Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Maailmassa on valmistettu niin paljon muovia, että koko maapallon voisi kääriä kelmuun

Muovi on levinnyt syvälle merenpohjaan, kaukaisille saarille ja jopa napaseuduille.

Ulkomaat
 
KHURAM PARVEZ / Reuters
Lapset etsivät kierrätettävää muovia kanaalista Peshawarin kaupungissa Pakistanissa tammikuussa. Muovia tuotetaan maailmassa vuosittain tuoreen tutkimuksen mukaan yli 300 miljoonaa tonnia.
Lapset etsivät kierrätettävää muovia kanaalista Peshawarin kaupungissa Pakistanissa tammikuussa. Muovia tuotetaan maailmassa vuosittain tuoreen tutkimuksen mukaan yli 300 miljoonaa tonnia. Kuva: KHURAM PARVEZ / Reuters

Ihmiset ovat valmistaneet toisen maailmansodan jälkeen niin paljon muovia, että määrällä voisi kääriä koko maapallon muovikelmuun, kertoo tuore tutkimus. Asiasta uutisoi brittilehti Guardian.

Anthropocene-julkaisussa julkaistu tutkimus arvioi, että muovijäte ulottuu nyt jokaiseen maailman kolkkaan. Muovi on levinnyt syvälle merenpohjaan, kaukaisille saarille ja jopa napaseuduille.

Tutkimusta johtanut professori Jan Zalasiewicz Leicesterin yliopistosta kertoo Guardianille, että tulokset tulivat täytenä yllätyksenä.

”Tiesimme kyllä, että ihmiset ovat valmistaneet kasvavissa määrin erilaisia muoveja 70 viime vuoden aikana, mutta meillä ei ollut aavistustakaan siitä, miten laajalle muovijäte on levinnyt”, Zalasiewicz toteaa.

Muovia valmistetaan tutkimuksen mukaan vuosittain yli 300 miljoonaa tonnia. Toisen maailmansodan jälkeen muovia on valmistettu yhteensä noin 5 miljardia tonnia.

Muovin määrä vaikuttaa maapalloon tutkijoiden mielestä paljon enemmän kuin on ajateltu. Esimerkiksi monen kalalajin elimistössä on muovia, koska kalat luulevat muovia ravinnoksi.

”Muovi on hiljalleen peittämässä koko maapallon”, Zalasiexicz ennustaa. Muovi hajoaa hitaasti, joten tutkijoiden mukaan ongelma on erittäin pitkäaikainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat