Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kapinallinen karjankasvattaja repi laidunsopimuksen – miesjoukko jatkaa valtausta Oregonissa

Kuvernööri patistaa FBI:ta tekemään lopun karjakapinallisten valtauksesta.

Ulkomaat
 
JIM URQUHART / Reuters
Ammon Bundy (kesk.) puhui tiedotusvälineille Malheurin luonnonsuojelualueella Oregonissa tammikuun alussa.
Ammon Bundy (kesk.) puhui tiedotusvälineille Malheurin luonnonsuojelualueella Oregonissa tammikuun alussa. Kuva: JIM URQUHART / Reuters

Yhdysvaltain Oregonissa aseistautunut miesjoukko on pitänyt jo kolmisen viikkoa vallassaan Malheurin luonnonsuojelualueen tiloja, kertoo uutistoimisto AP. Kiistaa käydään karjan laiduntamisoikeuksista. Valtaajat ovat tyytymättömiä liittovaltion maankäyttöpolitiikkaan.

Valtaajien miehitysalueella lauantaina järjestämässä tilaisuudessa New Mexicosta kotoisin oleva karjatilallinen Adrian Sewell hylkäsi laidunsopimuksensa liittovaltion kanssa. Paikalla oli 120 henkeä.

Valtaus alkoi 2. tammikuuta. Joukkoa johtava Ammon Bundy sanoo, ettei liittovaltiolla ole valtuuksia tehdä laidunsopimuksia karjankasvattajien kanssa. Kiistan taustalla on se, että valtio omistaa seudulla laajoja alueita ja tilalliset haluavat käyttää niitä laiduntamiseen.

Luonnonsuojelualueella karjan laidunnus vaarantaa asiantuntijoiden mukaan alueen eläinkannan, mutta tilalliset haluavat päästää karjansa sinne laiduntamaan.

Pieni joukko valtauksen vastustajia kävi lauantaina paikalla osoittamassa mieltään, AP kertoo. Biologisen monimuotoisuuden keskuksen johtaja Kieran Suckling varoitti, että asejoukko haluaa laajentaa valloituksiaan. Idaholainen Katie Fite arvosteli vaarana olevan, että valtaajien esimerkki yllyttää vastaavanlaisiin julkisten maiden valtauksiin muualla.

Liittovaltion viranomaiset ovat yrittäneet ratkaista valtauskiistaa, mutta toistaiseksi he ovat välttäneet kovia otteita.

Valtaajien johtaja Bundy tapasi perjantaina liittovaltion poliisin FBI:n edustajan Burnsin lentokentällä. AP:n mukaan Bundy kuitenkin lähti pois, koska liittovaltion poliisi ei suostunut keskustelemaan tiedotusvälineiden edessä.

Oregonin osavaltion viranomaiset lisäävät painetta liittovaltiota kohtaan, jotta tämä ryhtyisi toimiin miehityksen ratkaisemiseksi. FBI on ilmoittanut tavoittelevansa rauhanomaista ratkaisua.

Oregonin kuvernööri Kate Brown puolestaan on patistanut FBI:ta tekemään lopun Malheurin luonnonsuojelualueen laittomasta valtauksesta niin turvallisesti ja nopeasti kuin mahdollista. Brown on sanonut olevansa vihainen, koska liittovaltion viranomaiset eivät ole hoitaneet ongelmaa. Ammon Bundyn mielestä taas Brownin kommentit kertovat, miten tietämättömiä jotkut tehtäväänsä valitut päättäjät ovat.

Paikallisten asukkaiden kokoontumissa Bundya joukkoineen on kehotettu poistumaan. Bundy puolestaan on sanonut uskovansa, että paikalliset arvostavat hänen joukkonsa työtä. AP:n mukaan Bundy arvostelee, että liittovaltio on muuttanut laiduntamisen oikeudesta etuoikeudeksi.

Bundyn mukaan valtaajat haluavat varmistaa, että laiduntaminen säilyy oikeutena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat