Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysely: Nolla prosenttia islantilais­nuorista uskoo Jumalan luoneen maan

Alle puolet islantilaisista kertoo enää olevansa uskovaisia. Tuore kyselytutkimus viittaa Islannin ateistiliiton mukaan siihen, että evankelis-luterilaisen kirkon vaikutusvalta on heikkenemässä saarella.

Ulkomaat
 
Terhi Ylimäinen
Hallgrímurin kirkko hallitsee kaupunkinäkymää Reykjavíkin keskustassa Islannissa.
Hallgrímurin kirkko hallitsee kaupunkinäkymää Reykjavíkin keskustassa Islannissa. Kuva: Terhi Ylimäinen

Nuoret islantilaiset eivät usko, että Jumala on luonut maailman. Tuore Islannissa tehty selvitys kertoo, että kukaan kyselyyn vastanneista alle 25-vuotiaista ei pidä Jumalaa selityksenä maailman synnylle.

93,9 prosenttia kyselytutkimukseen vastanneista nuorista uskoo, että maailma syntyi alkuräjähdyksestä, ja 6,1 prosenttia ei joko osaa sanoa tai uskoo johonkin muuhun selitykseen kuin Jumalaan tai tieteeseen. Yli 40 prosenttia nuorista islantilaisista kertoo olevansa ateisteja.

Teologian ja uskontotieteiden laitoksen professori Solveig Anna Boasdottir Islannin yliopistosta kuitenkin muistuttaa, että noin 40 prosenttia nuorista islantilaisista pitää itseään kristittyinä.

”Sekä nuoret että vanhat ovat omaksuneet laajasti tieteellisiä teorioita. Se ei silti välttämättä vaikuta siihen, uskovatko ihmiset Jumalaan”, hän kommentoi Washington Postille.

Islantilaisten ateistien Siðmennt-liiton viime marraskuussa teettämän kyselyn mukaan alle puolet kaiken ikäisistä islantilaisista kertoo enää olevansa uskovaisia. Luku on kaikkien aikojen pienin Islannissa. Washington Postin mukaan 20 vuotta sitten Jumalaan uskoi 99 prosenttia islantilaisista.

”Maallistuminen on tapahtunut todella nopeasti, etenkin nuorten keskuudessa”, Siðmennt-liiton johtaja Bjarni Jonsson arvioi.

Hänen mukaansa muutos johtuu esimerkiksi koulutustason noususta ja suvaitsevaisuuden lisääntymisestä.

Professori Boasdottir kertoo, että islantilaiset papit ovat käyneet Facebookissa vilkasta keskustelua kyselystä.

”He eivät ole yllättyneitä eivätkä järkyttyneitä tuloksista. Heistä Jumalaan uskomisen ja tieteellisten teorioiden hyväksymisen välillä ei tarvitse olla ristiriitaa”, Boasdottir sanoo.

40 prosenttia islantilaisista on kyselyn mukaan sitä mieltä, että perimmäisten kysymysten analysoimiseen tulisi käyttää sekä uskontoa että tiedettä.

Kysely voikin Boasdottirin mielestä maallistumisen sijaan kertoa siitä, että tieteen rooli kristinuskossa kasvaa Islannissa. Ateistiliiton Jonsson puolestaan arvioi kyselyn perusteella, että evankelis-luterilaisen kirkon vaikutusvalta on heikkenemässä saarella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat