Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

WHO varoittaa: Ylipainoiset lapset ”räjähtävä ongelma” kehitysmaissa

Ulkomaat
 
Joe Tan / Reuters
Liikalihavien ja ylipainoisten lasten määrä on kasvanut 31 miljoonasta vuonna 1990 41 miljoonaan vuonna 2014. Kuva kiinalaisesta pojasta vuodelta 2011.
Liikalihavien ja ylipainoisten lasten määrä on kasvanut 31 miljoonasta vuonna 1990 41 miljoonaan vuonna 2014. Kuva kiinalaisesta pojasta vuodelta 2011. Kuva: Joe Tan / Reuters

Ylipainoisten ja liikalihavien lasten määrä kehitysmaissa on lisääntynyt merkittävästi. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan kyse on ”räjähtävästä painajaisesta”.

WHO:n mukaan tilanne on erityisen hälyttävä Afrikassa, missä ylipainoisten ja liikalihavien lasten määrä on lähes kaksinkertaistunut vuodesta 1990 lähtien. Paino-ongelmaisia lapsia on Afrikassa WHO:n mukaan jo yli kymmenen miljoonaa, kertoo uutistoimisto AFP.

Syitä liikalihavuuteen ovat terveysjärjestön mukaan muun muassa terveellisen ruoan puute, liikunnan vähyys kouluissa sekä roskaruoan mainonnan sääntelemättömyys.

Tutkimuksen mukaan vauraammissa maissa köyhien perheiden lapset altistuvat liikalihavuudelle, koska rasvaiset ja sokeriset ruoat ovat edullisia. Vastaavasti köyhemmissä maissa vauraiden perheiden lapset ovat riskiryhmässä, varsinkin kulttuureissa, joissa lihavia lapsia on totuttu arvostamaan ja pitämään terveinä.

WHO:n mukaan suosituksia lasten liikalihavuuden ehkäisemiseksi ei ole toteutettu juuri missään. Kaikkiaan liikalihavien ja ylipainoisten lasten määrä on kasvanut 31 miljoonasta vuonna 1990 41 miljoonaan vuonna 2014.

Liikalihavuudesta huolimatta maailmassa on YK:n mukaan yhä 800 miljoonaa aliravittua ihmistä.

Edistystä on kuitenkin tapahtunut, sillä 25 vuodessa aliravittujen määrä on vähentynyt yli 200 miljoonalla, vaikka maailman väestömäärä on kasvanut voimakkaasti pitkästi yli seitsemään miljardiin.

Aliravitsemus on YK:n määritelmän mukaan tila, joka on kestänyt vähintään vuoden ja jossa ihminen ei saa ravinnosta riittävästi energiaa.

Eniten aliravittuja on Intiassa ja Kiinassa, Intiassa noin kaksisataa miljoonaa ja Kiinassa jonkin verran alle 150 miljoonaa. Intiassa määrä väheni neljännesvuosisadassa vain hieman, mutta Kiinassa määrä karkeasti puolittui.

Maita, joissa aliravitsemuksesta kärsii erityisen suuri osa väestöstä, ovat Haiti, Zambia, Keski-Afrikan Tasavalta, Namibia ja Pohjois-Korea.

Ruokaa tuotetaan maailmassa niin paljon, että se riittäisi kaikille, mutta eri syistä osa ihmisistä jää vaille riittävää ravintoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat