Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Portugalin presidentiksi valittiin suosittu tv-kommentaattori Rebelo de Sousa

Keskustaoikeiston ehdokas sai noin 52 prosentin kannatuksen jo vaalien ensimmäisellä kierroksella

Ulkomaat
 
HUGO CORREIA / REUTERS
Marcelo Rebelo de Sousa puhui toimittajille vaalivoittonsa varmistuttua Lissabonissa sunnuntai-iltana.
Marcelo Rebelo de Sousa puhui toimittajille vaalivoittonsa varmistuttua Lissabonissa sunnuntai-iltana. Kuva: HUGO CORREIA / REUTERS

Portugalin presidentiksi on valittu oikeustieteen professori ja suosittu tv-kommentaattori Marcelo Rebelo de Sousa, 67. Hän sai noin 52 prosentin kannatuksen jo vaalien ensimmäisellä kierroksella sunnuntaina.

Kakkoseksi sijoittunut sitoutumaton vasemmistoehdokas António Sampaio da Nóvoa kokosi noin 22,9 prosenttia äänistä.

”Haluan palauttaa kansallisen yhtenäisyyden”, Rebelo de Sousa sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Hän oli keskustaoikeiston ehdokas mutta on pyrkinyt esittämään itsensä puolueettomana ja luvannut tukensa Portugalin vasemmistolaiselle vähemmistöhallitukselle.

Rebelo de Sousa on rakentanut suosionsa pohjan vuosikymmenien kuluessa mediavaikuttajana ja tv-julkkiksena. Hän on ollut mukana Portugalin politiikassa ja mediassa nuoresta pitäen.

Parikymppisenä hän oli mukana perustamassa viikkolehteä sekä Portugalin keskusta-oikeistolaista sosiaalidemokraattista puoluetta.

Vuosituhannen alussa hän aloitti tv:ssä politiikan kommentoijana saavuttaen terävien analyysiensä johdosta laajan kansansuosion.

”Ihmiset rakastavat Marceloa, koska hän on viihdyttävä”, sanoi elämäkerran kirjoittaja Vítor Matos.

Presidentin valtaoikeudet ovat Portugalissa pääosin seremonialliset, mutta presidentillä on päätäntävaltaa hallituskoalition muodostamisessa sekä valta hajottaa parlamentti kriisin keskellä.

Portugalin presidentinvaalit kiinnostivat Euroopan unionia, koska Portugali on yhä toipumassa talouskriisistä, josta selviämiseen se sai EU:lta 78 miljardin euron apupaketin 2011.

Lokakuussa pidettyjen parlamenttivaalien jälkeen kymmenen miljoonan asukkaan Portugalia on johtanut vasemmistolainen vähemmistöhallitus. Pääministeri António Costa on luvannut maltillista politiikkaa, joka kunnioittaa EU:n edellyttämiä budjettisitoumuksia.

Hallitus on kuitenkin riippuvainen parlamentin kommunisteista ja vihreistä, jotka suhtautuvat kriittisesti EU:n budjettisääntöihin sekä Portugalin Nato-jäsenyyteen.

Kymmenen viime vuotta Portugalin presidenttinä on ollut konservatiivi Aníbal Cavaco Silva. Hän on ollut haluton tukemaan syksyllä valittua vasemmistohallitusta.

Rebelo de Sousa on puolestaan sanonut tekevänsä kaikkensa turvatakseen hallituksen vakauden.

”Hän on konsensukseen pyrkivä ja maltillinen ehdokas, joka saa ääniä vasemmalta ja oikealta”, sanoi politiikan tutkija Jose Antonia Passos Palmeira AFP:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat