingtonissa ei kuitenkaan käytetä talvirenkaita, minkä takia autoilu lumessa on oikeasti vaarallista. Washingtonissa ei myöskään ole tarpeeksi aurauskalustoa rankan lumisateen jälkihoitoa varten, sillä yleensä kaupungissa on lunta korkeintaan pari viikkoa talvessa.

Keskiviikkona lunta tuli vain viitisen senttiä, mutta jo se riitti aiheuttamaan tuhat peltikolaria ja 8–9 tuntia kestäneen ruuhkan Washingtonia ympäröivälle kehätielle. Perjantaina kaupunkilaisia varoitettiin, ettei näiden pidä käyttää moottoritietä ollenkaan.

”On kansallinen häpeä ja nöyryytys, että olemme niin huonoja lumen kanssa. Käytämme ziljoonia dollareita salaisia iskuja tekeviin sotilaslennokkeihin ja hävittäjiin, mutta operaatiomme päämaja lamautuu yhdestä tuumasta valkoista hilettä”, The Washington Post -lehden toimittaja Dvorak kirjoitti.

Olisiko tässä markkinarako suomalaiselle ”snowhowlle” (lumiopille)? Ulkomaalaiset ovat jo käyneet katsomassa, miten Helsingin lentokenttä toimii talvella. Seuraavaksi washingtonilaisia kannattaisi opettaa käyttämään talvirenkaita.

JONATHAN ERNST / Reuters
Metron matkustajat ottivat kuvia lumen peittämästä Potomac-joen ylittävästä sillasta Washingtonissa perjantaina.
Metron matkustajat ottivat kuvia lumen peittämästä Potomac-joen ylittävästä sillasta Washingtonissa perjantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat