Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Greenpeace: Suurin osa ulkoiluvarusteista sisältää myrkyllisiä kemikaaleja

Vain neljä tuotetta neljästäkymmenestä ei sisältänyt PFC-yhdisteitä.

Ulkomaat
 
HS–AFP
Martti Kainulainen / Lehtikuva
PFC-yhdisteillä pyritään saamaan vaatteet tai kengät vettä hylkiviksi.
PFC-yhdisteillä pyritään saamaan vaatteet tai kengät vettä hylkiviksi. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Ympäristöjärjestö Greenpeace kertoo raportissaan, että sen testaamista ulkoiluvarusteista suurin osa sisälsi myrkyllisiksi todettuja kemikaaleja.

Järjestö testasi yhteensä 40 tuotetta: vaatteita, reppuja, telttoja ja makuupusseja. Tutkituista tuotteista vain neljässä ei löytynyt PFC-yhdisteitä. Ne ovat perfluorattuja yhdisteitä eli kemikaaleja, joilla vaatteet tai kengät pyritään saamaan vettä hylkiviksi.

Tutkimuksen mukaan jäämiä kemikaaleista löytyi esimerkiksi Jack Wolfskin, The North Facen ja Patagonian tuotteista.

Greenpeacen mukaan PFC-yhdisteet voivat säilyä luonnossa monta vuotta ennen kuin ne hajoavat. Todisteena tästä raportissa kerrotaan, että jäämiä kemikaaleista on löytynyt esimerkiksi vuoristojärvistä ja jääkarhujen maksasta. Siitä Greenpeace tiedotti jo syksyllä.

Ulkoiluvarusteita tutkittiin laboratorio-oloissa. Niistä löytyvien yhdisteiden epäillään olevan yhteydessä muun muassa kohonneeseen riskiin saada keskenmeno tai syöpä.

Samanlaisia yhdisteitä löytyi viime keväänä tanskalaisten mikropopkornien pakkauksista, ja niiden myynti lopetettiin kokonaan. Kaksi vuotta sitten HS kertoi, että Greenpeace löysi vaarallisten kemikaalien jäämiä myös luksusmerkkien vaatteista.

THL:n mukaan perfluoratuille alkyyliyhdisteille altistutaan pääasiassa ravinnon kautta. PFAS-yhdisteiden saanti on keskimäärin turvallisesti alle saantisuosituksen, mutta saanti voi olla suurempaa henkilöillä, jotka kuluttavat paljon kalaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat