Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avaruuslentoyhtiön kantoraketti laskeutui jälleen ehjänä maahan

Viimeaikaiset avaruuslentoyhtiöiden onnistumiset osoittavat, että avaruusmatkailun kustannuksia voidaan tulevaisuudessa pienentää ja raketeista tehdä lentokoneiden tapaan uudelleen käytettäviä.

Ulkomaat
 
Blue Origin
Kantoraketti New Shepard onnistui perjantaina lentämään jälleen yli sadan kilometrin korkeuteen ja palaamaan ehjänä takaisin.
Kantoraketti New Shepard onnistui perjantaina lentämään jälleen yli sadan kilometrin korkeuteen ja palaamaan ehjänä takaisin. Kuva: Blue Origin

Amerikkalaisen avaruuslentoyhtiö Blue Originin kantoraketti New Shepard onnistui perjantaina lentämään jälleen yli sadan kilometrin korkeuteen ja palaamaan ehjänä takaisin lähtöpaikalleen Van Hornin kaupungissa Yhdysvaltain Teksasissa.

Raketti teki saman tempun myös viime marraskuussa. Perjantainen lento osoittaa Blue Originin mukaan, että raketista on onnistuttu kehittämään uudelleen käytettävä.

Blue Originin perustaja, verkkokauppajätti Amazonin toimitusjohtaja Jeff Bezos kertoi onnistuneesta lennosta perjantaina blogikirjoituksessaan. Etukäteen salassa pidetystä lennosta julkaistiin myös video. Bezosin mukaan kantoraketti laskeutui maahan ”hellävaraisesti”.

Myös Blue Originin kilpailijayhtiö, amerikkalaisen insinöörin Elon Muskin perustama SpaceX onnistui viime joulukuussa ensimmäistä kertaa palauttamaan kantorakettinsa hallitusti maahan uudelleenkäyttöä varten.

Viimeaikaiset onnistumiset osoittavat, että avaruusmatkailun kustannuksia voidaan tulevaisuudessa pienentää ja raketeista tehdä lentokoneiden tapaan uudelleen käytettäviä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Bezos kuvaili marraskuussa yhtiönsä saavutusta mullistavaksi. Bezosin mukaan rakettilentojen kehitys vie Blue Originia lähemmäs yhtiön visiota siitä, että ihmiset voisivat tulevaisuudessa asua ja työskennellä avaruudessa.

Aalto-yliopiston avaruustekniikan professori Jaan Praks arvioi aiemmin tammikuussa HS:lle, että avaruusliiketoiminnassa on meneillään uusi buumi.

Sekä uudelleen käytettävät raketit että yleinen elektroniikan kehitys ajavat avaruusliiketoiminnan hintaa alas. Tämä taas tarkoittaa, että yhteen kantorakettiin mahtuu entistä enemmän satelliitteja ja yksittäisen satelliitin laukaisun hinta laskee.

”Avaruustekniikka on saavuttanut kehitysvaiheen, jossa investointikustannusten pieneneminen mahdollistaa yhä enemmän kestäviä kaupallisia ratkaisuja”, Praks totesi.

”Kaupalliset toimijat lähtevät avaruuteen. Ja sieltä tulee yhä enemmän uusia palveluja meille kaikille.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat