Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

WHO: Zika-virus on leviämässä lähes koko Amerikkaan – Suomessakin varaudutaan matkailijoiden tartuntoihin

Matkustussuosituksiin epidemia ei vielä vaikuta.

Ulkomaat
 
Jose Cabezas / Reuters
Teveysviranomainen savutti hyttysiä Altos del Cerron asuinalueella Soyapangossa El Salvadorissa viime torstaina.
Teveysviranomainen savutti hyttysiä Altos del Cerron asuinalueella Soyapangossa El Salvadorissa viime torstaina. Kuva: Jose Cabezas / Reuters

Zika-virus näyttää leviävän koko Amerikkaan, kertoo Maailman terveysjärjestö (WHO). Järjestö arveli maanantaina, että tauti leviää todennäköisesti kaikkiin Amerikan maihin Chileä ja Kanadaa lukuunottamatta. Yhdysvalloissa zikaa ei vielä ole raportoitu. WHO:n huolesta kertoi uutistoimisto Reuters.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) seuraa tilannetta, mutta arvio epidemian riskeistä on lievempi kuin yhdysvaltalaisten viranomaisten.

Keltakuumehyttysen levittämä zika-tauti on yhdistetty esimerkiksi pienipäisyyteen ja muihin kehityshäiriöihin lapsilla, joiden äiti on sairastanut zikan raskausaikanaan. WHO:sta korostetaan, että yhteyttä kehityshäiriöiden ja zikan välillä ei ole kyetty todistamaan, mutta raportoidut tapaukset viittaavat jonkinlaiseen syy-seuraussuhteeseen.

WHO:n kannanotto taudin rajusta leviämisestä perustuu siihen, että zika on viime vuoden toukokuusta lähtien levinnyt 21 maahan. Brasiliassa pienipäisyys- eli mikrokefaliatapauksia on raportoitu 3 893.

Tautia levittää ainakin keltakuumehyttynen, mutta WHO penää lisää tutkimustietoa muista mahdollisista tarttumistavoista. Seksin välityksellä tarttumisesta on olemassa epäily, mutta se tarvitsee lisää todisteita. Todisteita ei ole myöskään siitä, että tauti tarttuisi lapseen äidinmaidosta.

THL:n 20.1. päivitetyn suosituksen mukaan zika-alueelle matkustavien kannattaa suojautua hyttysiltä huolellisesti. Neuvo koskee etenkin raskaana olevia. HS kertoi viime viikolla, että THL:n tilannearvio on lievempi kuin Yhdysvaltojen terveysviranomaisten, koska raskaana olevat suomalaiset harvoin matkustavat zika-alueelle. Nyt THL:n epidemologi Jussi Sane kertoo HS:lle, että kuten WHO totesi, virus oletettavasti leviää laajalle. Suomen suositukset ovat kuitenkin linjassa muiden Euroopan maiden kanssa.

”Lähtökohtamme on se, että ilman zikaakin raskaana olevat miettisivät, lähtevätkö tropiikkiin”, Sane toteaa.

Hänen mielestään on tärkeää, että tieto epidemieasta leviää nopeasti WHO:n kansainvälisten terveyssäännöstöjen mukaisesti. Siten matkailijoiden tartuntoihin voidaan varautua myös Suomessa.

”Neljä viidestä tartunnasta on oireettomia, ja oireellisista moni muistuttaa esimerkiksi denguekuumetta. Siksi tautia on vaikea havaita. On hyvä, että maat ovat kasvattaneet valmiuksiaan diagnosoida zikaa.”

THL seuraa tilannetta ja päivittää tietoja sivuilleen tarpeen mukaan. Varsinaiset matkustussuositukset antaa Ulkoministeriö.

Tällä hetkellä zika-alueeseen kuuluvat Brasilia, Bolivia, Barbados, Kolumbia, Ecuador, El Salvador, Fiji, Ranskan Guayana, Guadeloupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Kap Verde, Malediivit, Martinique, Meksiko, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Saint-Martin, Samoa, Salomonsaaret, Suriname, Thaimaa, Uusi-Kaledonia ja Venezuela.

Maailmanlaajuinen tilanne päivittyy reaaliaikaisesti esimerkiksi tälle sivulle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat