Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saudi-Arabia ja Iran nahistelivat – hyytävä kohtaaminen Davosissa

”Se oli kuin kuurojen vuoropuhelua”, kuvasi paikalla ollut kohtaamista Syyrian rauhanneuvottelujen kynnyksellä

Ulkomaat
 
Raheb Homavandi / Tima
Saudi-Arabian ja Iranin välit tulehtuivat alkuvuodesta, kun Saudi-Arabia teloitti shiialaisen toisinajattelijan Nimr al-Nimrin. Teheranissa naiset osoittivat mieltään teloitusta vastaan tammikuun alussa.
Saudi-Arabian ja Iranin välit tulehtuivat alkuvuodesta, kun Saudi-Arabia teloitti shiialaisen toisinajattelijan Nimr al-Nimrin. Teheranissa naiset osoittivat mieltään teloitusta vastaan tammikuun alussa. Kuva: Raheb Homavandi / Tima

Saudi-Arabian ja Iranin edustajilla oli hyytävä kohtaaminen suljettujen ovien takana Sveitsin Davosissa, uutistoimisto Reuters paljasti lauantaina.

Sanallinen yhteenotto saudiprinssi Turki al-Faisalin ja Iranin ulkoministerin Javad Zarifin välillä Syyrian rauhanneuvotteluiden kynnyksellä alleviivasi sitä, kuinka kaukana toisistaan alueelliset avainpelurit ovat monista kysymyksistä.

Osapuolten on määrä osallistua maanantaina rauhanneuvotteluihin, joissa yritetään ratkaista Syyrian sotaa. Persianlahden vastakkaisilla rannoilla sijaitsevat maat ovat alueellisia kilpailijoita ja käyvät välillisesti sotaa toisiaan vastaan Syyriassa, Jemenissä ja Irakissa.

Alkuvuodesta Saudi-Arabia katkaisi diplomaattisuhteet Iraniin. Välit tulehtuivat sen jälkeen kun Saudi-Arabian lähetystöihin oli hyökätty Iranissa. Tätä ennen Saudi-Arabia oli teloittanut tunnetun shiialaisen toisinajattelijan, Iranissa suositun Nimr al-Nimrin.

”Se oli kuin kuurojen vuoropuhelua”, kuvaili nimettömänä pysytellyt kutsuvieras suljettujen ovien takana pidettyä kokousta.

Keskiviikkona pidetyssä tilaisuudessa oli Saudi-Arabian ja Iranin edustajien lisäksi paikalla YK:n Syyrian erikoislähettiläs Staffan de Mistura, YK:n pääsihteeri Kofi Annan, Arabiliiton entinen johtaja Amr Moussa sekä useita eurooppalaisia huippupoliitikoita.

Ulkoministeri Zarif sanoi tapaamisessa Iranin kannattavan Syyrian sodan poliittista ratkaisua. Iran otettiin mukaan rauhanneuvotteluihin vasta viime vuonna vuosia jatkuneen hyljinnän jälkeen.

Nimeämättä ketään Zarif näpäytti Saudi-Arabiaa tuomitsemalla valtiot, jotka lietsovat sunnien ja shiiojen vastakkainasettelua Lähi-idässä.

Saudiprinssi sivalsi takaisin ja syytti Irania Syyrian sodan pahentamisesta siteeraamalla arabisanalaskua – ”pidän siitä, mitä sanot, mutta kun katson mitä teet, ihmettelen”.

Prinssi Turki syytti Irania kymmenentuhannen sotilaan lähettämisestä Syyriaan presidentti Bashar al-Assadin tueksi. Hän kuvaili Syyrian presidenttiä ”terroristiksi, joka tappaa omaa kansaansa” ja joka ei pysy vallassa ilman Irania.

Prinssin huomautukset olivat olleet niin kärkeviä, että jotkut tilaisuudessa järkyttyivät niistä.

Iranin ulkoministeri ei vastannut saudiprinssin väitteeseen.

Diplomaatti Lähi-idästä sanoi Reutersille, että Iran on lähettänyt Syyriaan noin kaksituhatta sotilasta, mutta tuhansia shiialaisia vapaaehtoisia on saapunut Pakistanista, Afganistanista ja Irakista. Heistä monet ovat saaneet sotilaskoulutusta Iranissa.

Kitkerän sananvaihdon jälkeen jälkeen YK-lähettiläs de Mistura oli harmitellut sitä, että Syyria-neuvotteluja on käyty jo kolmen vuoden ajan ilman edistystä, yksi osallistujista kertoi.

Hänen mukaansa paikalla olleet eurooppalaiset puhuivat lähinnä humanitaarisesta tilanteesta ja pakolaiskriisistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat