Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varapresidentti Joe Biden: USA valmis sotimaan Isisiä vastaan

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija, kapteeni Antti Paronen uskoo, että maaoperaation aloittaminen Isisiä vastaan Irakissa jo tämän vuoden puolella saattaisi olla mahdollista

Ulkomaat
 
ABDELRAHMIN ISMAIL / Reuters
Terroristijärjestö Isisiä paenneet syyrialaislapset odottivat pääsevänsä Turkin puolelle lauantaina.
Terroristijärjestö Isisiä paenneet syyrialaislapset odottivat pääsevänsä Turkin puolelle lauantaina. Kuva: ABDELRAHMIN ISMAIL / Reuters

Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden mainitsi lauantaina, että Yhdysvallat voisi nujertaa äärijärjestö Isisin sotilaallisella operaatiolla, jos poliittista ratkaisua ei löydy.

”Emme ole [poliittisen ratkaisun suhteen] optimistisia emmekä pessimistisiä. Olemme määrätietoisia. Mutta jos se ei onnistu, olemme valmiita sotilaalliseen ratkaisuun ja Daeshin nujertamiseen”, Biden sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan Turkissa.

Bidenin puheen jälkeen Valkoinen talo kiirehti painottamaan, että varapresidentti viittasi jo käynnissä oleviin Isisin-vastaisiin sotilasoperaatioihin. Yhdysvallat on nyt hyökännyt Isisiä vastaan lähes pelkästään ilmaiskuin, mutta kommentti herätti taas spekulaatiota maahyökkäyksestä Isisiä vastaan.

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen uskoo, että hyökkäys voi tulla kyseeseen vasta marraskuisten Yhdysvaltain presidentinvaalien jälkeen. Maaoperaation aloittaminen jo tämän vuoden puolella saattaisi kuitenkin olla mahdollista.

”Kuka tahansa vaalien kärkiehdokkaista Bernie Sandersia lukuun ottamatta on sitä mieltä, että Yhdysvaltojen on otettava aktiivisempi ulkopoliittinen rooli. Jos esimerkiksi [ Hillary ] Clinton on tuleva presidentti – [ Donald ] Trumpista puhumattakaan – on odotettavissa, että asevoimat alkavat aktiivisemmin tehdä jotakin”, Paronen arvioi.

Hän lisää, että kyse on maaoperaatioista Irakissa, ei Syyriassa. ”Yhdysvaltalaisetkaan eivät halua suututtaa venäläisiä.”

Isisin-vastainen maahyökkäys on saanut kannatusta. Uutiskanava CNN:n joulukuussa teettämän kyselyn mukaan enemmistö eli 53 prosenttia amerikkalaisista halusi ensi kertaa, että Yhdysvallat lähettäisi maajoukkoja Irakiin tai Syyriaan taistelemaan Isisiä vastaan. Kuukautta aiemmassa kyselyssä 76 prosenttia amerikkalaisista vastusti maaoperaatioita.

CNN:n kyselyssä 68 prosenttia oli tyytymättömiä presidentti Barack Obaman tapaan kitkeä terrorismia, ja heidän mukaansa Yhdysvallat ei ole ollut riittävän aggressiivinen.

Obaman toimettomuus voi Parosen mukaan johtua siitä, että hän yrittää välttää epäonnistumisia parhaansa mukaan. Obama kantaa harteillaan George W. Bushin raskasta taakkaa.

”Lisäksi ilmaoperaatiot ovat purreet Irakissa, ja Irakin asevoimat ovat hiljalleen alkaneet saada omasta taistelukyvystään kiinni”, Paronen sanoo. ”Kolikon kääntöpuoli on sitten se, että Yhdysvallat ei ole vielä ollut niin halukas lähettämään omia joukkojaan Irakiin.”

Obama perusteli joulukuussa haluttomuuttaan maaoperaatioihin sillä, että joukkojen lähettäminen olisi juuri sitä, mitä Isis haluaa. Parosen mukaan se pitää osin paikkaansa. ”Isishän rakentaa propagandistisen narratiivinsa siten, että he tekevät paljon väkivallantekoja ärsyttääkseen länsimaiset, heidän mielestään vääräuskoiset asevoimat, tulemaan alueelle”, Paronen sanoo.

Siten Isis voi lietsoa konfliktia yhä enemmän maailmojen väliseksi sodaksi. ”Vaikka se kuulostaa meille älyttömältä, se on Isisille ihan tosiasiallinen tavoite, että he pystyisivät saamaan tällaisen sekasorron aikaan.”

Isisin hallitsemien alueiden uudelleen valtaaminen vaatisi Parosen mukaan nopeita operaatioita. ”Mitä kauemmin Isis pystyy elämään tietyllä alueella, sitä toimintakykyisempi siitä tulee myös ulkomaan operoinnissa eli terrori-iskujen suhteen Lähi-Idässä ja Euroopassa.”

Muun muassa republikaanipoliitikko John McCain on puhunut noin 10 000 sotilaan joukosta. Parosen mielestä puhutaan pikemminkin useista kymmenistä tuhansista sotilaista.

Parosen mukaan on selvää, että Yhdysvaltain armeija pystyy halutessaan nujertamaan Isisin.

Thaier Al-Sudani / Reuters
Yhdysvallat teki Isisin-vastaisen ilmaiskun Tikritin kaupungissa Irakissa viime maaliskuussa.
Yhdysvallat teki Isisin-vastaisen ilmaiskun Tikritin kaupungissa Irakissa viime maaliskuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat