Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dubaissa rakennetaan miljardien satumaailma – keinotekoisilla saarilla kieritään pian lumessa

Dubain edustalle rakennetaan 300 saarta maailmankartan muotoon. Suomen saari on autio, mutta Ruotsin saarella rakennustyöt ovat jo hyvässä vauhdissa.

Ulkomaat
 
Superrikkaiden ökyhuvilat Dubaissa ovat pökerryttävää luksusta
Superrikkaiden ökyhuvilat Dubaissa ovat pökerryttävää luksusta
Dubain edustalle mereen on rakennettu 300 uutta saarta, joille tulee miljonäärien lomapaikkoja. Toimittaja Petteri Tuohinen, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen

Dubai. Keinotekoisella hiekkasaarella Dubain edustalla siirtotyöntekijät lanaavat hiekkaa tasaiseksi ja kaivinkoneet kauhovat maaperää perustuksia varten. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaisesti, pian tässä seisoo ruotsalaisteemalla rakennettu luksushuvila, jonka saunasta voi hypätä lumihankeen kieriskelemään.

”Huvilassa on 400 neliömetriä, seitsemän makuuhuonetta, sauna, kotiteatteri ja viikinki­venekaton alla disko, jonne voit kutsua kaikki ystäväsi ja soittaa Abbaa. Huvilassa on tietenkin myös lumihuone. Tehän teette sitä samaa Suomessa, eikö niin, hyppelette siellä lumeen? Sitä voi tehdä Ruotsin saarellakin”, itävaltalainen toimitusjohtaja Josef Kleindienst esittelee tulevaa huvilaa.

”Jos haluat ruotsalaishuvilan Bentleyn sisustuksella, voin myydä sen sinulle 12 miljoonalla eurolla”, Kleindienst sanoo keskellä rakennustyömaata ilmeenkään värähtämättä.

Dubaissa on meneillään jättimäinen ”The World” -rakennushanke, jossa emiraatin edustalle rakennetaan 300 saarta maapallon kartan muotoon.

Miljardihankkeessa jokaiselle maailman valtiolle on luvassa oma saari. Pisimmälle rakennustöissä on edistynyt Kleindiestin johtaman yhtiön ”The Heart of Europe” -saarirykelmä.

Kleindienstin rakennuttamiin ”sydän-Euroopan” saariin kuuluvat Monaco, Ruotsi, Saksa, Itävalta, Sveitsi, Pietari sekä ­Eurooppa. Suomen saari on rykelmästä kauempana, ja sen omistaa intialainen miljonääri. Rakennustöitä Suomen saarella ei ole vielä aloitettu.

”Monet haluaisivat käydä useissa maailman maissa, mutta siihen ei ole mahdollisuutta. Täällä se kuitenkin onnistuu yhdessä paikassa. Se on hieno visio. Kun turisti tulee Dubaihin, hän voi samalla kokea koko maailman”, Kleindienst selittää.

Luksushuviloiden lisäksi Kleindienstin saarille on tulossa muun muassa ravintolat kaikista Euroopan maista – myös Suomesta. Eurooppalaisista maista tulevissa ravintoloissa tarjotaan kyseisen maan autenttista ruokaa, ja niiden henkilökunnan on oltava tästä maasta.

Saarille tulevia ravintoloitsi­joita ei ole vielä valittu.

Siksi Kleindienst innostuukin kyselemään, mikä voisi olla Suomesta sellainen ravintola, jota ei löydä mistään muualta. Hätäpäissäni keksin ehdottaa Kleindienstille vain poropitseriaa, sillä ruotsalaisille on jo varattu rapujuhlat. Toimitusjohtaja innostuu ajatuksesta.

”Jos se on tyypillistä suomalaista ruokaa, meidän on saatava se tänne! Haluamme saarille suomalaisen ravintolan ja suomalaisen kokin, jotka tuovat tänne työntekijät, suomalaiset perinteet, reseptit ja kielen”, Kleindienst sanoo.

Ajatus poropitseriasta alkaa hävettää. Ehkä suomalaisella keittiöllä olisi parempaakin tarjottavana.

Saarille tulee myös hotelleja. Esimerkiksi Itävallan saarelle rakennettavassa Keisarinna Elisabetin hotellissa voi olla vain yksi asiakas kerrallaan, ja lapsiperheille on tulossa oma hotelli.

Lisäksi Kleindienst rakentaa saarille kelluvia huviloita, joissa alin kerros on veden alla. Seinän kokoisen ikkunan takaa voi katsella merenpohjaan varta vasten istutettujen korallien ja niiden ympärillä uivien kalojen elämää.

Saksalaiset insinöörit ovat kehittäneet saarille myös kadun, jolle sataa lunta. Tekniikan ansiosta saarilla voi olla ulkona myös kesäisin, kun lämpötila nousee 50 asteeseen. Lumen avulla lämpötila saadaan kadulla putoamaan 27 asteeseen, lupaa Kleindienst.

”Euroopassa tämä ei tietenkään olisi suosittu idea, mutta Dubaissa sataa harvoin. Ja kun täällä sataa, ihmiset tanssivat kaduilla ilosta. Tällaista ei ole missään muualla: toisella puolella katua sataa lunta ja toisella puolella on trooppinen hiekkaranta”, Kleindienst hekumoi.

”Willkommen in Deutschland, passkontrolle”, toivottaa kyltti Saksan saarella. Kun kaikki on valmista, näillä saarilla käytetään vain euroja.

Saarella ei ole vielä kovin saksalaista. Saarelle ollaan istuttamassa 50:tä vanhaa oliivipuuta, jotka on tuotu hiekkasaarelle Espanjasta. Vanhimmat puista ovat yli 1 400-vuotiaita. Puut näyttävät sopeutuneen saaren maaperään hyvin.

Varmaa ei kuitenkaan ole, tekevätkö ne hedelmää, koska kylmää kautta ei Dubaissa ole. Aivan halpa ei puidensiirto-operaatiokaan ole ollut.

”Itse asiassa tämä tuli hyvin kalliiksi”, Kleindienst toteaa yhden oliivipuun kupeessa.

Kleindienst toimi aiemmin Itävallassa poliisina. Tutustuttuaan unkarilaisiin kollegoihinsa kommunismin romahdettua hän innostui sijoittamaan Unkariin. Sijoitusten arvonnousu toi voittoa, ja Kleindienst siirtyi poliisista sijoittajaksi sekä rakennuttajaksi. Dubain lisäksi Kleindienst on sijoittanut muun muassa Etelä-Afrikkaan ja Seychelleille.

”Tämä on kaikkein kunnianhimoisin projektini.”

The Worldia on rakennettu jo vuosikausia, eikä useimmilla saarilla ole vielä mitään näkyviä rakennustöitä. Hankkeen suuruudenhulluudelle on myös naureskeltu. Kleindienstin usko hankkeeseen ei kuitenkaan horju. Tavoitteena on, että Kleindienstin saaret olisivat valmiita 2018 loppuun mennessä.

”Tässä kestää vielä aikaa. Mutta kun saaret valmistuvat, ei tälle naura enää kukaan.”

Superrikkaiden huvilat Dubaissa ovat pökerryttävää luksusta. HS.fi/hstv
Kalle Koponen / HS
Jotta saaristo syntyy Dubain edustalle, merelle pitää siirtää satoja miljoonia kuutiometriä hiekkaa ja kymmeniä miljardeja tonneja kiviä.
Jotta saaristo syntyy Dubain edustalle, merelle pitää siirtää satoja miljoonia kuutiometriä hiekkaa ja kymmeniä miljardeja tonneja kiviä.
Kalle Koponen / HS
Siirtotyöläiset rakentavat luksushuviloita Ruotsi-saarelle.
Siirtotyöläiset rakentavat luksushuviloita Ruotsi-saarelle.
Kalle Koponen / HS
Josef Kleindienstin yhtiö rakentaa Eurooppa-saaria.
Josef Kleindienstin yhtiö rakentaa Eurooppa-saaria.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat