Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri Orpo: Vuotavat ulkorajat saatava kuntoon – Kreikassa kaoottinen tilanne

Sisäministeri otti Suomen Venäjän-rajan ongelmat esille EU-kokouksessa.

Ulkomaat
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Sisäministeri Petteri Orpo (kok).
Sisäministeri Petteri Orpo (kok). Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Lontoo. Sisäministeri Petteri Orpo (kok) patisti EU:ta ryhtymään nopeisiin toimiin unionin ulkorajojen tukkimiseksi ja rajaturvallisuusvirasto Frontexin vahvistamiseksi.

”Kreikkaan on tullut alkuvuonna jo yli 30 000 [turvapaikanhakijaa], mikä on 20-kertainen määrä viime vuoteen verrattuna. Kreikassa on kaoottinen tilanne”, Orpo sanoi maanantaina HS:lle.

Orpo osallistui maanantaina EU:n sisäministerien kokoukseen Hollannin Amsterdamissa. Kokous oli niin sanottu epävirallinen kokous, mutta EU:n vaikeassa maahanmuuttotilanteessa epäviralliseltakin kokoukselta odotettiin kunnon panosta.

Orpo tapaa tiistaina ensimmäistä kertaa venäläisen kollegansa, sisäministeri Vladimir Kolokoltsevin Vantaalla Königstedtin kartanossa.

Ministeriön mukaan sisäministerien tapaamisen aiheena on muun muassa Suomen ja Venäjän yhteistyö maahanmuuttoasioissa.

Kreikan epätoivoinen tilanne on pannut EU:n ulkopuolisen Makedonian vahvistamaan omaa rajaansa Kreikan pohjoispuolella. Taustakeskusteluissa on jopa väläytelty mahdollisuutta, että Kreikka saattaisi tipahtaa Schengenin väärälle puolelle, jos se ei saa tilannetta haltuunsa.

Orpon mukaan sisäministerit eivät olleet maanantaina neuvottelemassa Kreikan sulkemisesta yhtään minnekään. Kreikan tilanteen vaikeus on kuitenkin kaikkien tiedossa.

”Kreikka pelkää jäävänsä suureksi pakolaisleiriksi”, Orpo sanoi puhelimitse kokoustauolla.

Amsterdamin-kokouksen aiheena oli myös se, kuinka Turkki saataisiin tekemään nykyistä enemmän maahanmuuttovirtojen tyrehdyttämiseksi. EU on luvannut Turkille jopa kolme miljardia euroa, jos se auttaa unionia.

Turkki ei ole kuitenkaan toiminut EU:n toiveiden mukaan. Turkkilaiset odottavat rahoja – eikä EU halua maksaa, jos ei näyt tuloksia.

”Turkki voisi halutessaan pysäyttää tai pienentää maahantulijoiden määrää, mutta tätä ei näy”, Orpo sanoi.

Saksassa ollaan mietitty, josko Turkille pitäisi luvata enemmän rahaa. Orpo ei tyrmää Turkki-rahan kasvattamista, mutta hänen mukaansa kyse on kokonaispaketista.

”Haluan nähdä keinovalikoiman ensin.”

Kun EU:n ulkorajat vuotavat, vaikuttaa se unionin muuhunkin toimintaan haitallisesti. Jäsenvaltiot pystyttävät omia rajatarkastuksiaan ja muita rajoitteita, mikä taas vaikeuttaa vapaata liikkuvuutta. Vapaan liikkuvuuden esteet haittaavat muun muassa kaupankäyntiä.

Suomi odottaa nyt EU-komissiolta kattavaa kokonaisraporttia ulkorajatilanteesta sekä siihen liittyvistä muista seikoista.

Suomen kohtaamat ongelmat pohjoisella Venäjän-rajalla Orpo aikoo saattaa EU-kokouksen tietoon: ”Nostan huolen esille.”

Orpo suunnitteli käyvänsä Venäjän-rajasta myös kahdenvälisiä keskusteluja. Ongelma täytyi kuulemma saattaa etenkin EU-komission ja puheenjohtajamaa Hollannin tietoon.

HS löysi salakuljettajien rannan Turkissa
HS löysi salakuljettajien rannan Turkissa
Nuljuva kumivene, pieni perämoottori ja 20 kilometria tuulista merta on Eurooppaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden edessä, kun he saapuvat rantaan Turkissa ja näkevät seuraavan etappinsa, Lesboksen saaren Kreikassa. Toimittajat ja kuvaus Paavo Teittinen ja Kalle Koponen, leikkaus Kalle Koponen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat