Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japanin valtio maksaa treffipalveluita, jotta ikääntyvä maa saisi vauvoja

Japanissa ei synny montaa vauvaa ilman avioliittoa. Siksi valtio on alkanut tukea julkisia treffipalveluja.

Ulkomaat
 
Issei Kato / Reuters
Vanhukset voimistelivat puisilla käsipainoilla Tokiossa Japanin vanhusten kunnioittamisen päivänä syyskuussa 2015.
Vanhukset voimistelivat puisilla käsipainoilla Tokiossa Japanin vanhusten kunnioittamisen päivänä syyskuussa 2015. Kuva: Issei Kato / Reuters
Fakta

Väki vähenee vuosien mittaan

 Japanissa on noin 127 miljoonaa asukasta. Jos syntyvyys pysyy nykyisellään, heitä on 50 vuoden päästä enää 80 miljoonaa ja sadan vuoden päästä 40 miljoonaa.

 Japanin naiset synnyttävät elinaikanaan keskimäärin noin 1,4 lasta. Jotta väestö pysyisi samankokoisena pelkän syntyvyyden turvin, luvun pitäisi olla noin 2,1.

 Suomessa luku oli toissa vuonna noin 1,7. Japanissa syntyy lapsia väkilukuun suhteutettuna kuitenkin enemmän kuin Helsingissä, jossa naiset tekevät keskimäärin runsaat 1,3 lasta.

Peking

Japanin Fukuin prefektuuri ylläpitää treffipalvelua. Antamalla omat tietonsa välittäjälle voi saada tapaamisen valikoidun kumppanin kanssa.

Palvelun verkkosivulla myös mainostetaan tilaisuuksia, joissa naiset saavat vinkkejä aviomiehen hankintaan tai joissa miehet ja naiset voivat tavata toisiaan ryhmässä.

Yhden illan seikkailuja sieltä ei ole tarkoitus hakea. Palvelun nimessä on sana konkatsu. Sosiologi Masahiro Yamadan ja toimittaja Toko Shirakawan vuonna 2008 lanseeraama uudissana tarkoittaa aktiivista aviopuolison etsintää.

Japanissa alkaa olla yleistä, että aluehallinnot käyttävät verorahoja kansalaisten naittamiseen. Fukui on yksi edelläkävijöistä, se on tarjonnut konkatsupalvelua jo yli viisi vuotta. Vastaavia palveluja on ainakin 23:lla Japanin 47 prefektuurista, selvitti sanomalehti Asahi elokuussa.

Konkatsua tarvitaan kipeästi, koska Japanin väestö on maailman vanhinta. Yli neljännes japanilaisista on yli 65-vuotiaita. Heitä on vuosi vuodelta enemmän, ja heitä elättämässä on työikäisiä yhä vähemmän. Tilanne on huomattavasti vakavampi kuin Euroopassa, jossa ikääntymistä pidetään yhtenä suurimmista ongelmista.

Japanin hallitus panostaa syntyvyyden lisäämiseen, koska muita realistisia keinoja sillä ei ole. Vanhusten elinikää ei voi lyhentää, eikä Japani halua lisätä maahanmuuttoa, varsinkaan nykyisen, kansallismielisen pääministerin Shinzo Aben hallituskaudella.

Viime vuonna Japanin hallitus ilmoitti, että valtio alkaa tukea alue- ja paikallishallintojen treffipalveluja. Samalla hallitus listasi joukon muita keinoja käynnistellä vauvabuumia. Miehiä luvattiin kannustaa pitämään isyys- ja vanhempainvapaita, äideiksi aikovien syrjintään työelämässä aiotaan puuttua, ja lasten olisi olisi tarkoitus päästä päivähoitoon hieman helpommin.

Japanissa naiset synnyttävät elinaikanaan keskimäärin vain noin 1,4 lasta. Luvun pitäisi olla noin 2,1, jotta väestö pysyisi saman kokoisena. Japanin tilanne on paljon heikompi kuin Suomessa, jossa luku on hieman yli 1,7. Helsingin naisille lapsia syntyy vähemmän kuin japanilaissisarilleen, mutta luku ei ole suoranaisesti vertailukelpoinen Japanin luvun kanssa, koska Helsinki ei ole kokonainen valtio.

Japanissa pitäisi väestötilanteen korjaamiseksi aivan ensiksi saada ihmisiä naimisiin. Muuten vauvoja ei tule.

”Suunnilleen 1970-luvun puoliväliin saakka ihmisillä oli tapana avioitua. Ja kun he avioituivat, he tekivät lapsia”, sanoo väestökysymyksiin erikoistunut taloustieteen professori Noriko Tsuya puhelimitse työhuoneeltaan Keio-yliopistosta Tokiosta.

Siihen aikaan avioliitto ei ollut valintakysymys, vaan etenkin naisille se oli sekä toimeentulon kannalta että yhteiskunnan silmissä pakko. Naimatonta yli 30-vuotiasta pidettiin viallisena.

Asenteet ovat muuttuneet. Nyky-Japanissa nainen voi käydä töissä, eikä hänen ole pakko mennä naimisiin. Mutta vanha aasialainen avioliittokäsitys ei ole muuttunut.

”Jos ei mennä naimisiin, ei tehdä lapsia”, Tsuya sanoo.

Japanissa viime vuonna syntyneistä vain kaksi prosenttia syntyi avioliiton ulkopuolella. Ero on huikea esimerkiksi Suomeen, jossa luku ylitti 40 prosenttia jo toistakymmentä vuotta sitten.

Perinteisenä pysynyt avioliitto ei ole nykyaikana kovin houkutteleva. Esimerkiksi sukupuolten työnjako avioliitossa on paljolti entisensä. Vaimon tehtävä on hoitaa kodin ylläpito sekä lasten kasvatus ja koulutus. Työelämään ei riitä paljoa panoksia, jos on japanilainen perheenäiti.

”Kun nainen menee naimisiin, hänen odotetaan tekevän kaikki. Eikä niin kovin moni nainen ole supernainen”, Tsuya sanoo. ”Joten monet päättävät olla menemättä naimisiin tai epäröivät naimisiin menoa, kunnes on liian myöhäistä saada lapsia.”

Miehen tehtävä taas on turvata perheen toimeentulo, mutta etenkin nuorilla pätkätyöt ovat yleistyneet.

”Sillä on todella negatiivinen vaikutus miesten todennäköisyyteen avioitua.”

Japanissa syntyvyys on pudonnut niin alas, että Tsuyan mukaan on äärimmäisen vaikea saada se enää palautettua tasolle, jossa väestö pysyisi samansuuruisena.

”En tiedä yhtäkään maata, joka olisi onnistunut siinä.”

Väestörakenteen muutosta on yritetty hillitä 1990-luvulta asti, eikä Tsuya usko, että tilanne olennaisesti paranee.

”En haluaisi vähätellä hallituksen intoa, halua ja ponnisteluja, mutta nähtävissä olevat tulokset ovat hyvin rajallisia, jos niitä on lainkaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat