Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä pysäytti turvapaikanhakijoiden palautukset Norjasta ”turvallisuussyistä”

Venäjän mukaan palautusten keskeyttäminen perustuu kahdenväliseen sopimukseen Norjan kanssa.

Ulkomaat
 
Denis Sinyakov
Venäjän viranomaiset pysäyttivät ryhmän pakolaisia Murmanskin lentokentällä viime joulukuussa. Pakolaiset olivat matkalla kohti Norjan Kirkkoniemeä.
Venäjän viranomaiset pysäyttivät ryhmän pakolaisia Murmanskin lentokentällä viime joulukuussa. Pakolaiset olivat matkalla kohti Norjan Kirkkoniemeä. Kuva: Denis Sinyakov

Venäjä vahvisti sunnuntaina, ettei se enää päästä maaperälleen turvapaikanhakijoita, joita Norja on palauttanut Venäjälle maiden välisen raja-aseman kautta Lapissa. Venäjä perustelee turvapaikanhakijoiden palautusten estämistä ”turvallisuussyillä”.

Norja ilmoitti lauantaina, että se keskeyttää väliaikaisesti siirtolaisten palauttamisen Venäjälle. Norjan mukaan Venäjän viranomaiset olivat vaatineet tätä.

Viime vuonna noin 5 500 siirtolaista matkusti Venäjältä Norjaan Kirkkoniemen kautta. Turvapaikanhakijat ovat enimmäkseen syyrialaisia, afganistanilaisia, iranilaisia ja irakilaisia.

Norjan oikeistohallitus kuitenkin päätti, että ne turvapaikanhakijat, jotka ovat asuneet laillisesti Venäjällä tai tulleet Venäjälle laillisesti, palautetaan Venäjälle. Perusteena oli se, että Venäjä on turvallinen maa.

Uutistoimisto AFP:lle puhunut Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharov sanoi, että Moskova oli ilmoittanut Norjalle perjantaina, ettei se päästä turvapaikanhakijoita takaisin Venäjälle Storskogin-Borisoglebskin raja-aseman kautta. Zakharovin mukaan päätös perustuu maiden 2011 solmimaan kahdenväliseen sopimukseen.

Poikkeuksia voidaan kuitenkin tehdä, mikäli siirtolaiset ovat saapuneet Norjaan vastoin Norjan maahanmuuttolakeja ja jos heillä on voimassaolevat venäläiset viisumit tai oleskeluluvat.

”Venäjän tekemät päätökset johtuvat turvallisuussyistä ja perustuvat kahdenvälisiin sopimuksiin Norjan kanssa”, Zakharova sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Norja ei kuulu EU:hun, mutta se on mukana Schengenin sopimuksessa, joka säätelee ihmisten vapaata liikkumista Euroopassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat