Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanskalaisministerit maanantaina europarlamentin grillattaviksi suurta huomiota herättäneistä pakolaislaeista

Ulkomaat
 
Asger Ladefoged / Scanpix
Joukko pakolaisia tutki lähtevien junien aikatauluja Kööpenhaminan rautatieasemalla viime marraskuussa.
Joukko pakolaisia tutki lähtevien junien aikatauluja Kööpenhaminan rautatieasemalla viime marraskuussa. Kuva: Asger Ladefoged / Scanpix

Tukholma. Euroopan parlamentti kuulee maanantaina Tanskaa sen suurta huomiota herättäneistä pakolaislakien tiukennuksista. Kansalaisvapauksia ja sisä- ja oikeusasioita käsittelevän valiokunnan grillattavaksi lähtevät Tanskasta integraatioministeri Inger Støjberg ja ulkoministeri Kristian Jensen. Parlamentti päätti Tanskan kuulemisesta viime viikolla.

Ministerit saavat selittää muun muassa lakialoitetta, joka antaisi viranomaisille mahdollisuuden takavarikoida turvapaikanhakijoiden omaisuutta näiden toimeentulon rahoittamiseksi Tanskassa. Lakialoite on herättänyt laajaa arvostelua niin Tanskassa kuin ulkomailla, ja sitä on verrattu muun muassa natsi-Saksan toimintaan.

Hallituksen esityksen mukaan viranomaiset voisivat takavarikoida turvapaikanhakijoilta yli 10 000 kruunun eli 1 340 euron käteisvarat ja esineet, joiden arvo on yli 10 000 kruunua. Laki ei kuitenkaan lopullisessa muodossaan koskisi vihkisormuksia tai muita esineitä, joilla on vahva tunnearvo.

Liberaalipuolueen vähemmistöhallitus on saanut koottua parlamentin enemmistön lakiehdotuksensa taakse, ja siitä on määrä äänestää tiistaina. EU-kuuleminen ei sinällään voi pysäyttää lakia.

”Hallitus panee painoa sille, että Euroopan parlamentti saa oikean käsityksen uusista tanskalaisista laeista. Kenenkään intresseissä ei ole, että myytit laista saavat kukkia”, kirjoitti ulkoministeri Kristian Jensen tiedotteessa.

Huomiota herättäneen omaisuuslain lisäksi Tanska haluaa muun muassa vaikeuttaa perheenyhdistämisiä. Tilapäisen suojan tarpeen perusteella oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat saavat vastedes odottaa mahdollisuutta perheenyhdistämiseen kolme vuotta nykyisen vuoden sijaan. Pysyvän oleskeluluvan saamista vaikeutetaan, ja turvapaikanhakijoille myönnettäviä tukia leikataan edelleen kymmenen prosenttia.

Muun muassa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja Amnesty International ovat arvostelleet kovasanaisesti Tanskan uusia lakeja. Amnesty kiinnittää huomiota myös perheenyhdistämistä koskeviin tiukennuksiin.

”On yksinkertaisesti julmaa pakottaa konflikteja pakenevat ihmiset tekemään mahdoton valinta: joko he ottavat lapset ja muut rakkaimpansa mukaan vaaralliselle, jopa kuolemaksi olevalle matkalle tai sitten he jättävät heidät kotiin ja kohtaavat pitkittyneen eron samaan aikaan kun perheenjäsenet kärsivät yhä sodan kauhuista”, sanoo Amnestyn Euroopan ja Keski-Aasian varajohtaja Gauri van Gulik tiedotteessa.

Tanskassa Euroopan parlamentin kuuleminen on aiheuttanut nyt myös sisäpoliittista nokittelua. Ulkoministeri Kristian Jensen syyttää TV2:n haastattelussa tanskalaisia europarlamentaarikkoja siitä, että he ovat avoimen vastustuksensa vuoksi vastuussa Tanskan kansainvälisesti saamasta huonosta julkisuudesta.

Jensenin lausunto herätti Tankassa huomiota.

”Pötyä. Eivät europarlamentaarikot kirjoita kansainvälisen median otsikoita. Hallitus on tehnyt työnsä aivan itse”, sanoo oppositiossa istuvaa Radikale Venstre -puoluetta edustava europarlamentaarikko Morten Helveg Petersen DR:lle.

Tanskan omaisuuslaki ei ole ainoa laatuaan. Myös Sveitsissä on käytössä samantyyppinen käytäntö. Mediatietojen mukaan myös osassa Saksan osavaltioita tulijoiden omaisuutta on alettu takavarikoida.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat